Bolig
25. oktober 2024

Derfor er vinter den bedste årstid at tørre tøj udendørs

De fleste af os har sikkert tænkt, at det skal være lunt og strålende sol, før det kan svare sig at hænge tøj til tørre udendørs - men det behøver det ikke.
Af: Louise Wibergh Lenti. Oversat af redaktionen
tørre vasketøj udendørs

Foto: Erik Witsoe / Unsplash

Det behøver ikke at være sommer og strålende sol for, at du kan tørre dit tøj udendørs. Faktisk er der flere fordele ved at lade vasketøjet tørre ude, selv når det er vinter og frostgrader!

Der er få ting, der slår følelsen af sprødt, frisk og rent tøj. Hænger du dit tøj op ude i den friske luft, får du en duft, der er uovertruffen.

At lade vasketøjet tørre udendørs behøver ikke kun at høre til sommerhalvåret – det er faktisk fordelagtigt på mange forskellige måder året rundt.

Ulemper ved at hænge tøj op indendørs

Tørretumblere kan være praktiske, men det er ikke altid, vi har adgang til dem. Eller også fravælges de aktivt, fordi vi vil spare på strømmen og miljøet og skåne tøjet.

Det kan på mange måder synes både enkelt og praktisk at hænge vasketøjet på et tørrestativ i stuen, men det kan medføre ubehagelige konsekvenser for dit hjem.

I en normal størrelse bunke med nyvasket tøj er der anslået 2-3 liter fugt i stoffet. Når vasketøjet tørrer, optages fugten af den omgivende luft. Det betyder, at luftfugtigheden i dit hjem øges. En øget luftfugtighed skaber et ideelt miljø for ubehageligheder som husstøvmider og bakterier.

Derfor skal du hænge vasketøjet udendørs

Du kan hænge dit tøj udendørs alle årets måneder. Der er kun én vigtig regel: Luften skal være tør.

Eftersom fugten forlader tøjet ved at blive optaget af den omgivende luft, tørrer vasketøjet hurtigere, jo tørrere luften er.

Den optimale tid på året til at lade vasketøjet hænge udendørs er faktisk om vinteren!

Kold luft indeholder nemlig minimalt med fugt, og når der er frostgrader, bliver luften ekstra tør. Lader du dit tøj hænge ude over natten om vinteren, kan det godt være stift, når du tager det ind, men når det er tøet op, vil al fugt være væk, og tøjet helt tørt. Som magi!

Har du ikke mulighed for at tørre dit tøj udendørs, er det vigtigt, at der er god ventilation, hvor du hænger det op. Åbn et vindue eller hæng tøjet tæt på en brændeovn, hvis du har, hvor luften er ekstra tør.

4 meget eftertragtede fordele...

...ved at lade den friske vind udendørs tørre dit tøj!

1. Energibesparende

Du sparer både energi, penge og miljøet, når du skipper tørretumbleren.

2. Ikke mere skyllemiddel

Vindens bevægelser hjælper stoffet med at tørre på en mere organisk måde (end hvis det hænger lige op og ned indendørs), hvilket får tekstilfibrene til at bevare deres blødhed.

3. Bedre hud

Ja, du læste faktisk rigtigt. Når tøjet hænges udendørs, får det en guddommelig duft uden at du behøver at bruge parfumerede produkter. Uparfumerede vaskemidler er fordelagtige både for din hud og miljøet.

4. Du kan droppe strygningen

Når vinden blæser gennem dine tekstiler, udglatter den folder og krøller, hvilket gør, at du i mange tilfælde slipper for at finde strygejernet eller rullepressen frem.

Læs mere om:

Læs også