Hår
11. oktober 2024

Sådan laver du den perfekte, rodede knold

Det ser så let ud… men det kræver altså lidt teknik at få knolden til at sidde som den skal. (Vi lover at det ikke er svært!)
Af: Rose Maria Behavý
perfekt rodet knold

Foto: ©Universal/Courtesy Everett Collection

Hvis du, ligesom undertegnede og millioner af andre kvinder verden over ofte tyr til at sno håret op i en vilkårlig knold, så er du, som sætningens opbygning antyder, langt fra alene.

Knolden er – måske i stærk konkurrence med hestehalen – den foretrukne frisure blandt langhårede typer m/k, men på trods af dens lette udtryk, hurtige opsætning og jævnlige brug, så er det som om, at den ofte… svigter?

Nogle gange stritter spidserne for meget. Andre gange falder den ud i en snoet pølse. Nogle gange falder den bare ud. I helt særlige tilfælde bliver den positioneret på en måde, som bare får alt til at se helt forkert ud.

Man spørger sig selv. Hvorfor skal noget så simpelt være så kompliceret?

Svaret er, at håret er levende. Det har sit eget liv.

Det har gode dage og dårlige dage, ligesom tiden fra hårvask til knold også er afgørende for, hvordan den lige er i humør til at sidde.

Og typisk er det at sætte en knold lidt som at tvinge en kat til at kæle.

Med tvang, møder du modstand, men hvis du giver *zero fucks* (som når du kommer hjem fra arbejde og smider dig i sofaen med håret oppe) så får du præcis det resultat, du kun kan håbe på at kreere med vilje.

Men hvad nu hvis du fik opskriften på at lave den perfekte, rodede knold… hver gang?

Det vigtigste første trin er, at dit hår skal være helt tørt – og allerhelst ikke nyvasket.

Nyvasket hår er selvsagt helt renset fra naturligt fedt og olier, og de er altafgørende, når håret skal op og sidder.

Nogle vil gå så langt som at sige, at du får det bedste resultat, hvis du venter to til tre dage efter en hårvask med at lave en knold.

Det næste trin er at forberede frisuren.

Med det menes, at hvis du har hår, der ikke skal med op i knolden, eksempelvis pandehår eller curtain bangs, så brug spidsen af en kam til at adskille dem fra det hår, du vil have med i knolden, og hold dem væk fra resten med et spænde mens du laver selve knolden.

For at få mest mulig volumen og struktur i knolden kan du med fordel bruge lidt produkt i håret, inden du sætter det op.

Hvis du har fint hår, kan en teksturspray eller tørshampoo gøre absolutte underværker og give den volumen og det hold, det fine hår ellers ofte savner.

Har du derimod kraftigt hår kan en definerende creme til krøller være god, så håret ikke fremstår kruset.

Når håret endelig skal op i en knold skal du først lave en løs hestehale. Når der stadig er lidt at give af i elastikken, snurrer du håret rundt om hestehalens base og binder fast under elastikken eller ekstra hårnåle.

Men det slutter ikke her – for nu skal knolden styles, så den får det perfekte, rodede look. Det opnår du ved at løsne håret lidt, trække små totter ud, give den lidt volumen. Jo mere uperfekt, des bedre. Og husk at tage dit eventuelt opsatte pandehår ud af spændet.

Og voila. Den perfekte, uperfekte rodede knold er skabt.

Hvis dit hår er meget langt, kan du med fordel bruge flere elastikker, når du binder knolden fast, for at sikre de mange, lange spidser, og undgå, at knoldens snoede spiral falder ud i en lang hårpølse.

Har du omvendt kort hår, kan du overveje at lave en halvt-oppe-halvt-nede version af knolden, hvor det kun er det øverste hårlag, du sætter op i en knold, mens resten af håret hænger løst under knolden.

Læs mere om:

Læs også