Se, lyt & oplev
19. oktober 2024

"Der skal jo ikke gå lemmingeffekt i den..."

Hvad har Janne observeret under morgenmaden? Er advokater bedre at smide ud end pokerspillere? Og får de loyale ram på en forræder i første hug? Vi gør status over den seneste episode af 'Forræder - Ukendt grund'.
Af: Signe Bjørg Granberg
Forræder

Foto: Lotta Lemche / TV 2

Ovenpå den flotte start i sidste uges premiereafsnit af Forræder - Ukendt grund, kommer vi en lille smule ned på jorden her i afsnit to. En klassiker i tv-regi. Træerne vokser jo som bekendt ikke ind i himlen.

Hvem er blevet myrdet?

Vi starter ved morgenmaden. Og her må vi bare endnu en gang understrege: Sig nu så lidt som muligt, venner.

Naturligvis er alle spændte på, hvem der IKKE kommer ned ad trappen og ind ad døren. Eller alle minus de tre forrædere. De gør til gengæld alt for ikke at vække mistanke.

Specielt holder vi øje med den nye forræder, Mark. Foruden at han har taget en meget ikke-anonym sweatervest på, der ville gøre Chandler Bing misundelig, blender han fint ind i gruppen af forvirrede loyale.

Matias (aka Legolas med det smukke lyse hår) har ikke fået vores memo om at holde sin mund.

Han proklamerer ellers, at han vil være mere anonym fra nu af. "Mark tager en ny vest på, og jeg tager en ny personlighed på" siger han, hvorefter han roder sig ud i noget om at frygte stærke kvinder med ben i næsen og spørge henkastet ud i rummet: "Nå, men hvem ville I så myrde?".

Forræderne har myrdet Salma.

Forståeligt, eftersom hun helt klart var en af de spillere, der havde næse for at lugte en forræder. Vi havde ellers gerne set hende blive længere i spillet, men sådan skulle det ikke være.

Løgn og lemmingeffekt

Efter morgenmaden opstår der små grupperinger rundt omkring på slottet, hvor folk får luftet deres strøtanker om, hvem forræderne er. Stort set ingen har ret.

Janne - som jo bekendt er en fræk 17-årig dreng indeni og en 70-årig kvinde udenpå - melder kækt ud, at HUN i hvert fald godt ved, hvem der er forræder. Men hun siger ikke noget, for "der skal jo ikke gå lemmingeffekt i den".

Den strategi kan vi sådan set godt bifalde, men lige i dette tilfælde viser det sig at blive fuldstændig ligegyldigt. Det vender vi tilbage til.

Frederik og Anders diskuterer, om man er mere eller mindre truet ud fra det erhverv, man besidder.

Anders mener, at det, at han er advokat, gør ham ekstra udsat. Det giver Fredrik ham ret i. Altså Frederik, som selv er professionel pokerspiller.

Men det er der jo vel at mærke ingen på slottet, der ved - og hvis de gjorde, var han nok røget ud på røv og albuer.

Hvad ved Janne?

Dagens mission er endnu en gang en lidt kedsommelig affære. Nogle skal have bind for øjnene og samle sølvposer op i en labyrint. Andre skal styre dem med bind for øjnene i mål. De klarer sig hæderligt.

På bilturen bliver der vanen tro konspireret.

Alle - specielt Regitze - er meget optaget af, hvad Janne har observeret.

Vi seere ved jo, at hun er ekstra interesseret, fordi hun er forræder, men at det ikke undrer hendes meddeltagere mere, at hun går SÅ meget op i, hvad Janne vil fortælle, forstår vi ikke. Det skriger til himlen, at hun er forræder og er bange for at blive afsløret.

Ellers fornemmer man, at flere på vej hjem i bilerne faktisk holder lidt tilbage med, hvem de mistænker. Det navn, som man hører flest gange, er Nicklas'.

Spændingen udebliver

Og netop Nicklas kommer i dén grad i vælten under aftenens rundbordssamling. Af en eller anden grund har han i de andres øjne ikke fået sat ét ben rigtigt i løbet af de første dage.

Ens ører bløder lidt ved at høre alle de (forkerte) teorier, men vi forstår godt, hvordan man kan få snakket hinanden varme - og hvorfor ingen for alvor ønsker at skille sig ud fra mængden. Den berømte lemmingeffekt!

Nikolaj prøver, lidt halvhjertet, at sige, at han faktisk ikke tror, det er Nicklas - men han ender med at stemme på ham alligevel.

Det samme gør Janne, for den fuldstændig skudsikre og faktabaserede fornemmelse, hun havde, var altså den samme som alle de andre: Nicklas er forræder.

Således ender hele bordet - minus Nicklas selv - med at stemme ham ud. Nogle bliver lidt overvældede, og flere fælder en tåre. Forræderne føler, de har spillet fuldstændig genialt.

Men i konklavet fornemmer man ugler i mosen. Stefan og Regitze stoler ikke rigtigt på hinanden. Men de stoler begge på Mark, så noget er de da enige om. Vi spår, at det på den ene eller anden måde går galt for forræderne i næste afsnit.

Stay tuned.

Der kommer et nyt afsnit af Forræder - Ukendt grund hver lørdag på TV 2 Play og TV 2 Echo.

Læs mere om:

Læs også