Mad
24. oktober 2024

Kan dit pyntegræskar spises? Her er hvad du skal være opmærksom på

Pumpkin spiced latte, græskartærte, græskarsuppe - ja, der er flere ting at bruge alt det græskar til, som i øjeblikket bliver gravet ud af græskar for at lave lygter. Men vær opmærksom på én ting, inden du fylder maven.
Af: Beth-Kajsa Elveos for KK. Oversat af redaktionen.
kan græskar spises

Foto: Kerstin Wrba/Unsplash

Efteråret er fyldt med lækre sæsonvarer, og vi kan boltre os i danske rodfrugter. Derudover er det også svampesæson, og vi danskere er blevet vilde med at tage ud i naturen for at finde eksempelvis skovens guld, kantarellen.

Nu hvor efteråret går på hæld, går vi ind i mørkere tider og nærmer os Halloween. Den irsk/amerikanske tradition, der fejres hvert år den 31. oktober, er for længst blevet en fast del af dansk kultur. Det afspejler sig også i butikkernes omsætning, både når det kommer til kostumer og pynt, men også i maden.

Ikke mindst hovedrollen i Halloween-fejringen: Græskarret.

Flere og flere køber græsker til at pynte med, og mange har allerede etableret en tradition med børnene, hvor man udskærer uhyggelige ansigter og bruger dem som lygter. Hos mange bliver indmaden dog smidt ud, måske fordi man er usikker på, om den kan spises.

Ifølge Fødevarestyrelsen er der dog en enkel måde at finde ud af det på. På deres Instagram-konto skriver de: "Smag på græskarret, før du spiser det."

Mavesmerter og opkast

Hvis man vil undgå madspild og gerne vil spise indmaden fra sit Halloween-græskar, skal man netop smage på det. Det gælder også for græskar, man selv har dyrket. Smager det bittert eller metallisk, skal man spytte det ud og smide resten af græskarkødet væk.

Den bitre smag stammer fra det naturlige, men giftige bitterstof cucurbitacin, som er en plantegift.

Bitre græskar kan føre til mavesmerter, diarré og opkast få timer efter, man har taget en bid – både råt og tilberedt. Det sker, fordi nogle planter og frugter, selvom det heldigvis er sjældent, danner disse giftstoffer.

Hvad er cucurbitacin?

Cucurbitacin er stoffer, der giver en kraftig bitter smag (tetracykliske triterpenoider).

Stofferne er almindelige i agurkfamilien (Cucurbitaceae) og kan findes i squash, agurker og andre grøntsager fra agurkfamilien.

Selv små mængder af stofferne kan give kvalme, mavesmerter, efterfulgt af opkast og diarré.

Dette gælder, uanset om produktet er råt eller tilberedt.

Kilde: Norsk Mattilsynet

Fødevarestyrelsens råd er, at hvis man ønsker at spise indmaden, bør man skylle græskarret i rent, koldt vand, inden man skærer i det, da der kan sidde bakterier på overfladen. Husk også, at hvis dit græskar er mærket som et "pyntegræskar", bør det ikke spises, da de ofte indeholder cucurbitacin.

Læs mere om:

Læs også