Sundhed
4. december 2024

Så langt fra kroppen, bør mobilen være – hvis du vil undgå sundhedsrisici

Din mobiltelefon sender og modtager signaler via radiobølger, som kan have sundhedsskadelige konsekvenser. Men hvor farlig er mobilstråling egentlig? Og findes der anbefalinger for, hvor langt væk fra kroppen du bør holde den? Få svaret her.
Af: Ebba S. Dahlman, oversat af redaktionen
Kvinde, der taler i telefon

Foto: Unsplash

Telefonen er ofte blevet udpeget som en synder, når det kommer til psykisk sundhed, men kan den også påvirke vores fysiske helbred?

Ifølge den amerikanske sundhedsekspert Dani Williamson er svaret ja. Hun mener, at vores telefoner har en indstilling, der gør os opmærksomme på netop det.

I en episode af den amerikanske podcast Dumb Blonde afslører Dani en skjult funktion på iPhone, som viser, hvor langt væk du skal holde din telefon for at minimere strålingens skadevirkninger.

– Det her er vildt! Vidste du, at din iPhone har den her funktion? Den fortæller dig præcis, hvor langt væk fra kroppen du skal have den for at forebygge kræft, siger Dani, der er uddannet sygeplejerske og selvstændig erhvervsdrivende.

I podcasten, som også er klippet til en video på Instagram, guider Dani lytterne til, hvordan de kan finde funktionen.

  • Gå til Indstillinger på din iPhone.
  • Vælg Generelt.
  • Scroll næsten helt ned til sektionen Juridisk og regulering.
  • Klik derefter på Radiofrekvenseksponering.

Her finder du de eksponeringsgrænser, Apple har testet med netop din telefon.

– På min telefon står der, at jeg skal holde den mindst 5 millimeter fra kroppen. Det svarer cirka til størrelsen på viskelæderet på en blyant, forklarer Dani.

Podcastens vært fortæller, at hun altid bruger høretelefoner eller håndfri funktion, så hun ikke holder telefonen direkte op til øret. Dani bekræfter:

– Afstand er din ven, når det kommer til radiofrekvenseksponering og elektromagnetiske felter. Ny forskning viser for eksempel, at prostatakræft stiger blandt mænd, der opbevarer deres telefon i forlommerne, fortæller hun.

Dani nævner også, at forskere har set lignende tendenser blandt kvinder, der tidligere bar deres telefon i BH’en, da modellerne var mindre.

Er der en direkte sammenhæng mellem radiofrekvenseksponering og kræft?

Ifølge den svenske Strålsäkerhetsmyndigheten er der ingen kendte helbredsrisici, men de nævner en svag mistanke:

“Mobiltelefoner sender og modtager signaler via radiobølger. Det medfører ingen kendte helbredsrisici. Dog er der en svag mistanke om, at eksponering for radiobølger kan udgøre en sundhedsrisiko. Af forsigtighedshensyn anbefaler vi derfor at bruge mobilens højtalerfunktion eller høretelefoner og holde telefonen væk fra kroppen under opkald.”

Selvom kræftrisikoen ikke er endeligt bevist, nævnes der andre potentielle problemer. Ifølge den svenske beredskabsmyndighed MSB kan radiobølger opvarme kroppen:

“Forskning viser, at helbredseffekter kan opstå, hvis radiobølger hæver kropstemperaturen med mere end 1°C. Dette kan, ligesom feber, føre til midlertidige forstyrrelser som nedsat præstationsevne.”

Desuden peger flere holistiske sundhedseksperter på, at radiobølger kan forstyrre søvnen, hvilket kan få langsigtede negative effekter på helbredet.

Selvom risikoen for alvorlige helbredsproblemer vurderes som lav, anbefales det at følge myndighedernes råd: Brug højtalerfunktionen eller høretelefoner og hold telefonen væk fra kroppen under opkald.

Vi ved endnu ikke, hvordan smartphones, der har været på markedet i knap 15 år, påvirker os på lang sigt. Måske vil fremtidig forskning give os flere svar.

Denne artikel blev første gang bragt af Allas.se der også er ejet af Aller Media. Dette er en oversat og redigeret version.

Læs mere om:

Læs også