Annonce
Søvn
19. november 2024

Få ro i kroppen med det rigtige lys – og få din søvn tilbage

Mange danske kvinder oplever søvnproblemer, ofte udløst af stress og de mentale krav hverdagen stiller. Men lyset omkring os – især om aftenen – har også stor betydning for vores evne til at finde ro og få en god nats søvn. Her deler en lysdesigner fra LEDVANCE sine bedste råd til, hvordan du kan skabe en aftenbelysning, der hjælper dig med at falde til ro.
Af: Annonce for LEDVANCE
Sleep disorder, insomnia concept. Young woman lying on the bed awake at late night. Can not sleep

Foto: LEDVANCE

https://imgix.femina.dk/2024-11-14/Ledvance-logo.png

Pludselig ligger du lysvågen i mørket. Uroen breder sig i kroppen, og tankerne springer fra arbejde til børn og partner, til indkøb og morgendagens planer. Du forsøger at falde til ro igen, men det er, som om kroppen ikke vil slippe tankemylderet. Genkender du nætter som disse, er du ikke alene. En ny undersøgelse fra LEDVANCE og analyseinstituttet BERENT viser, at en ud af otte danskere (13 pct.) kæmper med at falde i søvn hver aften og oplever at vågne hver eneste nat (12 pct.).

Kvinder er dog ekstra hårdt ramt. Kigges der på fordelingen mellem mænd og kvinder på landsplan, oplever 37 % af de adspurgte mænd at vågne flere gange om ugen og have svært ved at falde i søvn igen, mens tallet er hele 49 % for kvinder. Derudover oplever 38 % af mændene udfordringer ved at falde i søvn flere gange om ugen, hvor tallet hos den kvindelige del af befolkningen er oppe på hele 52 %.

”Det er velkendt, at kvinder har større risiko for at udvikle søvnløshed. Det kan være grundet hormonelle svingninger ved bl.a. menstruation, graviditet og overgangsalder,” siger Birgitte Rahbek Kornum, der har en ph.d. i neurovidenskab og forsker i søvn og søvnsygdomme ved Københavns Universitet. ”Derudover er stress også en væsentlig faktor. Oplever man stress i sin hverdag, er det især ved søvnen, at det kommer til udtryk. Både når man lægger sig i sengen om aftenen, men også når man vågner og har svært ved at falde i søvn igen, fordi hjernen hele tiden er på vagt, hvorfor ens puls også stiger.”

Bad sleeping habits of young woman in bed. Tired woman sleeping after restless night with gadgets

Foto: LEDVANCE

Det er velkendt, at god søvn er afgørende for vores mentale og fysiske sundhed. En rapport fra Syddansk Universitet fra 2023 viser, at selv moderat søvnunderskud, hvor vi får mindre end seks timers søvn, kan påvirke vores hukommelse og koncentrations- og reaktionsevnen. Søvnproblemer over længere tid kan også svække immunforsvaret og øge risikoen for alvorlige sygdomme.

Ifølge LEDVANCEs undersøgelse har 52% af danske kvinder svært ved at falde i søvn flere gange om ugen, og stress i hverdagen er ofte en udløsende faktor. Men lyset i vores omgivelser spiller også en rolle – for lys påvirker også hjernen og evnen til at falde i søvn. Om aftenen, når kroppen skal falde til ro, skal vi helst opleve et skifte fra direkte og skarpt lys til blødt, varmt og dæmpet lys – præcis som en solnedgang. Det giver kroppen en naturlig overgang fra aktivitet til hvile.

LEDVANCE

LEDVANCE er en international belysningsvirksomhed, som leverer lys til virksomheder og private. Deres produktsortiment SMART+ indeholder en kæmpe vifte af produkter, du nemt kan styre ved hjælp af en app på telefonen eller med stemmen, hvis du har en smarthøjttaler. I appen kan du lave automatiseringer, så lyset f.eks. automatisk tænder, når solen går ned, og rutiner, så du med et klik kan indstille lyset i stuen til filmhygge. Hvis du har købt RGB-pærer (farvepærer), kan du ud over hvidt lys lege med 16 millioner farver. Du kan læse mere om SMART+ her, og du kan blandt andet købe dem hos Bauhaus, Lampeguru, BilligVVS, LEDpaerer og Greenline.

Lysets betydning for kroppens rytme

At kunne styre lyset derhjemme kan derfor være et værdifuldt værktøj til at modvirke stress og forbedre søvn, mener Mette Hvam, der er lysdesigner hos Ledvance. ”Vi ved fra forskning, at lys påvirker kroppen og hjernen, og derfor kan man vælge ved at vælge den rette belysning skabe en mere søvnvenlig atmosfære om aftenen til at hjælpe med søvnproblemer.”

Mette Hvam anbefaler dæmpet belysning med varm farvetone i aftentimerne. ”Det bedste lys får vi fra mange, gerne indirekte lyskilder, som man kan tænde efter behov og humør. Det er godt med lyskilder, vi kan selv kan styre og dæmpe, fordi lyskilder fordelt i et rum skaber en kontrastudligning mellem lys og mørke, som er rarest for os mennesker, når vi skal falde til ro.”

https://imgix.femina.dk/2024-11-14/Ledvance_femina-billede2.jpg

Foto: LEDVANCE

For at skabe en atmosfære, der giver ro og inviterer til søvn, kan du overveje lamper, der sikrer en dæmpet belysning, som LEDVANCEs Smart Wifi Floor Corner, eller at skifte de almindelige lyskilder ud med en Smart+-lyskilde til hjemmets lamper. Med både app- og stemmestyring kan du nemt tilpasse lysstyrken efter behov og skabe et hyggeligt, roligt miljø til aftenafslapning. ”Ved at bruge varme og indirekte lyskilder kan vi skabe den ro og balance, der er mest behagelig for os om aftenen,” afslutter Mette Hvam.

Læs også