Samfund
28. oktober 2024

Melissa fik afslag på drømmejobbet. Den forklaring, hun fik var overraskende

Hun var til jobsamtale, og alt gik godt. Men i sidste fase fik hun afslag på drømmejobbet.
Af: Sara Ericsson for femina Sverige. Oversat af redaktionen
jobsamtale

Foto: Unsplash

På dagens arbejdsmarked, hvor konkurrencen er hård, er det afgørende at kunne skille sig ud til en samtale.

Men hvad sker der, når det handler om mere end blot erfaring og kvalifikationer?

Flere kvinder har delt deres oplevelser af, hvordan deres udseende har påvirket deres muligheder, og en nyligt viral hændelse understreger det yderligere.

En karriereundersøgelse blandt over 500 rekrutteringsansvarlige viste, at en kvindes grad af professionalisme ofte vurderes ud fra hendes fysiske udseende og valg af påklædning.

Hun havde ikke makeup på – fik ikke jobbet

Emnet blev for nylig taget op af Melissa Weaver, en jobsøgende i New York, som delte sin oplevelse, efter at hun havde fået afslag på en stilling, fordi hun ikke havde makeup på under samtalen.

– Jeg var til samtale om et job tidligere på ugen. Det gik rigtig godt; jeg havde et godt svar på hvert spørgsmål, hun stillede. Jeg har arbejdet med rekruttering og ved, hvordan man går til samtale. Min baggrund og erfaring passede perfekt til, hvad rollen krævede, forklarer Melissa i videoen.

Melissa Weaver har tidligere fortalt sin historie til businessinsider.com.

Hun troede, at alt var gået godt, indtil hun modtog en mail fra rekrutteringskonsulenten, der meddelte, at hun ikke gik videre i processen.

– Jeg blev virkelig skuffet, for jeg ville gerne have jobbet. Jeg var også meget forvirret, så jeg gjorde noget, jeg normalt aldrig gør: Jeg skrev tilbage og bad om feedback, fortæller hun.

Rekrutteringskonsulenten forklarede, at hendes baggrund var præcis, hvad de søgte, at hendes erfaring matchede stillingens krav, og at Melissas mål og værdier var i overensstemmelse med virksomhedens.

Men rekrutteringskonsulenten var bekymret over, at Melissa ikke havde gjort tilstrækkelig indsats i forhold til sit udseende, taget det i betragtning, at rollen hun blev interviewet til, var på et højt niveau.

– Jeg blev interviewet til en vice direktør-position. Jeg havde ordnet mit hår, taget en fin bluse på, jakke og øreringe, men jeg havde kun læbepomade på. Jeg havde ikke makeup på, fordi jeg normalt ikke bruger meget makeup, forklarer Melissa i videoen på Tiktok.

Efter hun lagde videoen op, som nu er set af næsten 900.000 personer, har over 6000 kommentarer hvor mange er kvinder, der deler lignende oplevelser.

"Min kollega fik lignende feedback. Hun fik jobbet, men blev efter sin første samtale bedt om at justere sit 'ansigtsudseende' til næste runde," skriver en bruger.

"Jeg fik et stressende job og begyndte at bruge mindre makeup. De nævnte, at jeg så stresset ud. Jeg begyndte at bruge mere makeup igen, og pludselig var jeg en højtydende medarbejder igen. Selv om jeg ydede det samme," kommenterer en anden bruger.

"Jeg har fået at vide: 'Åh, du ser godt ud, du har makeup på.' Folk opfatter det som om, man ikke gør sig umage, hvis man ikke har makeup på," skriver en anden.

Denne artikel blev først bragt af femina.se, som også ejes af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også