Line havde ondt i maven over, at skulle tilbage på arbejde efter sin barsel. Så begyndte hun at investere
Foto: Frederikke Bjerre-Flyvholm
Det begyndte så småt at rumstere i hendes hoved, da hun var på barsel med sit andet barn i 2018.
Line Maria Kühlwein Skov er uddannet sociolog og havde på det tidspunkt et godt, fast job, som hun inden længe skulle tilbage fra barsel til.
Men der var noget, der bare ikke føltes rigtigt.
"Jeg havde så ondt i maven over at skulle tilbage på arbejde efter min barsel. Efter jeg er blevet mor, har jeg tænkt rigtig meget over, at hvis jeg skal bruge min hverdag og de bedste vågne timer på noget og samtidig være væk fra mine børn, så skulle det virkelig også være noget med kvalitet. For det er svært at hamle op med de unger, som jeg jo synes er så betydningsfulde," fortæller hun.
Men selvom hun vidste, at hun ikke havde lyst til at komme tilbage til sit 8-16-job, føltes det også drastisk at sige op med snart to små børn og de udgifter, der fulgte med.
"Det ville jo rive vores økonomiske tæppe væk under os,".
Det var her, hun begyndte at tænke på investering.
Hvem er Aktiemor?
Siden 2022 har Line Maria Kühlwein Skov, som er uddannet sociolog, og som dengang var gravid med sit tredje barn, drevet virksomheden og Instagram-profilen Aktiemor, hvor hun blandt andet holder foredrag og tilbyder sparring til privatpersoner, som gerne vil i gang med at investere.
Hun er 37 år, mor til tre drenge og bor i Holstebro med sin kæreste og sine forældre i et familiekollektiv.
Line Maria Kühlwein Skov har desuden udgivet tre digitale bøger om investering og holder desuden jævnligt foredrag og investeringssaloner for kvinder over hele landet i samarbejde med iværksætter og influencer Camille Gudmand Lange. Læs mere på Aktiemor.dk og på Instragram @aktiemor.
Det at investere og købe aktier var ikke helt fremmed for hende, da hendes forældre også har gjort det, men det var ikke noget, hun selv havde tænkt så konkret over tidligere.
Da hun afsluttede sin uddannelse og gik fra SU til “voksenpenge” i form af rigtig løn, købte Line Maria Kühæwein Skov ofte en ny taske eller et par nye sko, når lønnen tikkede ind på kontoen.
"Jeg syntes, det var så fedt og overbeviste mig selv om, at jeg skulle treate mig selv med noget godt hver måned. Men efter nogle måneder blev det virkelig kedeligt bare at købe nye ting. Allerede der blev jeg fanget af tanken om, at mine penge heller ikke bare skulle stå i banken, men at de skulle arbejde for mig. Jeg vidste bare ikke, hvor jeg skulle gå hen med alle mine spørgsmål og bekymringer – og derfor blev det ikke til noget,".
Gør noget aktivt
Tanken om, at hendes penge skulle arbejde for hende og ikke kun omvendt blev intensiveret, da hun ventede barn nummer to og ville sige sit arbejde op. Hun havde på det tidspunkt en mindre opsparing på 30-40.000 kroner, som hun tænkte var nok til at komme i gang.
"Jeg ville gerne have en følelse af at gøre noget aktivt med mine penge frem for bare at have dem stående på en bankkonto".
Som så mange andre brugte hun en stor del af sin barsel på at gå lange ture alene med barnevognen, og her begyndte hun at lytte til podcasts om investering.
Der var i begyndelsen en masse ord, hun ikke forstod, og som hun måtte hjem og google efterfølgende, men hun blev kun mere interesseret i investering, jo klogere hun blev på emnet.
Line Maria Kühlwein Skov taler hjemmevant om begreber som aktiedepoter, risikospredning, udbytte og investeringsfonde.
Og selvom hun gerne pædagogisk forklarer alle begreber, er det vigtigt for hende at understrege, at det er helt ok, at man ikke forstår det hele til at begynde med.
