Mad
1. november 2024

Her er fem gode grunde til at spise mere af denne billige madvare

Her er fem gode grunde til at spise denne madvare - og du skal ikke lade dig afskrække af lugten.
Af: Beth-Kajsa Elveos, KK.no, oversat af redaktionen
Hvidkål

Foto: Nf/Ritzau Scanpix

Du sidder måske og undrer dig over, hvad det er for en madvare, der er tale om?

Oprindeligt kommer den fra Middelhavsområdet, men bliver nu også dyrket i Norden. Grøntsagen er i sæson lige nu, og det kan man smage.

Det er hvidkålen, vi skal slå et slag for i dag.

Hvidkål har fået et lidt blakket ry på grund af sin karakteristiske duft, eller nærmere lugt.

Her kommer fem gode grunde til, at du skal spise (mere) hvidkål:

1. Musklerne

Hvidkål har både et lavt energi- og fedtindhold, samtidig med det er en god kilde til protein - og det hjælper musklerne med at vokse.

2. Immunsystemet

Selv om hvidkål er en bleg laban, har den et højt indhold af C-vitamin - og det er godt for immunforsvaret. C-vitamin har, ifølge Apotek 1, antioxidantegenskaber og flere vigtige funktioner i kroppen.

Det er også vigtigt for det bindevæv, der holder kroppens væv og organer sammen. Det er vigtigt for, at kroppen kan hele sår og producere signalstoffer i nervesystemet. Og så øger det optagelsen af jern i kroppen.

3. Blodtrykket

Hvidkål er også en kilde til kalium. Kalium er en af de mest almindelige elektrolytter i vores blod. Og det kan have en gavnlig effekt på blodtrykket. Et højt indtag af dette vil derfor øge udskillelsen af natrium gennem nyrerne og dermed reducere blodvolumen.

4. Fordøjelse

Hvidkålen har et højt indhold af kostfibre, og disse er gavnlige for fordøjelsen. Kostfibre er kulhydrater i mad, som ikke fordøjes i tyndtarmen og bidrager med få kalorier. Nogle typer af fibre optager vand i tarmen og er med til at forebygge forstoppelse. Derudover viser forskning, at en fiberrig kost mindsker risikoen for tyndtarmskræft.

5. Pengepungen

Sådan et hoved hvidkål kan veje op til flere kilo, og prisen er lav. Det er løbende på tilbud, og du får derfor et godt udbytte for dine penge. Det kan også holde sig i forholdsvis lang tid. Og så kan det jo bruges på et hav af måder, i råkost, stegt på panden, syltet, dampet, med smør, i gryderetter og supper - listen kunne blive ved.

Læs mere om:

Læs også