Se, lyt & oplev
6. december 2024

Ingen jul uden ‘Et juleeventyr’. Her er de 5 bedste filmatiseringer

Charles Dickens’ juleklassiker er en af højtidens mest elskede fortællinger. Historien om julehaderen, der bliver omvendt, får os til både at grine, græde og gyse.
Af: Lars Knudsen
 Patrick Stewart

Foto: Mary Evans/Af Archive/Ritzau Scanpix

Kort sagt handler ‘Et juleeventyr’ om den rige, nærige og bitre Ebenezer Scrooge, der hader julen og alt, hvad der hører til den. Juleaftensnat bliver han hjemsøgt af tre ånder: fortidens, nutidens og fremtidens.

Den første tager Scrooge tilbage til barndommen, der var præget af både ensomhed og gode minder om en kærlig søster, der senere døde. Da Scrooge kommer i lære hos den venlige Fezziwig, begynder tanken om rigdom at drive ham på afveje, hvilket blandt andet koster ham forholdet til hans store kærlighed.

Ånd nummer to kommer for at vise Scrooge alt det, der foregår i nutiden. Blandt andet at hans kontorist Bob Cratchit har en søn (Lille Tim), der er dødeligt syg og ikke vil klare den uden behandling. Men alligevel er julestemningen i det lille hjem mere end intakt. Scrooge hører desuden, hvordan folk bagtaler ham og siger, at de ikke vil savne ham, når han dør.

Den tredje ånd viser ham fremtiden. Heriblandt hans egen død, hvor ingen dukker op til hans begravelse, medmindre der bliver serveret mad. Efterfølgende strømmer folk til hans hjem for at røve hans ejendele. Men mest smertefuldt er det, da han bliver konfronteret med Lille Tims død.

De tre besøg giver Ebenezer Scrooge et nyt syn på livet, og dagen efter gør han straks, hvad han kan for at råde bod på fortidens valg.

Der er sandt at sige tale om en udødelig juleklassiker, hvis morale om næstekærlighed og troen på, at mennesker kan ændre sig, er evigt aktuelle.

Siden udgivelsen af Charles Dickens’ bog i 1843 er den blevet adapteret adskillige gange som både stumfilm, tegnefilm, live-action og i serieform. At den i de fleste tilfælde er lykkedes ret godt, skyldes den alsidighed og evige aktualitet, historien rummer.

Her er fem meget forskellige filmatiseringer af Et juleeventyr, der alle rammer essensen af Dickens historie.

Den gamle: A Christmas Carol (1938)

Med en spilletid på godt en time er der selv sagt ikke meget plads til udenomssnak. Og Edwin L. Marins version af Et juleeventyr går da også med det samme til historiens kerne, hvor Scrooges nevø, Fred, er på vej for at ønske sin sure onkel en glædelig jul. Her slås kontrasten mellem det gode og det “onde” an.

Dialogen i filmen er nærmest identisk med bogens, hvilket både er dens styrke og svaghed. Moralen kommer frem i sin reneste form, men set med nutidige øjne er gengivelsen af Dickens’ fænomenale miljøbeskrivelser og følelsesskildringer noget flad og unuanceret.

Reginald Owen føjer lag og substans til Scrooge og gør, at filmen stadig er seværdig. For trods den kolde karakter, formår Owen at give Scrooge en varme, der ikke står skrevet i manuskriptet.

Derudover er filmen stadig en billedskøn oplevelse, der visuelt og teknisk er ældet med enorm ynde. Det kan virke banalt i dag, men for 85 år siden var det bestemt ikke standard at se mennesker og spøgelser flyve hen over hustage, eller at se gennemsigtige spøgelser i samtale med mennesker. Og her bliver det brugt raffineret til at fortælle Dickens’ historie.

A Christmas Carol (1938) kan ses på Apple TV, Amazon og Google Play.

Den vidunderlige: Muppets juleeventyr (1992)

Dukkemesteren Jim Henson, der døde i 1990, skabte en af alletiders mest populære og elskede dukkeserier. Nemlig The Muppet Show, der har et utal af ikoniske karakterer, som de fleste på et tidspunkt må have stiftet bekendtskab med: Frøen Kermit, Miss Piggy, Fozzie, The Great Gonzo og mange flere.

Kort tid efter hans død fik sønnen Brian Henson ideen til at bruge det elskede univers i fusion med Dickens’ fortælling. Det resulterede i ikke bare en af de bedste adaptioner af bogen, men også en af de bedste julefilm nogensinde.

For Muppets juleeventyr har alt det, en ægte juleklassiker skal have, og for at gøre fortællingen mere børnevenlig, er det Dickens selv (spillet af The Great Gonzo), som guider os og sørger for, at de mindste kan følge med.

