Influenza
25. oktober 2024

Det starter måske med en stoppet næse. Her er influenzaens syv stadier

Højsæsonen for influenza nærmer sig. Men hvordan er det nu virussen smitter og udvikler sig?
Af: Sigrid Luna Nielsen
influenza

Foto: Interstid

Pludselig feber, muskelsmerter, kulderystelser, hovedpine og måske endda opkast og diarré – lyder det bekendt? Det er de typiske symptomer på influenza, og hvert år rammes cirka en ud af fem af os af virussen, skriver Sundhedsstyrelsen.

Der findes tre typer af influenza, type A, B og C, hvoraf det er A og B, der er mest udbredt. Når man har haft én form for influenza, så er man i nogle tilfælde beskyttet mod smitte i et til flere år. Men influenzavirus er så omskiftelig, at man godt kan blive syg flere gange.

Over en periode på fire til seks uger, der ligger mellem december og marts, får vi typisk en influenzaepidemi. Det sker, når der har været så store ændringer i virussen, at vi ikke er immune overfor den længere.

Ifølge Sundhedsstyrelsen smitter virussen via nys og host, håndtryk eller hvis du har smitten på hænderne og rører dig i øjne, næse eller mund. Har man selv fået influenza, smitter man fra de første symptomer melder sig, og et par dage frem.

Men hvordan udvikler sygdommen sig over tid? Woman’s Health har talt med Diego Hijano, der er læge og forsker på St. Judes Children’s Research hospital, der specialiserer sig i smitsomme sygdomme. Han forklarer, at influenza typisk forløber over 7-8 dage i forskellige stadier.

Dag 0

Fra du bliver smittet og til de første symptomer melder sig, kaldes inkubationstiden. Med influenza kan det være alt mellem en til fire dage.

Dag 1

Nu begynder de første symptomer at melde sig. Det kan være en stoppet næse, eller du kan føle dig ekstra træt.

Nogle oplever, at symptomerne forværres i løbet af dagen.

Dag 2

Nu begynder du for alvor at kunne mærke symptomer som feber, muskelømhed og hoste. Måske du endda også får opkast og diarré.

Det kan være svært at afgøre, om der er tale om influenza, COVID-19 eller bare en almindelig forkølelse, fortæller læge Diego Hijano, med speciale for infektionssygdomme, til Woman’s Health.

Dag 3

De fleste vil opleve, at influenzaen er værst mellem dag tre og fem.

Det er dog vigtigt at pointere, at vi alle vil opleve influenzaforløbet forskelligt.

Dag 4

På dag nummer fire vil nogle begynde at få det bedre, mens andre stadig har det lige dårligt.

Dag 5

De fleste skulle gerne begynde at få det bedre, senest på dag fem. Feberen begynder at falde, og er der kun dele af dagen.

Dag 6

Når sjettedagen rammer, begynder appetitten at vende tilbage, vejrtrækningen er ikke længere så besværet og energiniveauet stiger.

– Det kan være en god idé at starte stille ud, og ikke gå tilbage til 100% med det samme, du er stadig ved at komme helt ovenpå igen, siger Diego Hijano til Woman’s Health.

Dag 7

Du skulle gerne være tilbage til din normale rutine omkring dag syv, men igen, kroppe er forskellige, og det kan derfor variere.

Begynder du at få ondt i brystet og besværet vejrtrækning, kan det være tegn på inflammation i lungerne, der kan opstå efter influenza. I så fald bør du kontakte din læge.

Hvis du er i en særligt udsat gruppe, vil det være muligt at få en gratis influenzavaccination. Vaccinen bør fornyes hvert år, da den varer i cirka seks måneder.

Læs mere om:

Læs også