Foto: Frederikke Bjerre-Flyvholm
"Det kan virke meget kompliceret, og der var så mange ting, jeg ikke vidste eller forstod i starten, hvor jeg ingen idé havde om, hvad jeg egentlig ville med mine penge. Jeg havde ikke nogen strategi, og jeg begik helt klart en masse begynderfejl med at købe og sælge alt for hurtigt og investere i ting, jeg ikke vidste ret meget om.”
I de mange podcasts havde hun imidlertid hørt om såkaldte investeringsplatforme, herunder Nordnet, som hun bruger i dag, hvor man kan oprette et aktiedepot, og tilknytte en månedsopsparing, som automatisk køber investeringsfonde for en hver måned.
"Det synes jeg virkede som en overskuelig måde at komme i gang på, fordi der handles automatisk, og fordi risikospredningen er så stor med investeringsfonde. I en travl hverdag er det en kæmpe kvalitet, at jeg ikke hele tiden skal tage stilling, men at den bare 'gør det'".
Lær af dine fejl
Når Line i dag holder foredrag og laver 1:1-sparring for dem, der gerne vil i gang med at investere, er det da også primært det, hun anbefaler andre at gøre som det første, indtil man har lært at begå sig bedre som investor.
Alligevel var det svært i starten.
For eksempel lærte Line ret hurtigt, at det kunne blive en dyr affære at købe og sælge for ofte, fordi det er forbundet med gebyrer ved hver enkelt investering.
Hun lærte også, at hun skulle forholde sig til skatteregler, men samtidig at man kunne investere på en måde, hvor beskatningen var mere favorabel end andre måder.
Hun købte desuden en del aktier i den bedste tro om, at det var forholdsvis sikre investeringer, hvilket ikke altid var realiteten.
Fx investerede hun i Danske Bank lige inden, de blev ramt af den shitstorm, de stadig ikke helt er kommet ud af med bl.a. beskyldninger om hvidvask.
Mine penge
Kvinder får mindre i løn end mænd for samme arbejde. De har lavere private formuer, og når de bliver mødre, straffes de økonomisk - det rammer blandt andet deres pensionsopsparinger.
I artikelserien ‘Mine Penge’ sætter femina fokus på den økonomiske kløft mellem mænd og kvinder. Vi taler i første del med kvinder, der har valgt målrettet at investere deres opsparinger som et skridt mod økonomisk ligestilling og uafhængighed.
Line købte også aktier af andre grunde, som hun nok ikke ville gøre i dag.
Heriblandt i platformen Happy Helper, som hun selv havde brugt som rengøringshjælp, og som hun opdagede var børsnoteret. I dag er virksomheden gået konkurs. Lige som hun ind i mellem hoppede med på trends, som viste sig at være kortvarige.
"Det var lidt dyre lærepenge, men jeg har efterfølgende sagt, at ja, jeg købte og solgte nogle lidt pudseløjerlige aktier i starten, men det har været det, der har gjort, at jeg i dag har fået en forståelse af, hvad investering går ud på, og som har gjort mig i stand til at opbygge en strategi omkring det. Hvis jeg ikke havde turde bruge penge på ting, jeg ville risikere at tabe på, ville jeg aldrig være kommet i gang".
Samme tankegang har hun også, når det handler om etik i forhold til valget af investeringer.
For selvom Line Maria Kühlwein Skov forsøger at investere så bæredygtigt som muligt og heller ikke vil investere i fx firmaer, der forhandler tobak, eller som bruger børnearbejde, så fylder de etiske overvejelser ikke alting.
“Det er en balancegang, og det kan ofte være virkelig svært at gennemskue, om en investering er etisk forsvarlig. Men hvis jeg kun skulle tænke på etik, ville jeg gå glip af mange gode investeringer, så jeg prøver at tænke på det som en helhed, hvor jeg bruger min sunde fornuft, men samtidig også ind i mellem overlader det til andre at lave sorteringsarbejdet for mig.”
