Bolig
11. oktober 2024

Sådan kan du få liv i stuens døde hjørner

Hjemmets hjerterum skal både kunne rumme middagslure og venneaftner. Der skal være plads til læsehesten og til at gemme rodet væk. Ved at indrette en stue i harmoni, kan du læne dig tilbage og nyde den velfortjente sofatid.
Af: Julie Illemann Mortensen
Indretning

Foto: Ditte Capion, Mikkel Dahlstrøm, Pia Winther, Nellie Møberg, Anitta behrendt, Mia Mortensen, Christina Kayser Onsgaard og pr

Materialemix

Uanset hvilke farver, du godt kan lide at indrette med, er det vigtigt at tænke over at inddrage forskellige materialer, så helhedsindtrykket ikke bliver for ensformigt. Hvis du som her gerne vil holde din indretning i en farve, er det særligt vigtigt¬ at huske at mikse både bløde, hårde, kolde og varme materialer for at tilføje lidt mere dybde.

Boligtips

I ét med væggen

Har du nogensinde hørt nogen sige, at de har for meget opbevaringsplads? Nej vel. En stor kommode i stuen er en fin måde at snige lidt ekstra plads til stearinlys, vaser og servietter ind. Vil du undgå, at møblet virker for tungt, kan du male kommoden i samme farve som væggen eller i hvert fald i en lys nuance, så den blender ind.

bolig

Væk døde hjørner til live

Hjørnerne i stuen kan være svære at indrette. På den ene side, vil man gerne undgå, at det bliver for overfyldt, men samtidig må det heller ikke se for tomt ud. En let lænestol eller en spisebordsstol gør tricket, og så er det samtidig hyggeligt at have en ekstra læsekrog.

Boligindretning

Blandede farvepar

Nogle farvekombinationer er mere forudsigelige end andre, og indimellem har man brug for en farveklat. Tænk ud af boksen, når du sammensætter farver for at tilføje et element af overraskelse og liv. Selv små detaljer giver stor effekt.

Farver

Tofarvede gardiner

Et tofarvet gardin i afdæmpede farver fungerer som et diskret kunstværk i sig selv, og vælger du et med en diagonal linje, kan du bryde med de mange vandrette linjer, der ofte er i en stue. Er du ferm på symaskinen, kan du ovenikøbet selv styre farvekombinationen ved at sy to gardiner sammen.

Boligindretning

En kort, en lang

Det kan være en kunst i sig selv at finde den rette størrelse på sofabordet. Vil du gerne have lidt fleksibilitet, kan svaret være to forskellige¬ sofaborde. Vælger du et rundt og et firkantet, samt borde i forskellige højder, får du et mere levende look.

bolig

Foto: Mette Seerup

Gentag, gentag, gentag

Øjet kan godt lide gentagelser. Tænk derfor over forskellige måder, hvorpå du kan skabe gentagelser i din indretning. Det kan være en farve, der går igen flere steder, den samme lysestage i forskellige højder eller noget helt tredje.

Bolig

Hvor stort gulvtæppe?

Et gulvtæppe i den rette størrelse gør din stue mere harmonisk. Som tommelfingerregel skal gulvtæppet gerne være stort nok til at rumme hele din sofagruppe inklusiv lænestole eller puf. Alternativt skal både sofa og lænestole kunne stå to tredjedele inde på tæppet.

Boligindretning

Billederne skal ned

Særligt i stuen ser vi ofte på væggene fra et siddende perspektiv, og derfor kan det give ubalance, hvis vægkunsten hænger for højt. Hænger du billeder frit, er den ideelle højde fra gulvet til midten af billedet mellem 145 og 152 cm.

Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 37/2024, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også