Sundhed
28. oktober 2024

Ny forskning: Du bliver markant ældre på særligt to tidspunkter i livet

Ny forskning afslører to centrale tidspunkter, hvor aldringsprocessen accelererer. Ekspert forholder sig dog skeptisk.
Af: Kamilla Kilias
Et ældre par

Foto: Unsplash

Jeg har altid forestillet mig, at menneskekroppen fungerer som en maskine, hvor bestemte tandhjul og skruer slides ned over tid.

At vi ældes gradvist, og at de grå hår og folder i huden kommer løbende.

Men ny forskning fra Standford University tyder på, at vi ikke ældes kontinuerligt, som jeg hidtil har troet, men derimod i bølger. Det skriver Jyllands-Posten.

I studiet analyserede forskerne molekylære forandringer hos 108 mandlige og kvindelige deltager i en periode på op til syv år og fandt ud af, at aldring ikke foregår som en jævn nedslidning, men snarere som store spring på bestemte tidspunkter.

Og der er særligt to bølgetoppe - eller tidspunkter - i livet, hvor vi bliver markant ældre; når vi runder de 44 år og så igen, når vi bliver 60 år.

I de aldersfaser ændrer kroppen sig hurtigt på molekylært niveau, hvilket ifølge forskerne kan bidrage til vores forståelse af, hvorfor vi rammes af visse sygdomme og oplever aldersbetingede ændringer på de her tidspunkter.

Ikke alle er dog overbevist om resultaternes holdbarhed.

Dansk aldringsforsker ved Center for Sund Aldring på Københavns Universitet Morten Scheibye-Knudsen udtrykker til Jyllands-Posten forbehold overfor de nye resultater.

“Det er kontroversielt”, siger han og peger på det lille deltagerantal og at alderdom og sygdom normalt følges ad i en konstant kurve fra 30-års alderen.

Derudover er aldring ikke alene præget af molekylære skift, men også påvirkes af miljø og livsstil, tilføjer han.

Selvom Morten Scheibye-Knudsen er skeptisk, mener han dog, at studiets resultater kan ændre vores forståelse af aldring, hvis det viser sig at holde stik.

Læs mere om:

Læs også