Brede fortove og små gågadeområder gør det hyggeligt at opleve Warszawa til fods – og i hjertet af byen er der næsten altid en indbydende café eller restaurant inden for ganske kort rækkevidde.
Sporene efter en barsk historie kan ses på hvert et gadehjørne i Warszawa. Men det kan unge menneskers præg på bybilledet også. Mulighederne er mange i Warszawa – måske netop derfor blev den i 2023 kåret som årets topdestination i Europa.
I centrum af Warszawa ligger de store hoteller tæt. Holiday Inn, Mariott og Radisson er bare nogle af de giganter, hvis navne lyser de brede boulevarder op i aftenmørket. I de små sidegader ligger ældre og mere beskedne ejendomme skulder ved skulder og huser mindre hostels og private gæstgiverier.
Vi bor i ”downtown”-bydelen Sródmiescie, et af de få byggerier, der klarede Anden Verdenskrigs massive bombardementer. Bag facaden ligger første og anden baggård, og her hænger små, vejrbidte ikoner over portene.
De blev sat op under kommunismen, hvor kirken officielt var forbudt, og polakkerne i stedet bad til Jesus og Jomfru Maria under hemmelige gudstjenester i baggårdene. Mens de nedslidte baggårde vidner om en tid, der var, viser gadebilledet udenfor en ny æra med Starbucks på gadehjørnet og ladestandere til de mange nye elbiler.
Gaden Sienna er et sammensurium af gamle jugendstil-lejligheder med dekorative søjler og sprossevinduer, gråbrunt betonbyggeri fra kommunismen og topmoderne kontordomiciler i glas og stål.
Sienna forbandt oprindeligt Sródmiescie med det fattige arbejderkvarter Wola, og på få hundrede meter tager gaden os gennem afgørende øjeblikke i verdenshistorien. Her er et stykke mur og fortæller sammen med en lille mindepark den hårrejsende historie om den jødiske ghetto, hvor nazisterne under krigen tvangssamlede Warszawas jøder og siden sendte dem i koncentrationslejr.
Warszawa kaldes for Europas grønneste by efter Helsinki, og det mærkes tydeligt, når man går gennem byen, at den er fuld at store træer. Kulturpaladset var i mange år et af Europas højeste byggerier. Fra 30. etage er der en enestående udsigt over Warszawa.
Det er også her, byens ghettomuseum snart flytter til. Kort derfra munder gaden ud i den enorme plads, der huser det 237 meter høje Kulturpalads. Det var en gave til polakkerne fra den sovjetiske diktator Josef Stalin og skulle vise, hvad det kommunistiske styre var i stand til. Udsigten fra 30. etage giver 360° perspektiv på den hastigt voksende millionby.
En grøn by
Kolonner af enorme vejtræer gør sammen med 90 parker Warszawa til en usædvanligt grøn storby. Faktisk bliver den kaldt Europas andengrønneste by efter Helsinki. Det gør en mærkbar forskel, når man traver gennem byen, at der hele tiden er noget grønt inden for rækkevidde.
Det er et must at besøge mindst en af byens parker. Mange af dem blev anlagt som slotshaver og har smukt anlagte blomsterbede, men flere steder ses også små vilde områder til fordel for biodiversiteten.
Tips til Warszawa
Praktisk
Det tager cirka 11 timer at køre til Warszawa fra både København og Aarhus. Det kan anbefales –eventuelt med et afbræk og en overnatning i Stettin, Polens næststørste havneby, eller Berlin, som passeres på vejen. Alternativt flyver flere selskaber direkte til Warszawa fra både København og Billund. En returbillet koster typisk i omegnen af 1.000 kr.
Spis godt
Polen har sin egen kæde af pandekagerestauranter, Manekin. Portionerne er store, og prisen lav. Undgå at komme i frokostpausen, hvor der er lang kø. Ul.Marszałkowska 140.
Nup middag på det uhøjtidelige, italiensinspirerede Portobello. Restauranten er også foretrukken cocktailbar og mødested til fyraftensdrink for områdets mange store virksomheder. Aleja Jana Pawła II 12.
I Praga bør du lægge vejen forbi Krucho! Cakes & Coffee, som lokalt er kendt for sine overdådige bryllupskager og i hverdagen serverer smukke og velsmagende portionskager. Ząbkowska 4.
