Underholdning
11. oktober 2024

Bryllupsplanlæggere: Stop med at bruge penge på dette

Et bryllup kan hurtigt løbe op i udbetalingen på en lejlighed… så hvor kan man med fordel spare?
Af: Rose Maria Behavý
bryllup

Foto: Max

Der er ikke noget at sige til, at visse brudepar nærmest bliver skilt før de bliver gift, når de er i gang med at planlægge et bryllup. Det kan nemlig være en om-sig-gribende affære, og i mange tilfælde også en bekostelig en af slagsen.

Dermed bliver det ofte også en begivenhed, der langt overstiger det først anslåede budget. For hvem vil mangle noget på sin bryllupsdag?

Men der er faktisk steder, hvor det giver mening at spare – også uden det går ud over festen eller det samlede udtryk.

I hvert fald ifølge professionelle amerikanske bryllupsplanlæggere.

Særligt seks poster skiller sig ud i forhold til hvor man kan spare: At have brudepiger og -svende, at invitere alle gæster med plus-one, hyre professionelle bands, bryllupskage, have flere lokationer i spil og at strække brylluppet over flere dage – og vi kan trække på vores erfaring og selv supplere med et par punkter.

Brudepiger
En brudekjole kan i sig selv løbe op, men hvis man også skal købe kjoler til brudepiger (eller tilmed også smokings til brudesvende) så kan budgettet hurtigt blive sprængt. Brudeparret er i centrum, så brug krudtet der.

Plus-ones
Et bryllup er en kærlighedsfest, hvor man er omgivet af dem man elsker allermest.

Selvfølgelig er det god skik, at invitere partnere som man kender godt, eller som på den ene eller anden måde ’hører til’ festen, men at invitere alle gæster ’plus one’ så festen består af 50 procent potentielt fremmede mennesker er bestemt et sted man kan spare – også selvom man gerne vil fremstå generøs.

Band
Der skal danses igennem til en fest, men vil du – helt ærligt – ikke hellere danse til Dua Lipa end et tvivlsomt cover af Oasis spillet på syntheziser? Med en præ-lavet Spotify-playliste (måske med alle jeres fælles favoritsange) eller end DJ, er der altså penge at spare, når man ikke skal betale udstyr og løn til mange bandmedlemmer.

Bryllupskage
Alt, der har ’bryllup’ eller ’brud’ skrevet foran sig, bliver automatisk ekstra dyrt. Om det er en brudebuket, en bryllupsmiddag eller en bryllupskage, så koster det altid lidt ekstra.

Hvis du gerne vil have kage til receptionen efter brylluppet eller inden brudevalsen, så overvej om den ikke smager lige så godt, selvom den ikke er bygget op i etager og belagt med hvid fondant – eller om der ikke er noget sjovt i at kunne servere mange forskellige kager?

Ekstraevents
Mange vil gerne forlænge bryllupsoplevelsen så længe som muligt, og derfor tænker flere – særligt dem med destinationsbryllupper – i mange events omkring selve brylluppet. En middag inden. En brunch efter… Men de fleste er ret mættede (også brudeparret) op til og særligt efter den store dag. Så hvorfor overhovedet?

Brudekjole
Skal din brudekjole absolut være et gigantisk, skræddersyet skrud, eller kan mindre gøre det? Kan du eventuelt finde din drømmekjole brugt – eller kan du sågar leje den? Der findes flere, gode danske kjoleudlejningssites, herunder Marry Me, Milo, der er specialiserede i netop brudekjoler. Gommens habit kan jo også lejes.

Maden
Server mad I kan lide. Det behøver ikke være suppe, steg og is, hvis I ikke er suppe-steg-og-is-typer. Er I mere til family style deleretter, pasta og tiramisu? Så koster det sikkert mindre end kaviar og kobekod … og det bliver stensikkert også mere intimt.

Fotograf
En bryllupsfotograf koster... men selvom man betaler for vedkommende, behøver fotografen ikke være med fra tidlig morgen til sen aften. Book fotografen ind 30 minutter efter vielsen og få taget 'de obligatoriske' bryllupsbilleder, men allier dig i øvrigt med venner og familie til at tage billeder undervejs. Eksempelvis din søster eller bedste ven, mens du gør dig klar - og læg engangskameraer ud på borderne under middagen, så gæsterne kan tage billeder hele aftenen.

Læs mere om:

Læs også