Træning og kost
31. marts 2011

Skift smagsløg og tab dig

Kan man lære at elske sund og slankende mad? Ja, det kan man! Det er nemlig i høj grad en vanesag, hvad vores smagsløg synes om, og ikke synes om. Læs, hvordan du lærer at elske sunde fødevarer
Af: af Slankedoktor.dk
https://imgix.femina.dk/media/6698ee40e9314f80adc11f615df478a0.jpg

Mange mennesker har svækket deres smagsløg ved enten at overhælde maden med dressing eller tilsætte stærke krydderier. Det fjerner nemlig den oprindelige smag i fødevarerne, og smagsløgene bliver derfor ikke stimuleret med alle 5 smagssanser.

De fem smagssanser er:
• Salt
• Surt
• Sødt
• Bittert
• Umami

Når fødevarernes naturlige smag erstattes af diverse ensformige smage, vænner vi vores smagsløg til meget ensporede smagsoplevelser. Hvis du for eksempel er stor tilhænger af ketchup til dine aftensmåltider, vænner du smagsløgene til den søde og lidt sure smag, og smager således ikke umamismagen i fisken, de kogte gulerødders sødme, creme fraichens surhed, eller rucolasalatens bitre smag. Du går således glip af et festfyrværkeri af forskellige smagsoplevelser ved dine måltider. Smagsoplevelser som vækker dine sanser, og giver dig en mere fuldendt følelse af at være mæt, mæt af mad og smagsoplevelser.

Nybegynder? Se her
Måden at ændrer sine smagsløg på er gradvist at undgå stærke krydderier og mindre salt. Smagsløgene bliver således bedre til at skelne mellem smagsnuancerne i maden.
Friske frugter og grøntsager indeholder et væld af smagsnuancer, og smager godt, præcis som de er. En rå sødlig gulerod, et frisk syrligt æble, en bitter og sur grapefrugt eller en dejlig solmoden tomat med umamismag.

Nye smagssanser hver tiende dag
Smagssansen er hos os mennesker knyttet til smagsløgene, som der findes talrige af på visse områder af tungen. Som børn starter vi ud med smagsløg på tungen, i gangen og i svælget, og antallet aftager med alderen. Det enkelte smagsløg er opbygget af ca. 50 specialiserede sanseceller arrangeret i en løgformet struktur i kontakt med overfladen af tungen, gennem en lille åbning, kaldet smagsporen, og i kontakt med nervetråde, der leder smagssignalerne til centralnervesystemet. Det enkelte smagsløg er overvejende følsomt for en enkelt smag. Hvad er endnu mere fascinerende er, at de enkelte sanseceller kun fungerer i ca. ti dage. De udskiftes således løbende, og er derfor modtagelige overfor forandringer.
Væn dig derfor langsomt til at spise de sunde madvarer, bid for bid. Så vil du opleve, at du med tiden vil have fået smag for mere sunde madvarer, da den fede smag, fra for eksempel dressing eller sovs, gradvist er blevet udskiftet med en mere mager og "ren" smag.

Se her hvilke madvarer der indeholder de fem smagsvarianter:
- brug dem som smagsforstærker i maden

• Salt: Kapers, saltede nødder, soja
• Surt: Citron, creme fraiche
• Sødt: Frugt (frisk eller tørret), bær, honning, sirup
• Bitter: Kaffe, grøn te, mørk chokolade, grapefrugt, mandler, artiskok, rucolasalat, radiser, kinaradise, karry, gurkemeje og kål
• Umami: Bouillon, parmesanost, modne tomater (friske og tørret), velhængt kød, fermenterede og tørrede kødprodukter, fisk, skaldyr, svampe og tang.

Vidste du, at… hvis retten er blevet for salt, kan du tilsætte noget syrligt, så som citron eller eddike. Det dulmer den salte smag.
Kilde: Altomkost.dk

KØB I FEMINASHOPPEN

https://imgix.femina.dk/legacy/media/0345bb1058874afa9323529f90190d2f.jpg

Læs også

Læs også