Det er sæsonen for influenza, corona og ondt i halsen.
Kunne det ikke være fedt, hvis du selv kunne gøre noget for at slippe af med det? Eller i det mindste mindske risikoen for det.
Hvis man søger lidt rundt på nettet, dukker der forskellige olier, vitaminer og ekstrakter op, som alle skal være med til at booste, styrke og aktivere dit immunforsvar, så du undgår både forkølelse, influenza og smitsomme sygdomme.
Men hvis du spørger eksperterne om nogle af tingene virker, så er svaret nej.
- Sandheden er, at ikke engang c-vitamin holder dig sund. Der er lavet mange undersøgelser af vitaminet, og det hverken forebygger forkølelse, lindrer eller forkorter sygdomsforløbet, siger Kaveh Rashidi, speciallæge i almen medicin til TV 2.
Rashidi siger til mediet, at mange af påstandene om at styrke immunforsvaret er falske.
- Det er ikke nødvendigt at øge indtaget af hvidløg, honning, ingefær eller andre specifikke fødevarer. Piller og kosttilskud er ikke løsningen, det er et varieret indtag af frugt og grønt derimod, siger han.
Det bakker Gunnveig Grødeland, immunolog og seniorforsker ved Universitetet i Oslo, op om.
Hun har også tidligere udtalt, at ønsket om et stærkt immunforsvar ikke altid er en god ting. Et alt for stærkt immunforsvar kan nemlig give autoimmune sygdomme, allergier, gift og en række andre sygdomme.
Det vigtigste er, at immunforsvaret bliver aktiveret på det rigtige niveau, og det sørger kroppen for det meste selv for.
Immunforsvaret bliver aktiveret, når vi bliver inficeret med vira eller bakterier. Når truslen er besejret, bør det igen dæmpe sig.
Det er det aktiverede immunforsvar, der giver feber, udmattelse, træthed og andre symptomer, vi forbinder med sygdom - ikke selve virus eller bakterier, forklarer Gunnveig Grødeland.
Med andre ord immunforsvaret bliver ikke påvirket særlig meget af vitamintilskud eller andre lignende produkter.
Og der er selvfølgelig ingen regel uden undtagelse. Folat bør du tage som kosttilskud, når du er gravid, hvis du mangler - det kan du finde ud af i samråd med en læge.
Hvis man mangler vitaminer, er det en god ide at tage dem, men det er dumt at tage kosttilskud uden grund, siger hun.
Hun forstår godt, at folk gerne vil gøre noget godt for dem selv og deres helbred, men det giver ikke andet end en god følelse.
Hvad kan man så gøre for at holde sig sund?
- Man kan spise sundt, træne regelmæssigt og sove godt. Det forhindrer dig ikke i at blive syg, men det giver dig et bedre udgangspunkt, hvis du bliver udsat for virus eller bakterier, forklarer Grødeland og fortsætter:
- Hvis du altid undgår at blive smittet, kan det gå ud over din livskvalitet. Dit immunforsvar husker nemlig, hver gang du bliver syg, og så er din krop bedre rustet til næste gang, du bliver udsat.
Denne artikel blev første gang bragt af kk.no, som også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret og oversat version.