Der er stadig bord: Her er 9 restauranter i København, hvor du kan spise julefrokost i december
Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Noget af det bedste ved julen må være det store julefrokostbord. Hvis ikke man har hverken tid eller lyst til at være vært for sådan et, er der jo heldigvis et væld af steder i København, der disker op med både sild, and og flæskesteg.
Det kan imidlertid være notorisk svært at finde et bord i december i hovedstaden, hvad enten det drejer sig om en julefrokost for to eller ti.
Vi har trawlet de københavnske restaurants bookingsystemer igennem og lavet en liste med de bedste steder, hvor der stadig er plads i december til to eller flere gæster.
Almanak
Her får du alle julens klassikere – med et moderne twist velsagtens – og så endda pakket ind i byens nok bedste udsigt. Fra Operahusets femte balkon, hvor Almanak ligger, er der nemlig sikret panoramaudsigt over København. I år kører Almanak med et habilt julebord, der rummer alt fra æggesalat med rejer, til stegte sild, and og risalamande.
Ekvipagemestervej 10, 1438 København
Tivolihallen
Det er gammeldags på den der helt perfekte og trygge måde, både maden og indretningen i Tivolihallen. I et hyggeligt kælderlokale i indre København serverer de Aalborg Akvavit, øl fra Fyr Bryghus, pandestegt rødspættefilet, ribbenssteg med rødkål, røget ål og æbleflæsk på hvide duge og pyntet porcelæn. Hvis du har lyst til et julefrokostbord, som din mormor lavede det, så er det helt klart Tivolihallen, du skal slå vejen forbi.
Vester Voldgade 91, 1552 København
Lygtens Kro
Kan man virkelig finde ægte krostemning i København? Svaret er ja! I Københavns nordvestkvarter ligger Lygtens Kro nemlig, og her serverer de alle julens mundvandsfremkaldende delikatesser på tunge plankeborde med rød- og hvidternede servietter. Der er gedigen tysk jagtstue-stemning – ofte med livemusik -, og for 495 kroner får du otte retter gennem tre serveringer, og vi taler en god blanding af nyt og gammelt. Der er nemlig både Yuzu- og hindbærsild, men også klassikere som smørstegte rødspætter og flæsesteg. Er du mere til en hurtig frokost, er der også mulighed for en god gammeldags flæskestegssandwich. Al deres kød er i øvrigt dyrevelfærdsmærket.
Lygten 29, 2400 København NV
Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Hallernes smørrebrød
Du kan ikke bestille et bord, til gengæld kan du hver dag slå vejen forbi Hallernes smørrebrød og nyde kunstfærdigt og top velsmagende smørrebrød i baren. Der er garanteret juletrængsel og alarm på den helt perfekte måde, for smørrebrødsbiksen ligger i hjertet af Torvehallerne, der som bekendt altid summer af liv. De har netop lanceret årets julefrokostmenu, der består af alt fra stykker med gravad laks til hønsesalat, fiskefilet, marineret sild og flæskesteg. Du kan også
Torvehallerne, Rømersgade 18, 1362 København K
Sans Souci
Selv kalder Sans Souci sig for en restaurant, der serverer førsteklasses bistromad, og som har en bemærkelsesværdig vinliste. Men foruden det byder de altså også julen velkommen med åbne arme. Du kan vælge mellem tre eller fire juleserveringer – med eller uden vin – med både røget laks og noget så eksotisk som en salt æbleskive. Hertil kommer naturligvis også både Berberi-and, sprød kål og friteret rødspættefilet med hjemmelavet remoulade.
Madvigs Allé 15, 1829 Frederiksberg
Christianshavns færgecafé
Under titlen ‘Kaptajnens Store Julemenu’ bliver du – blandt meget andet – serviceret med karrysild med skalotteløgscreme og frisk æble, confit af and med sønderjysk stuvet kål og medister med grov sennep. Færgecaféen ligger i første parket til Wilders Kanal, og der er ikke sparet på den maritime stemning hverken i caféen eller på den tilhørende husbåd.
Strandgade 50, 1401 København K
Restaurant Kronborg
Det er traditionelt, og det er hyggeligt på Restaurant Kronborg. Her får du rimmet laks, julemedister og spejl på snapseglasset. Der er knitrende hvide duge og tykke servietter, og julefrokostklassikerne bliver serveret på musselmalet porcelæn – og det giver altså unægteligt bare noget ekstra til oplevelsen. Der er ikke meget nyt nordisk under solen, når det kommer til menuen, til gengæld er den af tårnhøj kvalitet, og madanmelder Martin Kongstad har da også kastet sin kærlighed på den.
Brolæggerstræde 12, 1211 København K
Restaurant 1971
Der er én ting, som du skal bestille, når du gæster 1971, og det er deres fadøl. De har nemlig intet ringere end syv forskellige haner med forskellige øl fra Frederiksberg Bryghus. Og nå ja, så er der bare god stemning og høj cigarføring hele vejen igennem. Tjenerne er søde og veloplagte, og så er der ellers sild, snaps og steg til den helt store guldmedalje.
H.C. Ørsteds Vej 28A, 1879 Frederiksberg C
Bistro Boheme
Hvis du ikke er i humør til det ærkedanske julebord, så tag på Bistro Boheme og forsvind for en stund ind i de franske reminiscenser. Der er stadig skruet op for julestemningen med stearinlys og glitrende julekugler i loftet, men her får du altså en julefrokost á la Frankrig med både foie gras, andeconfit, oste med garniture og svesker marineret i armagnac på menuen. Og selvfølgelig er der garanti for et godt glas Sancerre.
Esplanaden 8, 1263 København