Her er 19 fødevarer, du kan have i spisekammeret uden at bekymre dig om datoen
Foto: Artem Kostelnyuk
Det er altid frustrerende, når maden i køkkenskabet eller køleskabet bliver for gammel.
Måske tror du, at der stadig er lidt creme fraiche tilbage fra sidste weekend, men når du tager den ud af køleskabet, opdager du, at den har overskredet datoen for flere dage siden.
Det er selvfølgelig både økonomisk og miljøvenligt at spise maden, inden den bliver dårlig, men det er ikke altid lige nemt at planlægge i en travl hverdag.
Så hvilken mad bør du købe for at sikre, at den ikke hurtigt overskrider datoen? Og skal maden altid smides ud efter "bedst før"-datoen?
Vi har samlet 19 fødevarer, som du nemt kan opbevare i spisekammeret i længere tid.
Kig ikke altid på "bedst før"-datoen
– Mad, der er mærket med "bedst før", er angivet ud fra en kvalitetsdato og ikke på grund af fødevaresikkerhed.
- Det betyder, at du ikke bliver syg af at smage på denne type mad, især ikke på langtidsholdbare produkter.
Det siger Anne Marie Schrøder, kommunikationschef hos Matvett AS, til norske KK.
Korrekt opbevaring er dog vigtig, selv for sådan nogle produkter, for at undgå kvalitetsforringelse.
– Brug sund fornuft. Skimmel og synlig misfarvning tyder på, at maden ikke længere er god, og det samme gælder smådyr i tørvarer. Når det gælder åbnede konservesdåser og syltetøj, forringes holdbarheden meget hurtigere, især hvis du bruger skeer, der ikke er rene, forklarer Schrøder.
Husk, at syltetøj, tomatpuré og lignende bør opbevares koldt efter åbning, og at indhold fra konservesdåser bør overføres til en anden tæt beholder efter åbning.
Viivilla.no har samlet 19 madvarer, der holder længere, end man skulle tro.
Disse 19 madvarer bliver (næsten) aldrig for gamle
- Ukogt ris
- Tørrede bælgfrugter
- Konserves
- Slik
- Syltetøj
- Honning
- Salt
- Sukker
- Soja
- Ren ahornsirup
- Alkohol
- Pasta
- Frysetørret mad
- Havregryn
- Knækbrød og kiks
- Mælkepulver
- Madolie
- Tørgær og mel
- Kaffe og te
Det er vigtigt at bemærke, at dette gælder, når produkterne er uåbnede.
Vær opmærksom
– Nogle af disse fødevarer kan blive harske efter lang tids opbevaring. Dette gælder for eksempel havregryn og knækbrød. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man lugter eller smager på maden, hvis den stadig er inden for "bedst før"-datoen. Mad mærket med "sidste anvendelsesdato" bør derimod ikke spises efter denne dato, da det kan gøre dig alvorligt syg, siger Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver hos den norske Fødevarestyrelse, til norske KK.
Hun anbefaler at følge producentens instruktioner for opbevaring og holdbarhed.
– Det er producenterne, der har ansvaret for, at produkterne er sikre at spise, og som ved, hvor længe de kan opbevares, forklarer hun.
Denne artikel blev første gang bragt af kk.no, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.