Hvor stammer kysset egentlig fra? Faktisk har det rødder i et rengøringsritual
Foto: Roland Weihrauch/AFP/Ritzau Scanpix
Mys, møs, mut, kys. Der er mange navne for, når et par læber mødes og smasker sammen.
Det kan være vådt, råt, virkelig dejligt og mega skørt, og du tænker måske på det, som et tegn på kærlighed og omsorg for den eller dem, du elsker.
Men kyssets oprindelse har ikke som sådan noget med kærlighed at gøre.
Egentlig er der flere forskellige forklaringer på, hvor kysset stammer fra, og hvorfor det opstod.
En af dem går på, at det er en afart af den bevægelse, børn laver med deres mund under amning. Det skriver Illustreret Videnskab.
En anden forklaring på kyssets oprindelse bygger på lugtesansen. Førhen lugtede mennesker meget til hinanden, for at undersøge eventuel sygdom, en persons humør og generelle sundhed, skriver Videnskab.dk.
I starten snusede man hinanden op i ansigtet, trak næsen henover en anden persons ansigt. Her sidder nemlig porer, som afgiver lugt. Det udviklede sig til læber mod læber.
Forsker Adriano R. Lameira, Department of Psychology på University of Warwick, melder ind med sit bud på kyssets oprindelse. Og svaret er måske ikke lige det, du regner med.
Han skriver, i en forskningsartikel, at det kys, vi kender i dag, stammer fra aberne - som bruger munden til at rense hinandens pels med.
Det er altså startet som et form for pleje ritual abe til abe. Og den truttende mund mødtes i første omgang ikke med en anden truttende mund, den mødtes derimod med en artsfælles pels.
Her suger de skidt og små dyr væk fra hinandens pels. Både for at holde sygdom væk, men det er også en måde at skabe alliancer mellem hinanden og opretholde et hierarki i flokken.
Evolutionen gik sin gang, aber blev til mennesker, pelsen forsvandt og rengøringskyssene stoppede stille og roligt. Til sidst blev det en mund-til-hud-handling, forklarer Adriano R. Lameira.
Mund mod hud. Mund mod mund. Det er sådan kysset, som vi kender det i dag, er opstået.
Ifølge Københavns Universitet blev det allerførste kys mennesker imellem dokumenteret for 4500 år siden i Mellemøsten.