I rollen som Ebenezer Scrooge ses Hollywoodstjernen Michael Caine og hans samspil med Kermit (og alle de andre vidunderlige Muppets), der spiller kontoristen Bob Cratchit er aldeles fremragende. Med elegance og stort talent skaber Caine en herlig kontrast til sine yderst livagtige dukkemedspillere.

Filmen er rørende, sjov og uhyggelig, og så er den fuld af fantastiske sange, der understreger, at Muppets juleeventyr er en absolut vidunderlig film, der går lige i julehjertet på hele familien.

Muppets juleeventyr (1992) kan ses på Disney+.

Den klassiske: A Christmas Carol (1999)

Der har været mange forsøg på at gengive Dickens’ fortælling så klassisk som muligt, og David Hugh Jones’ version med Patrick Stewart i rollen som Scrooge er helt uden spektakulære visuelle effekter, dukker eller horror (ikke mere end Dickens selv ønskede).

Som filmatisering af en i forvejen nærmest perfekt fortælling, er der ikke meget dårligt at sige om denne film. Men når den ender som undertegnedes personlige favorit, skyldes det, at Stewarts fortolkning af Scrooge ganske enkelt er formidabel. Han fanger bedre end nogen anden det, der er essensen af Scrooges kompleksitet, og dermed indkapsler han groft sagt hele fortællingens nerve i sin præstation.

Man mærker, hvordan han langsomt bliver mere og mere menneske i takt med, at han konfronteres med sin fortid, nutid og fremtid. Her er tale om den mest nuancerede skildring af Dickens ikoniske karakter.

Men selvom det er Stewart, der bærer filmen, er resten af castet ligeledes spot on. Især Bernard Lloyd i rollen som Marleys spøgelse er formidabel, og han leverer ligeledes den bedste version af sin karakter.

Og så er det måske den adaptation, der fanger tonen i Dickens’ fortælling bedst. Den er mørk og dyster, når den skal være det, og stråler af juleglæde på andre tidspunkter. Det gør filmen til en helstøbt oplevelse, der sætter hele følelsesregistret på arbejde.

A Christmas Carol (1999) kan ses på Google Play og Amazon.

Den nytænkende: Disney's A Christmas Carol (2009)

Denne stjernespækkede version med Jim Carrey i rollen som Ebenezer Scrooge giver fortællingen noget hidtil uset. Filmens dialog og tone er enormt tro mod Dickens’ tekst. Humoren, dramaet og uhyggen er helt efter bogen. Lige indtil de tre ånder gør sit indtog.

Herfra gør Robert Zemeckis filmen til sin egen, og der bliver skruet helt op for brugen af de visuelle effekter, hvilket skaber flot oplevelse fuld af magi, der måske er mere filmisk show of end nødvendigt er. Men fortællingen kan bære det.

Derudover består det visuelle udtryk af stilarter, der både hylder tiden, hvor bogen er skrevet, og også sin samtids muligheder. Det er naturligvis en smagssag, om man synes om det eller ej.

Fusionen mellem Zemeckis’ visuelle univers og Jim Carreys gummiansigt skaber en herlig Scrooge. Carrey er et perfekt valg, fordi det kræver en karismatisk skuespiller at kunne spille igennem så markant en animation, som det her er tilfældet - og det er også kun lige med nød og næppe, at det lykkes. For overordnet set er det en lidt følelseskold film, der alligevel kommer i mål med at fortælle historien på en helt ny måde.

Disney's A Christmas Carol (2009) kan ses på Disney+.

Den dystre: A Christmas Carol (2019)

Hvor tidligere adaptioner kun overfladisk har fokuseret på det mørke ved fortællingen, går Nick Murphys miniserie noget dybere ind i menneskesindets dybeste afkroge og skaber den mest dystre version til dato.

Scrooge, der spilles fremragende af Guy Pearce, er noget sværere at få ondt af end sædvanligt. Han er direkte modbydelig overfor Cratchit, da han via et af sine “menneske-eksperimenter” vil se, hvor langt man er villig til at gå for at hjælpe dem, man elsker.

Det er situationer som denne, der gør, at denne version skiller sig ud. Nogen vil måske mene, at det er at gå for langt, da det giver en anden slutning end forventet: Scrooge hverken kan eller vil tilgives for sine ugerninger. Han vil dog stadig se fremad og hjælpe familien Cratcit, så godt som han nu kan.

Både Scrooge og ånderne er mere uhyggelige end nogensinde, og så er det selvfølgelig naturligt at skrue op for ubehaget i takt med, at samtiden ændrer sig.

Det er ikke mange børn og unge, der i dag kan relatere til Scrooges nederdrægtigheder, hvis de udelukkende bliver skildret, som de var for 180 år siden.

A Christmas Carol (2019) kan ses på Disney+.

Denne artikel blev første gang bragt af Vi Elsker Serier, som også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også