Vi forstår fuldt ud, at nogle medlemmer kan føle sig nostalgiske over Trendsales
Foto: PR
For mange danskere har Trendsales været et veletableret led i deres shoppeoplevelse siden 00’erne – altså i mere end 20 år.
Det var her, man kom af med det, man ikke længere brugte, og her man kunne være heldig at gøre et kup. En oplevelse der fulgte med den digitale udvikling, og hele tiden gjorde det lettere og lettere at følge med samfundsudviklingen og tænke i cirkulært forbrug.
Derfor lød der også et kollektivt ramaskrig på tværs af landet, da det blev annonceret, at Trendsales per september i år, ville blive fusioneret med den litauiske platform for resell og secondhand, Vinted.
Den fusion herskede der (ifølge en meget uvidenskabelig personlig analyse på private sociale medier) delte meninger om.
Derfor har jeg talt med bagmændene bag fusionen, for at gøre os lidt klogere på, hvorfor vi ikke bare kunne beholde Trendsales. For if it ain’t broken…
- Vi forstår fuldt ud, at nogle medlemmer kan føle sig nostalgiske over Trendsales, og at en overgang til en ny platform kan give visse udfordringer, siger Adam Jay, der sammen med Mads Matthisen er CEO i den nye danske Vinted/Trendsales-konstellation.
Jay forklarer dog, at der allerede to uger efter fusionen er migreret titusindvis af gamle Trendsales-brugere til Vinted.
Vinted blev grundlagt i Vilnius, Litauen, i 2008 og er i dag på mere end 20 markeder i Europa og USA.
Fusionen skete ifølge de to danske direktører, da der var stort overlap mellem de to sites’ visioner.
Begge er primært fokuseret på gensalg af tøj – alt fra highstreet til mærkevarer – og andre livsstilsprodukter, men tanken om at udbrede fællesskabet over Danmarks grænser, gjorde fusionen oplagt.
Trendsales var nemlig forbeholdt køb og salg i Danmark, hvor Vinted indgår i et fællesskab med flere lande i Europa.
- Vi ønskede at give de danske medlemmer mulighed for at blive en del af en større fællesskab, hvor de kan købe og sælge secondhand. Ikke kun i Danmark, men også på tværs af grænser, siger Adam Jay.
- Det er nu en realitet – danskerne kan handle secondhand med medlemmer fra Sverige, Finland og Polen. Flere købsmuligheder og et større fællesskab at sælge til vil aktivt fremme rejsen mod en mere bæredygtig forbrugsadfærd, siger Jay.
- Vinted giver adgang til et større netværk, der giver medlemmer flere muligheder for at købe og sælge på tværs af grænser, hvilket ikke var muligt med Trendsales, supplerer Mads Matthisen.
- Og denne mulighed for at sende og modtage produkter fra medlemmer i andre lande til overkommelige priser er vigtig. Ud over det bredere katalog betyder det også flere potentielle købere for sælgerne. Vi ved, at det i gennemsnit går hurtigere at sælge en vare på Vinted, fortsætter Matthisen.
Og der er altså flere gode nyheder til dem, der stadig er skeptiske overfor Vinted.
Har man før solgt varer på Trendsales ved man, at en del af det, man solgte sin vare for, blev hapset i gebyr af platformen. Sådan er det ikke på den nye platform, hvor sælger beholder 100 procent af sin indtjening.
De to danske direktører tror på, at udviklingen af secondhandmarkedet kun fortsætter, og at flere forbrugere de kommende år vælger secondhand frem for nyt.
Ikke kun når det kommer til tøj og livsstilsprodukter, men også inden for kategorier som eksempelvis elektronik, der netop har fået sin egen kategori på secondhandplatformen.
- Vi har set et voksende skift mod bevidst forbrug, hvor flere forbrugere vælger secondhand, ikke kun af miljømæssige årsager, men også for at finde unikke, kvalitetsprodukter til overkommelige priser. Secondhand-shopping er ved at blive en stor del af forbrugernes købsvaner, siger Adam Jay.
De to herrer er naturligvis selv hærdede secondhandshoppere.
- Jeg køber faktisk kun secondhand. Sidste år købte jeg en meget fancy, næsten ny skijakke til omkring en tredjedel af den oprindelige pris – det var fedt! siger Adam Jay.
- I dag har jeg et par vandrebukser på, som jeg fandt på Vinted, og en fleece-trøje købt på Trendsales, men det bedste, jeg har købt secondhand, er tingene til vores børn og den glæde, det bringer, Mads Matthisen siger.