Annonce
Se, lyt & oplev
9. oktober 2024

Sebastian Richelsen dykker ned i opsigtsvækkende sektmord

Ny Mofibo-lyddokumentar åbner døren til en lukket verden, hvor meditation, begær og hjernevask skaber mordere.
Af: Annonce for Mofibo
Uffe vil flyve

Foto: Mofibo

Hvorfor skulle søskendeparret Jens og Vibeke dø?

Det er det overordnede spørgsmål i Sebastian Richelsens nye lyddokumentar Uffe vil flyve.

I 1983 skyder og dræber Uffe Larsen det voksne søskendepar Jens- og Vibeke Vissing i en lille lejlighed i Viby i Aarhus. Alle tre er medlemmer af TM-bevægelsen. Forkortelsen dækker over Transcendental Meditation, hvor det blandt andet handler om, at man gennem meditation kan komme i en ekstrem trancetilstand, hvor man, ifølge udøverne, kan flyve.

Den tidligere politimand og journalist får kendskab til sagen, da Jens’ nu voksne søn Jonatan kontakter Sebastian Richelsen.

Til trods for en umiddelbar skepsis omkring, hvorvidt der overhovedet er noget at komme efter med så gammel en sag, ændrer den tidligere politimand hurtigt mening.

Men det er her, at TM-bevægelsen kommer ind i billedet. Eller sekt, som Sebastian Richelsen kalder det.

”En sekt, som viste sig at være en form for kult, når man først trådte ind i den,” uddyber Richelsen.

Mofibo

Mofibo er Danmarks største tjeneste for e- og lydbøger samt podcasts.

Med et bibliotek på over 600.000 titler har Mofibo noget for enhver smag - uanset om du er til krimi, romance, sande historier, selvudvikling eller noget helt andet.

Prøv Mofibo Premium gratis i 14 dage - herefter 129 kr./måned. Opsig når som helst. Gælder for nye kunder.

I en tid, hvor mindfulness og meditation har fået en revival som led i kampen mod samfundssygdommen stress, er det relevant at se på bagsiden af meditation.

”En bagside, som man meget sjældent taler om,” fortæller Sebastian Richelsen, der selv har prøvet at meditere for at finde ro i kroppen.

I den meget stemningsfulde lyddokumentar, går den tidligere politimand grundigt til værks. Med velvalgte lyde og fin underlægningsmusik, tager Richelsen lytteren flot i hånden i takt med at sagen bliver lagt frem.

Allerede i første afsnit, hører vi fra Jonatan.

Beskrivelsen af både ham og hjemmet Sebastian Richelsen træder ind i, er så detaljeret, at man næsten kan se det hele udspille sig for sit indre øje.

Det er den slags kælen for lyduniverset, der gør, at man får lyst til at høre alle kapitler i lyddokumentaren. Fantasien bliver sat i spil som medfortæller på flotteste vis.

Sebastian Richelsen er derudover en virkelig dygtig fortæller. Hans udtale er altid klar og formår elegant at pirke til lytterens nysgerrighed med spændende udsagn som for eksempel dette fra slutningen af første afsnit af Uffe vil flyve:

”Hvis jeg dykker ned i den her sag og TM, så skal jeg tilsidesætte min ellers rationelle tilgang til virkeligheden og holde et umådeligt åbent sind. Det her, det kommer til at blive underligt.”

Mordet viser nemlig at være indgang til noget meget større.

Foto: Mofibo

TM er nemlig en stor global bevægelse. Sebastian Richelsen redegør grundigt i andet kapitel for organisationens historie, udbredelse og, ikke mindst, Uffe og de to andres relation til TM. Og det er derigennem, at det sekteriske aspekt af bevægelsen kommer frem i lyset.

Richelsen taler med flere tidligere medlemmer af TM, men som af forskellige årsager ikke længere kan stå inde for organisationen.

Det giver et unikt indblik i det ellers lukkede miljø, hvor virkelighedsopfattelsen ikke umiddelbart stemmer overens med resten af samfundet.

Hurtigt står det klart, at den indædte søgen efter de meditative-stadier, hvor man konstant skal betale sig fra at få ny, vigtig lærdom, kan udvikle sig til en besættelse.

Hvis man er psykisk sårbar, er det derfor et farligt skråplan, hvor higen efter det højeste, skaber grobund for hjernevask.

Lige præcis det, bekymrer Sebastian Richelsen meget og er en af hans hovedmotivationer for at involvere sig.

”Jeg blander mig i sagen, fordi jeg ønsker dele af bevægelsen stoppet,” forklarer journalisten i afsnit to. Og det der skal stoppes, er de kultlignende aspekter, hvor sårbare eksistenser kan miste så meget realitetsforståelse, at de ender som mordere.

Læs også