4 tegn på, at dit forhold er slut – og at du er blevet for længe
Foto: Kenny Eliason / Unsplash
Mange kan nok genkende, at de holder fast i et forhold, selvom de inderst inde ved, at det ville være bedst at forlade det.
At blive kan føles tryggere end at indrømme, at det ikke længere gør en lykkelig.
Livet er ikke altid let, og ethvert forhold har sine udfordringer – så hvornår ved vi, om vi skal kæmpe videre eller give slip på noget, der har mistet sin værdi?
4 tegn på, at du sidder fast i et forhold, du burde forlade
1. Tanken om at være alene holder dig fast
Mennesker er flokdyr og har sjældent godt af at være alene for længe.
Bare tanken om ensomhed kan være skræmmende, og nogle gange bliver vi i et forhold netop af den grund – vi ønsker simpelthen ikke at være alene.
– Frygten for ensomhed er ofte knyttet til en dyb følelse af at miste tryghed og stabilitet. Mange ser deres værdi gennem deres relationer, hvilket gør ensomhed ekstra skræmmende. Sociale og kulturelle normer spiller også en rolle, da de ofte opmuntrer til at være i et forhold, hvilket forstærker følelsen af, at ensomhed bør undgås, siger David Waskuri, autoriseret psykolog og direktør for Sveapsykologerne.
I værste fald kan frygten for ensomhed få dig til bevidst at lukke øjnene for det, der er dårligt i forholdet.
For at komme videre kan du være nødt til at møde din egen frygt.
– Et godt skridt er at udforske, hvad ensomhed betyder for dig. Der kan ligge underliggende usikkerheder eller tidligere erfaringer, der gør ensomhed sværere at håndtere. Ved at styrke din selvtillid og skabe et selvstændigt liv med egne mål, interesser og venner kan du mindske afhængigheden af forholdet. At udvikle andre dele af dit liv giver et stabilt fundament med støtte fra venner, motion og interesser, siger Waskuri.
2. Du er den eneste, der kæmper for forholdet
Hvis begge parter arbejder på at forbedre forholdet, er det sandsynligvis sundt.
Men hvis du er den eneste, der gør en indsats ved at planlægge dates, foreslå løsninger, tage initiativ til terapi eller købe gaver, kan det være tid til at reflektere over, hvorfor det er sådan.
– Det er ret almindeligt, at én partner er den primære drivkraft. Den største konsekvens er ofte, at den aktive partner kan føle sig udmattet, især hvis balancen er meget ujævn. Forskellige personlighedstræk, som at én partner er mere ekstrovert eller introvert, eller tidligere erfaringer fra relationer, kan også spille ind. Ofte har man lært at tage mere ansvar i relationer med venner eller familie, hvilket kan påvirke dynamikken, siger Waskuri.
Hvis man vil ændre en sådan ubalance, er det vigtigt at kommunikere på den rigtige måde.
– Et godt råd er at bruge en åben og ærlig kommunikationsstil, hvor du fokuserer på dine egne behov uden at anklage din partner. Brug "jeg-budskaber", hvor du udtrykker dig med "jeg føler" i stedet for "du gør aldrig" eller "du er så doven". Det kan være en konstruktiv måde at starte en dialog på, siger Waskuri.
3. Du lever på minderne om, hvordan det var før
Tænker du ofte tilbage på jeres fælles fortid og de lykkelige stunder, I engang delte?
Det kan være et tegn på, at nutiden ikke længere er nok, og at du befinder dig i et forhold, der er ved at slutte.
– At leve på gamle minder kan tyde på, at forholdet mangler en følelsesmæssig forbindelse i nutiden. Ofte har par udviklet sig i forskellige retninger eller mistet fælles mål og værdier. Når den nuværende kontakt ikke længere føles tilfredsstillende, kan man drømme sig tilbage til de positive minder fra fortiden, siger Waskuri.
Vil du finde en løsning på dette problem? Bryd mønstret, og skab nye minder og oplevelser sammen. Forsøg at finde fælles interesser og mål – det kan hjælpe med at gøre forholdet meningsfuldt igen.
4. Du føler, at du har investeret for meget til at forlade det
Føler du, at du har investeret for meget tid og energi til at give op, selvom forholdet gør dig ulykkelig?
På engelsk kaldes fænomenet *"sunk cost" og betyder, at du ikke vil gøre det forbi, fordi det føles som at "spilde" alle de år, følelser og energi, du har lagt i forholdet.
– Mange forsøger at retfærdiggøre deres beslutning om at blive ved at fokusere på den tid og energi, de har investeret, fremfor at vurdere kvaliteten af forholdet. Det kan være vigtigt at tænke på, hvad der er bedst nu, i stedet for at tænke på, hvad du allerede har investeret, siger Waskuri.
Fokusér på, hvad du har lært, og de erfaringer, du har fået, snarere end at se det som spildt tid.
Livet handler om forandring, og at gå videre kan give værdifuld læring.
– At opbygge en stærk følelse af egenværdi er vigtigt. Man bør se et forhold som et supplement til livet, ikke som noget, man skal have for at føle sig komplet. Ved at udvikle dit eget liv med egne interesser og mål kan du skabe et stabilt fundament, så relationer bliver et plus i livet og ikke en nødvendighed, siger Waskuri.
Denne artikel blev første gang bragt af MåBra, der også er ejet af Aller Media. Dette er en oversat og redigeret version.