Sundhed
14. oktober 2024

Ny test kan opdage særlig type kræft tidligere – men eksperter advarer

Sundhedsstyrelsen foreslår mere følsom screening for livmoderhalskræft, men eksperter advarer mod overdiagnostik og unødvendige kontrolforløb.
Af: Kamilla Kilias
Gynækologisk undersøgelse

Foto: nomadsoulphotos

Hvert tredje år bliver kvinder mellem 23 og 49 år tilbudt en podning af livmoderhalsen som en del af screeningsprogrammet for livmoderhalskræft, mens kvinder mellem 50 og 64 år bliver inviteret til samme screening hvert femte år.

Nu foreslår Sundhedsstyrelsen, at celleprøverne fra kvinder mellem 30 og 59 år skal undersøges med en mere fintfølende test. Det skriver DR.

Fordelen ved den nye test er, at den er mere præcis. Det betyder, at den kan opdage alvorlige celleforandringer tidligere, og at kvinder ikke skal screenes lige så ofte som nu og i stedet nøjes med hvert femte år.

- HPV-testen fanger de svære celleforandringer en lille smule bedre. Men den fanger også flere af de mindre alvorlige forandringer, der næsten altid forsvinder af sig selv igen, siger Berit Andersen, Forman for National Styregruppe for Livmoderhalskræftscreening, til DR.

Ikke alle er lige begejstrede for den nye metode.

Dansk Selskab for Almen Medicin mener, at den nye test risikerer at opdage for mange ufarlige celleforandringer, som aldrig ville udvikle sig til kræft. Og det kan føre til unødvendige kontrolforløb og bekymringer for kvinder, som vil få besked om celleforandringer, der ville forsvinde af sig selv.

Selvom nogle kvinder kan opleve unødvendig bekymring, understreger Janne Villemoes Bigaard, overlæge hos Kræftens Bekæmpelse, at den nye screening kan være et vigtigt skridt i kampen mod livmoderhalskræft.

- Sammen med HPV-vaccination er den et vigtigt værktøj til at kunne eliminere livmoderhalskræft, siger hun til DR.

Sundhedsstyrelsen forventer at træffe en beslutning om, hvorvidt den nye HPV-test skal indføres, inden nytår.

Læs mere om:

Læs også