Overgangsalder
25. oktober 2024

Sexologen fortæller: For mange kvinder bliver sex bedre med årene

Kan sex blive bedre med årene? Ja, mener sexologen Malena Ivarsson. Hun møder mange ældre kvinder, der siger, at de aldrig har haft så god sex som nu. Så hvordan skal man gøre?
Af: Leone Milton. Oversat af redaktionen
sex efter overgangsalderen

Foto: Unsplash

Behøver sexlivet blive dårligere med årene? Absolut ikke. Tværtimod siger mange ældre kvinder, at de aldrig har haft så god sex, som de har i en moden alder.

Selvfølgelig bliver sex anderledes med alderen, ikke mindst hvis en mandlig partner har udfordringer med erektionen. Men måske er det alligevel ikke en hård erektion, der er det vigtigste for at opleve nydelse?

Sexologen og terapeuten Malena Ivarsson, der selv er 74 år, har arbejdet med disse spørgsmål i over 50 år. Hun møder mange ældre kvinder, der oplever en forbedring i soveværelset med alderen.

Kvindens sexlyst tager tid

Hun mener, at det kan gå to veje. Nogle kvinder, som hun møder, lægger sex på hylden, når de bliver ældre. De har måske ikke haft lyst i længere tid, og endnu mindre lyst fik de i forbindelse med overgangsalderen.

Men så har vi den anden gruppe af kvinder, dem der faktisk finder sig selv seksuelt, når de er ældre. De, der siger: "Nu har jeg det bedste sex, jeg nogensinde har haft". De har fundet sig selv seksuelt, måske fordi de har en ny partner og bliver forelskede og føler sig begærede. Eller fordi de får en ny gnist i deres nuværende forhold.

En vigtig faktor for at opnå dette er tid. Kvinder, der er ældre, behøver ikke længere at haste mellem arbejde og afhentning af børn. Og kvindens seksualitet kræver ofte netop tid.

– Kvindelig seksualitet er som en ovn; den varmes langsomt op til den rette temperatur og beholder eftervarmen. Mandlig seksualitet er som en mikrobølgeovn. Den varmer hurtigt, siger "pling", og så er det slut, siger Malena Ivarsson til Riksförbundet Hjärtlung.

En anden faktor er, at ældre kvinder i nogle tilfælde hviler mere i sig selv og derfor kan slappe mere af i deres kroppe.

Sex begynder i hjernen

Sex bliver som sagt anderledes, når man bliver ældre, ikke mindst hvis en mandlig partner får svært ved erektionen. Men der findes hjælpemidler til ham.

– Der er jo sexlegetøj, men også hjælpemidler som penisringe, der kan blive en del af legen. Hjælpemidler behøver ikke føles alvorlige og kedelige, men kan blive et supplement til helheden, siger Malena Ivarsson.

Ikke engang sygdomme, der kan komme med årene, behøver at sætte en stopper for sex og lyst, mener Malena Ivarsson. For det behøver ikke handle om penetration. I stedet kan man kærtegne hinanden på forskellige måder.

– Et sådant eksempel er synkroniseret vejrtrækning. Man ligger ved siden af hinanden og trækker vejret i samme takt. Det kan være enormt sensuelt. Eller bare kærtegne hinanden uden at det skal føre nogen steder hen, uden at røre kønsorganerne. Den ene kærtegner den anden i en halv time, og så bytter man, siger Malena og understreger, at sex ikke primært handler om kroppen, men om hjernen. At sex begynder i hjernen.

– Hjernen har brug for at blive stimuleret mere end kønsorganerne. Gør noget nyt sammen på det intellektuelle område. Beskæftig jer med fælles problemløsning, som for eksempel at skrive en bog sammen. Det er en måde at genopdage det, man engang blev så tiltrukket af hos den anden, siger Malena Ivarsson.

Læs mere om:

Læs også