Sundhed
28. november 2024

Nyt studie fortæller noget afgørende om, hvordan dine organer ældes - og hvad du kan gøre ved det

Et nyt studie viser, at organers ældning ikke er lineær og er forskellig fra person til person. Har man for eksempel et gammelt hjerte, er chancen for at få hjertestop 250 gange større.
Af: Sigrid Luna Nielsen
Organer

Foto: Reshkov from Getty Images

Når snakken falder på at blive ældre, vil de fleste nok tænke på det som en lineær proces. Men nu slår et nyt studie fast, at det ikke er tilfældet – i hvert fald ikke for vores organer, skriver Washington Post.

Det viser sig, at vores organer ældes forskelligt, både fra vores biologiske alder, men også fra person til person. Det betyder, at nogle mennesker er hjerne-gamle, nogle er hjerne-unge, men andre igen har en hjerne, der ældes i takt med ens faktiske alder.

Forskerne har testet sig frem til, at der er 11 organer, der er relevante at holde øje med. Det gælder: hjertet, lungerne, arterierne, hjernen, fedt, immunsystemet, tarmene, nyrerne, leveren, musklerne og bugspytkirtlen.

Når man kender en persons specifikke alderstype, altså hvordan de forskellige organer ældes, kan man bedre forebygge sygdomme. Hvis du er i øget risiko for at udvikle en bestemt sygdom, vil du bedre kunne gøre tiltag for at undgå det og blive testet oftere.

Har man for eksempel et gammelt hjerte, vil man have en øget risiko på 250 procent for at få et hjertestop. Og har man en gammel hjerne, er man 3,4 gange mere tilbøjelig til at udvikle Alzheimers.

Studiet bygger på registerdata fra Storbritanniens biobank. Forskerne har analyseret data fra 44.530 personer mellem 40 og 70 år. Det viste sig, at 33 procent af dem havde mindst et organ, der var ”ekstrem gammelt”, sammenlignet med deres faktiske alder.

Den gode nyhed er dog, at man har mulighed for at påvirke ældningen af ens organer. Hvis man ryger, drikker eller spiser meget forarbejdet kød, er der øget risiko for at accelerere ældningen af ens organer.

Modsat havde folk, der spiser fed fisk og dyrker motion regelmæssigt, unge organer. Samtidig har kvinder, der tager østrogen i overgangsalderen, yngre immunssystem, lever og arterier end de kvinder, der ikke gjorde.

Idéen om, at vi potentielt kan ændre, hvordan vi ældes, er det, der er virkelig spændende ved det nye studie, siger Hamilton Se-Hwee Oh, postdoc og leder af studiet, til Washington Post.

Læs mere om:

Læs også