Hendes bedste investeringer tæller bl.a. Apple og Novo Nordisk, som har givet hende et udbytte på hhv. 34 procent og 104 procent i løbet af få år.
Kvinder halter bagefter
Line Maria Kühlwein Skov lever ikke af at investere, selvom det ville have været en god historie.
Så skulle hun have flere millioner investeret, som hun siger.
Men hun endte med at sige sit job op, mens hun havde barn nummer tre i verden, og i dag lever hun af at formidle sin viden om investering med bl.a. Instagram-profilen @aktiemor og med investeringssaloner for kvinder, som hun holder med iværksætter og influencer Camille Gudmand Lange.
Line har flere gange stødt på undren eller kritik af, at investeringssalonerne kun er for kvinder, men det er et meget bevidst valg, fortæller hun. Hun oplever nemlig ofte, at kvinder holder igen med spørgsmål, når der er mænd til stede.
"De gange, jeg har haft både mænd og kvinder, har mændene som regel domineret, selvom de var i markant undertal. Det har formentlig været ubevidst, men det har lagt en dæmper på spørgelysten blandt kvinderne. Hvis det var sådan, at vi var lige, og kvinder investerede lige så meget som mænd, så havde vi slet ikke behov for det. Men historisk set er det bare sådan, at kvinder halter efter, når det gælder viljen til at investere og troen på, at vi kan det. Så de har brug for et “safe space”, hvor vi kan komme gang,".
I dag gennemsyrer tanken om investering, og strategien om, hvordan hun bruger sine penge bedst, alt, hvad Line laver, og hvordan hun har indrettet sit liv.
"Jeg har virkelig svært ved at købe en ny taske eller noget lignende i dag, fordi jeg altid tænker, hvad de penge mon kunne være blevet til over tid, hvis jeg købte en aktie for dem i stedet,".
Mere end aktier
For Line handler investering også om at skabe den hverdag, hun drømmer om, ikke mindst nu, hvor hun har tre børn.
Det har blandt andet givet hende mulighed for at gå et år hjemme med sin yngste søn efter barslen, fordi hun havde følelsen af, at de to første var blevet sendt for tidligt i institution.
Men tanken om, hvordan hun bruger sine penge bedst, breder sig også ud over resten af hendes tilværelse, hvor hun bl.a. har et stort fokus på deleøkonomi.
Hun bor derfor i familiekollektiv med sine forældre, som hun har renoveret sammen med sin far, og hvor de har høns i baghaven, ligesom hun udlejer både sin bil og sit hjem for at skabe et større rådighedsbeløb.
"Mange kobler investering til noget meget hårdt og kapitalistisk. Jeg vil gerne koble det til mere bløde værdier. Vi har foretaget nogle livsstilsvalg, som er de rigtige for os. For mig var investering bare startskuddet til at se på, hvad vi ellers kunne gøre for at få mere tid og flere penge på samme tid," siger hun.
"Når vi investerer, handler det jo for de fleste om, at vi drømmer om et eller andet i fremtiden. Og drømme er jo ofte noget, der handler om de blødere værdier: Mere tid, mere fleksibilitet eller en alderdom, hvor du måske kun skal arbejde tre-fire dage om uden, efter du er fyldt 60 år,".
Det var ikke kun Line, der havde fokus på at indrette familielivet, så det fungerede bedre i forhold til at have små børn.
Hendes kæreste, som er fysioterapeut, har arbejdet på deltid, de sidste fire-fem år , hvilket også var medvirkende til, at det krævede store overvejelser for Line at sige sit vellønnede, faste job op for at satse på en karriere som selvstændig og på at investere.
Foto: Frederikke Bjerre-Flyvholm
Dengang var det ham, der hentede og bragte børnene, handlede ind og lavede det meste husarbejde. I dag er det Line, der tjener mindst, men til gengæld har et mere fleksibelt arbejdsliv.
Hun er samtidig opmærksom på, at det liv, hun har i dag, ikke er muligt for alle.
