Nytårsforsætter, der holder!
foto: colourbox
"Jeg vil ikke spise noget overflødigt sukker i hele 2010 - og jeg vil desuden løbe en halv time hver morgen før arbejde." Mange af os har urealistiske nytårsforsæt, som ikke bare bliver svære, men direkte umulige at leve op til. Klinisk diætist Lisa Bolting råder dig til at stille realistiske krav til dig selv - ellers mister du motivationen, og så ender alt hurtigt ved det gamle igen.
- Prøv at tage to eller tre ting frem, som du fra nu af vil gennemføre med din sunde livsstil. Det kunne fx være at programlægge 4 timers (eller mindre) ugentlig motion. Det kunne også være, at du vil sætte mere fokus på dine grøntsager gennem arbejdsdagen. Men lad være med at love dig selv mere, end det er sandsynligt, at du kan overholde, siger Lisa Bolting. Her får du hendes råd til, hvordan du laver - og holder - dine nytårsforsætter:
Beslutningen
Det første skridt på vejen er den psykiske forberedelse. Når du er begyndt at nærme dig beslutningen, er det vigtigt, at du også ser ind i dig selv, om du er parat til at føre ændringer ud i livet. Du skal være helt sikker, inden du går i gang. Det næste skridt er at se på din hverdag. Er der overhovedet tid og plads til at ændre noget? Du skal psykisk føle dig i balance, da opgaven i meget lang tid vil kræve overskud. Du skal også sikre dig, at din familie og kæreste er med på ideen og støtter op. Når dette er på plads, kan du stille og roligt gå i gang med planlægningen.
Forberedelse
Inden du går i gang, kan der være mange overvejelser. Hvor mange skal inddrages - er det hele familien? Eller er det vennerne? Der skal også overvejes, om arbejdspladsen skal involveres - om du skal til at have madpakke med etc. Da det tager lidt længere tid at lave mad - især i starten, er det også værd at overveje, hvordan dette håndteres, og om der skal være flere til at lave mad og købe ind.
Plan, adfærdsændring og handling
Når beslutningen er taget, må du i gang med at se på dine daglige vaner. Hvis du for eksempel har besluttet dig for at omlægge dine kostvaner, kan det være en god idé i første omgang at bruge en hel uge på dagligt at skrive ned, hvad du spiser og drikker - og på hvilke tidspunkter. Det vil ofte give et godt overblik. Når du er nået dertil, begynder det at kræve adfærdsændring og handling. I starten er det ofte ikke noget problem at ændre adfærd og handling. Da er de nye vaner sjove, og du kan mærke på din krop, at det er godt. Det er efter de første uger, at de nye ændringer skal stå sin prøve - om du virkelig er i stand til at ændre dine vaner i det lange løb.
Held og lykke herfra!
Få flere tips til, hvordan du holder dine nytårsforsæt på FEMINA Slankeklub HER (link fjernet)