Du swiper for at finde kærligheden, men kan i stedet ende som ludoman
Foto: Unsplash
I en tid, hvor kærligheden kun er et swipe væk, er apps som Tinder, Hinge og Bumble blevet de foretrukne værktøjer til at finde romantiske relationer.
Men ifølge en ekspert kan de her apps have en bagsideside.
De forvandler den komplekse proces med at finde en partner til et spil, hvor hurtige belønninger kan føre til afhængighed snarere end ægte forbindelser.
Karim Nader, postdoc ved Massachusetts Institute of Technology, påpeger ifølge Videnskab.dk, hvordan gamification er indlejret i datingapps.
- Når man swiper og får et match, udløser det straks elementer som lyde og farverige animationer. Den type belønning minder om mekanismerne i spilleautomater, siger han.
Elementerne er med til at øge engagement og motivationen hos den enkelte bruger, der får en form for hurtig tilfredsstillelse ved hver match.
En af stifterne bag Tinder, Chris Gulczynski, har sågar selv tidligere udtalt, at “mennesker vil instinktivt gerne nå til bunds i stakken af kort.”
Men når du swiper dig gennem den uendelige stak af potentielle partnere, kan det hurtigt blive en jagt på hjernens belønningsstof dopamin, mere end søgen efter ægte kærlighed.
Hver gang du får et match og belønnes med farver og lyde, så frigives der dopamin, og den rus kan gøre dig afhængig.
For dopaminsystemet tilpasser sig gradvist, og hvor du den ene dag kan smage rusen efter et enkelt match, så kræver det måske senere fem matches for at få samme følelse af tilfredsstillelse.
Derfor skriver Videnskab.dk, at vi risikerer at blive ludomaner på jagt efter næste spil-fiks, i stedet for at fokusere på “de dybere biologiske signaler, som spiller en vigtig rolle i menneskelig tiltrækning og pardannelse.”