For selvom de fleste kan komme i gang med at investere for helt ned til nogle få hundrede kroner om måneden, er det langt fra alle, der kan bruge investeringer til at lave grundlæggende om på deres arbejdsliv.
"Jeg bestemmer selv over min tid og har en hverdag, som fungerer for mig med min familie, men jeg kan godt ind i mellem have dårlig samvittighed, fordi jeg tænker, at det vi gør, kan alle jo ikke bare gøre. Vi har jo stadig brug for sygeplejersker og skolelærere og folk, der arbejder på fabrikker, så jeg mener ikke, at det, jeg gør, nødvendigvis er for alle,".
Brug dine pantpenge – og 7 andre råd til at at komme i gang med at investere
1. Gør det simpelt for dig selv ved at starte ét sted med dine investeringer - og udbyg hen ad vejen, når du får mere erfaring og viden. Risikoen ved at ville det hele på én gang er, at du overvældes af alt det, du skal vide, og måske slet ikke kommer i gang
2. Forstå hvad du investerer i, for så er det nemmere at forsvare det i tider, hvor aktiemarkedet er nedadgående. Jeg vil fx gerne kunne forstå forretningensidéen/produktet og tro på, at selskabet har en samfundsmæssig berettigelse i fremtiden
3. Investér drypvist - også selvom du har en sum penge, du gerne vil have investeret. Vi lærer rigtig meget om os selv som investorer, når vi først er i gang, og brug den læring til at lave en investeringsstrategi, der passer til dig
4. Køb og behold. Hvis du køber/sælger for ofte, risikerer du at misse afkastmuligheder, og du bruger for mange penge i gebyrer for køb og salg.
5. Læg ikke alle æg i én kurv, men diversificér din investeringsportefølje. Hvis du spreder din risiko godt ud, er du også bedre rustet til uvejr på aktiemarkedet
6. Start småt. Man kan komme langt for pantpenge, eller penge tjent ved salg af brugte bøger, børnetøj eller andet. Når man bruger penge fra fx pant, føler du ikke, det er dine, og det gør det lettere at bruge dem på investering.
7. Begynd gerne med en månedsopsparing på en investeringsplatform. Den handler automatisk for dig og du behøver derfor ikke selv tage stilling hver måned.
8. Sug viden til dig. Lyt til podcasts om investering som Millionærklubben på Euroinvestor eller Nordnets investeringspodcast, Børsens Morgenbriefing Podcast og podcasten Ophelia Invest Talks podcast, eller læs bøger som “Sæt kursen” af Louise Fredbo-Nielsen.
Omvendt mener hun, at alle, der har bare et lille overskud i ny og næ, skylder sig selv at gøre noget aktivt med de penge, de har.
"Det kan være alt fra 200 til 2.000 kroner om måneden, eller det kan være pantpenge eller det, du måtte tjene på at sælge brugt børnetøj. Det handler virkelig om mange bække små, når det gælder investering,".
Investering har derudover den fordel, at det, i hvert fald ifølge Lines erfaring, er sværere at bruge af sine penge, når man først har investeret dem.
"Når de står på en bankkonto, er det let at bruge dem, og de kan være væk i en ruf. Men når de er investeret, skal du foretage en aktiv handling ved at sælge, overføre til din bank, betale skat osv. Det gør det sværere for mig at købe noget spontant for de penge,".
Hun opfordrer alle, der gør sig tanker om at investere, at komme i gang, selvom de ikke ved nok, og selvom det er for et lille beløb til en start.
"Når vi begynder at investere, så er det ofte på bagkant, hvor vi gerne ville være gået i gang for fem eller 10 år siden. Hvad end det er at investere vores pension, lave en månedsopsparing eller investere vores børns børneopsparing. Men når vi vil det hele på en gang, bliver det et overload af information, fordi vi tror, at vi skal lære det hele på én gang. Så derfor er mit råd: Hold det simpelt til en start, og udbyg med erfaring og viden hen af vejen,".