Kærlighed og sex
18. oktober 2024

40 procent har faket en orgasme. Én ting går igen for dem, der er stoppet med det

Et nyt dansk studie har undersøgt, hvem der faker orgasmer, hvorfor vi stopper og om sexlegetøj hænger sammen med det.
Af: Sigrid Luna Nielsen
Sex

Foto: Kaspars Grinvalds

Næsten 40 procent af os har enten tidligere faket en orgasme, eller gør det stadig, viser et nyt studie.

En ting, som måske vil interessere mange, er, at det ikke kun er kvinder, der faker orgasmer, men at det også gør sig gældende for mænd, fortæller ph.d.-studerende Silvia Pavan, som er en af forfatterne bag studiet.

Studiet bygger på svar fra 11.542 personer fra Danmark, Norge, Sverige, Finland, Frankrig og Storbritannien. Blandt dem havde 51 procent aldrig prøvet at fake en orgasme, 27 procent havde tidligere faket en orgasme, men gjorde det ikke længere, mens 13 procent svarede, at de på tidspunktet for undersøgelsen faker orgasmer i deres sexliv.

Men hvad skal der til for, at vi holder op med at fake orgasmer, og hvorfor er det vigtigt at undersøge?

– Der er så mange, der har den adfærd, og vi ser, at hvis du foretager en ændring, uanset hvad den ændring måtte være, så kan det forbedre din trivsel. Fordi vi har set, at folk der faker, har en lavere tilfredshed hvad angår sex, relationer og tilfredshed med livet generelt, fortæller Silvia Pavan.

Og der er særligt én ting, der går igen, blandt dem, der tidligere har faket en orgasme, men ikke længere gør det. Der er sket en eller anden form for ændring. Hvad der skal ændre sig, kan dog være forskelligt fra person til person, men nogle ting gik igen i undersøgelsen:

– Nogle blev mere komfortable med ikke at få orgasme under sex, og de ændrede altså deres tankegang omkring ikke at få orgasme. Nogle ændrede den måde, hvorpå de engagerede sig i seksuel kommunikation med deres seksuelle partner, mens andre havde en partner, der begyndte at være mere opmærksom på respondentens ønsker og præferencer - og at der dermed var en ændring i partnerens adfærd, siger Silvia Pavan.

Hun fortæller, at man kunne have forestillet sig, at folk, der er tilfredse i deres seksuelle partnerskab, ikke bruger sexlejetøj – men det viser sig ikke at være tilfældet.

– Det vi så, var, at blandt dem, der faker, er der en større procentdel, der bruger sexlejetøj alene, mens der blandt dem, der aldrig har faket eller er holdt op med det, er flere der bruger sexlejetøj med deres partner, forklarer hun og fortsætter:

– Der er stadig et tabu omkring brugen af sexlejetøj, men det ville være godt, hvis vi kan normalisere samtalen om brug af sexlejetøj som noget, der både kan være nyttigt, sjovt og en måde at fremme sin seksuelle tilfredshed.

En anden ting, der blev klart under studiet, er, at der er færre i Danmark, Norge og Finland, der faker en orgasme. Frankrig var det land, hvor der var flest, der fakede en orgamse, mens også Storbritannien og Sverige lå højere.

– Det er interessant, men ikke overraskende, siger Silvia Pavan.

Og selvom der jo er en klar overvægt af nordiske lande repræsenteret i undersøgelsen, mener hun, at der kan være nogle gode forklaringer på, hvorfor der er en forskel mellem landene.

– Vi ved, at der i de nordiske lande er mere åbenhed, når det kommer til samtaler om sex, der er færre tabuer omkring seksuel adfærd og mere sexpositive politikker og overbevisninger. Hvis vi sammenligner med sydeuropæiske lande, hvor der kan være en stærkere social indflydelse fra den katolske kirke, og de kan være mere påvirkede af gamle traditioner og religiøse overbevisninger, der på en måde opretholder tabuerne omkring seksualitet.

Studiet viser altså nogle spændende tendenser, men der er stadig brug for mere forskning på området, siger Silvia Pavan. Hun peger på tre områder, som ville være gavnlige at vide mere om.

Det første handler om konteksten og tidspunktet for, hvornår man stopper med at fake orgasmer. For selvom studiet viste, at der skulle en ændring til for, at vi stopper med at fake orgasmer, var det ikke klart, hvorvidt det var en ændring, der skete i mødet med andre mennesker, eller ved selv at se indad.

– Andre ting, der ville være værd at undersøge, er at skabe en bedre forståelse for dynamikken mellem det at fake orgasmer og brugen af sexlejetøj. Og om brug af sexlejetøj kan forbedre de aspekter af ens sexliv, der er årsagen til, at nogle faker orgasmer, og dermed om sexlejetøj kan forbedre sexlivet og dermed tilfredshed hvad angår sex, relationer og tilfredshed med livet generelt.

Læs mere om:

Læs også