Bolig
14. november 2024

Rengøring med eddike? Her er tre ting du ikke må bruge det til

Eddike har i mange år været en populær ingrediens i husmorstricks. Her er de tilfælde, hvor det kan have skadelige konsekvenser og hvor du bør lade eddiken stå på hylden.
Af: Louise Wibergh Lenti. Oversat af redaktionen
Rengøring

Foto: Pexels // Canva

At bruge eddike til rengøring har længe været et populært alternativ til rengøringsmidler, da det er skånsomt for både pengepungen og miljøet. Dog er der situationer, hvor eddiken kan gøre mere skade end gavn.

Tre situationer, hvor eddiken kan skabe problemer

  • Natursten. En af eddikens mange fordele er, at den har en ætsende effekt, som hjælper os med at få fjernet indgroet snavs. Den ætsende syre kan dog ødelægge natursten som marmor, granit, sandsten eller kalksten og efterlade permanente matte, grimme pletter.
  • Æggehvide. Hvis du ved et uheld har knust et æg og skal rydde op, bør du absolut ikke bruge eddike. Det har nemlig en koagulerende effekt på ægget, hvilket får æggehviden til at sætte sig endnu værre fast.
  • Ædeltræ og voksede overflader. Ligesom med natursten har syren i eddike en tendens til at ødelægge overfladen på voksede flader. I starten bliver overfladen mat, og med tiden forsvinder voksens beskyttende effekt. Ædeltræ, parketgulve og finere træmøbler risikerer at blive beskadiget af eddike.

Forskel mellem eddike og eddikesprit

Nu ved vi, hvornår vi ikke skal bruge eddike til rengøring.

Men når vi derimod ønsker at bruge eddike, kan nogle blive forvirrede, da der findes to forskellige typer i supermarkedet – eddike, husholdningseddike og eddikesyre.

Hvad er egentlig forskellen, og hvilken skal man bruge?

Svaret er enkelt. Det er faktisk det samme, men de har forskellig koncentration.

Eddike/eddikesyre/husholdningseddike er en blanding af eddikesyre og vand. Jo højere procent, desto højere koncentration af syre.

Det, der i butikken omtales som "eddike", har typisk et syreindhold på 5 %, husholdningseddike 10 % mens det, der kaldes "eddikesyre", typisk har et syreindhold på 32%.

Du kan bruge det hele til rengøring, men vær opmærksom på, at noget af det er mere koncentreret og derfor har en stærkere ætsende effekt.

Denne artikel blev første gang bragt af allas.se, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også