Ny undersøgelse: Disse fødevarer kan forårsage akne
Foto: Barbara Krysztofiak/Unsplash
En sund kost kan spille en vigtig rolle i at reducere bumser og akne. Hudproblemer skyldes ofte flere faktorer, men forskning viser, at den mad vi spiser også kan påvirke hudens tilstand.
Hudlæge Ann Kristin Stokke har arbejdet med hud i mange år, og fortæller, at hun ofte ser en sammenhæng mellem kost og hudproblemer.
- Jeg kan huske i 90'erne, da flere hudlæger forudsagde, at mad ikke påvirker akne. Man kunne spise lige så meget chokolade og drikke lige så meget sodavand, som man havde lyst til. Men mine oplevelser var helt anderledes, siger hun.
Derfor testede hun sin mistanke om, at det ikke er ligegyldigt for huden, hvad du putter i kroppen.
Hendes resultater viste, at hudproblemer ikke kun kunne løses med produkter og behandlinger. Det handler om at forstå, hvordan det hele hænger sammen - også kosten.
- Ren hud handler om generel sundhed. Søvn, livsstil, stresshåndtering og kost, siger hun.
For nylig blev en anden undersøgelse offentliggjort, som konkluderer, at det, du spiser, kan påvirke din hud og føre til hudproblemer såsom akne.
Undersøgelsen, Acne and Diet: A Review of Pathogenic Mechanisms, undersøger, hvordan kosten kan påvirke udviklingen og sværhedsgraden af akne.
Den påviser, at højglykæmiske fødevarer, sukker, hurtige kulhydrater, ultraforarbejdet mad, mejeriprodukter og omega-3-fedtsyrer alle har en effekt på aknes udvikling.
Undersøgelsen konkluderer:
- Kostens rolle: Visse fødevarer kan forværre akne ved at øge talgproduktionen og betændelse i huden. Mad med hurtige kulhydrater, junkfood og mælk kan især øge niveauet af insulin og IGF-1, som stimulerer talgproduktionen.
- Mælk og mejeriprodukter: Mælk, især skummetmælk, er forbundet med øget acne. Det skyldes, at mælk indeholder IGF-1, IGF-1 er et hormon, der stimulerer cellevækst og øger talgproduktionen i huden, hvilket kan forværre akne, og naturlige hormoner, der fremmer talgproduktion og betændelse. Selv om mælk, især skummetmælk, er forbundet med akne i visse grupper, påvirker det ikke nødvendigvis alle på samme måde. Så en individuel tilgang er afgørende med hensyn til andre faktorer såsom kost generelt, tarmsundhed og hormonbalance, når det kommer til styring af hudens sundhed.
- Højglykæmiske fødevarer: Fødevarer med et højt glykæmisk indeks, såsom sukker og hvidt brød, kan øge insulin og mandlige hormoner. Dette aktiverer processer i cellerne, der øger talgproduktionen og cellevæksten, som bidrager til udviklingen af acne.
- Omega-3 fedtsyrer: Omega-3 har antiinflammatoriske virkninger og kan reducere akne. Regelmæssig indtagelse af fisk eller omega-3 kosttilskud kan hjælpe med at reducere betændelse forbundet med akne.
Konklusionen er altså, at kosten spiller en væsentlig rolle i udviklingen af bumser og akne. Især ved fødevarer der påvirker blodsukkeret.
- Højglykæmiske fødevarer samt mælk og mejeriprodukter øger akneudbrud, mens en kost rig på omega-3 og lavglykæmiske fødevarer, såsom rene, hele fødevarer med et godt indhold af proteiner og sunde fedtstoffer, kan have en positiv effekt, forklarer Stokke.
Derfor opfordrer hun også til, at du tager et kig på din kost som en del af behandlingen.
Marte Kvittum Tangen, leder af Norsk forening for almen medicin og speciallæge i almen medicin, bekræfter, at akne er meget almindeligt blandt befolkningen.
- Mange har måske selv erfaret, at kosten er vigtig for akne, og længe troede man, at chokolade var det værste. Ikke desto mindre er der ingen forskning, der viser, at andet end sukkeret i chokoladen kan forværre akne, siger hun.
- Der er heller ingen evidens for, at kaffe eller te gør akne værre, men alkohol har formentlig en negativ effekt på akneproblemer.
Ifølge Kvittum Tangen har der længe manglet gode undersøgelser, der ser på sammenhængen mellem kost og akne, så mere viden er positivt, mener hun.
Denne artikel blev første gang bragt af kk.no, som også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret og oversat version.