Den største af parkerne, Lazienki-parken, rummer både et slot, et teater, caféer og som en romantisk prik over i’et fritgående påfugle. Læg også gerne vejen gennem Den Saksiske Have – placeret midt mellem Kulturpaladset og den gamle bydel Stare Miasto er det oplagt at nå alle tre steder på gåben. Den Saksiske Have blev anlagt i 1600-tallet og senere åbnet for byens borgere som en af verdens første offentlige haver.
Gammel by i nye klæder
I Warszawas gamle bydel, Stare Miasto, er kongeslottet, bymuren og befæstningen blandt hovedattraktionerne, og de adskiller sig fra de fleste andre middelalderbyer ved faktisk ikke at være gamle, men derimod rekonstruktioner. Bombardementerne under Anden Verdenskrig jævnede 85 procent af Warszawa med jorden. Efter krigen rekonstruerede polakkerne den historiske bykerne ned til mindste detalje ud fra gamle billeder.
Hop på sporvognen østpå over Wisla-floden til den gamle arbejderbydel Praga. Skal man sammenligne med danske forhold, er københavnske brokvarterer som Nørrebro eller Vesterbro nok mest nærliggende.
Modsat resten af Warszawa gik Praga stort set fri for tyskernes bomber og ser derfor mange steder ud som før krigen. Gennem mange år var Praga kendt som en bydel, hvor kriminaliteten var udbredt, og gaderne usikre, men området gennemgår i disse år en større makeover, og med det følger også et nyt image. Som i arbejderkvarterer verden rykker smarte forretninger og barer ind i moderniserede fabriksbygninger, og bydelen bliver af mange udråbt som Warszawas nye hipsterområde.
Kontrasterne mellem nyt og gammelt og mellem de mange markante epoker i Polens historie er tydelig.
Warszawa er fuld af gadekunst og gavlmalerier. Et af de mest berømte er det enorme gavlmaleri af soldater i marionetsnore, som blev malet i 2010 af den italienske streetartist Blu.
Et absolut must-see i Praga er Neon Muzeum. Et lille museum, som bliver kaldt et af Europas mest interessante og Warszawas vigtigste kulturinstitution. Det private museum drives uden offentligt tilskud af to ildsjæle, som siden 2005 har samlet neonskilte og ”elektro-grafisk design” fra koldkrigstidens østblok for at vise, hvordan det blev brugt bag jerntæppet.
Streetart og unikadesign
Glimt af det gamle Polen får du også i flere af byens nye shoppingarkader. Elektrownia Powisle ligger i et gammelt, nedlagt kraftværk og rummer 70 butikker, men fungerer også som en slags industrihistorisk kunstudstilling.
Et nedlagt kraftværk er ombygget til den hyggelige shoppingarkade Elektrownia Powisle med foodcourt og kunstudsmykning.
På Neon Muzeum er unikke neonskilte fra store dele af Østeuropa samlet og fortæller en fascinerende kulturhistorie om livet bag jerntæppet.
Gulv til loft-fotostater viser livet på kraftværket, og gamle maskindele er forvandlet til finurlige kunstværker, som krydrer shoppingturen med tankevækkende indslag.
Fabryka Norblina i Wola-distriktet er gået samme vej. Her samler de gamle fabriksbygninger cafeer, restauranter, butikker, biograf og et industrihistorisk museum. Lige så tankevækkende som industrikunsten er de mange gavlmalerier, som Warszawa også er fuld af.
På hjørnet af Sienna og hovedgaden Jana Pawla har den verdensberømte streetartist Blu skabt et gigantisk værk af bevæbnede soldater som marionetdukker. Det kan det anbefales at satse på at opleve så meget som muligt af Warszawa til fods og med plads til spontanitet. For mange af byens store oplevelser ligger i de ellers usete detaljer og i følelsen af at vandre gennem kultur- og verdenshistorien.
Praga gennemgår i disse år en kæmpe udvikling. Gamle, faldefærdige huse restaureres og byfornys til nye formål, og nedlagte fabrikker og lagerhaller forvandles til kontorer, butikker og lejligheder.
Den saksiske have er en af verdens første offentlige haver – ældre end Versailles – åbnede i 1727 for Warszawas indbyggere.
Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 40/2024, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.