Den store uofficielle og alternative Mofibo-årsliste
Velkommen til et uofficielt og underholdende overblik over året, der er gået hos Mofibo.
Det har været et herligt år i lydbøgernes tegn. Der er nogle store og populære titler, der slet ikke er til at komme uden om på en 'årets hits’-liste, men der er simpelthen også nogle titler, der fortjener en helt særlig slags kærlighed.
Som altid med årslister, er der ikke plads til alt og alle. Det betyder blandt andet, at kategori-darlings som ’Årets kattebog’, ’Årets bedste beskrivelse af en halsedisse’ og ’Årets neglebider' desværre ikke kom med i det eksklusive top-10 selskab.
Men lad os få spændingen udløst og se, hvem der løb med sejren i de benhårde og, til tider, underfundige kategorier.
Årets mest omtalte:
’I egen barm’ - Katherine Diez
Der var én bog, som du, jeg og alle medier gik i selvsving over i 2024.
Som en tyv i natten, blev ’I egen barm’ pludselig annonceret med få dages varsel og rygtebørsen gik fuldstændig i overdrev. Hvad ville hun sige og hvor detaljeret ville det blive.
Katherine Diez skuffede ikke, og der var ikke ét frokostbord på arbejdspladserne, hvor bogen og dens indhold ikke lige skulle vendes en gang eller to.
’I egen barm’ af Katherine Diez kan læses eller lyttes hos Mofibo her.
Årets familiedrama:
’Min bror i 75 dele’ – Sebastian Richelsen
Det er en uafrystelig sag, som tidligere efterforsker og nuværende Sebastian Richelsen har sat under lup med ’Min bror i 75 dele’.
Fra start til slut, er beretningen om Jesper Richter Andersen, der er blevet dømt for at have slået sin bror ihjel og parteret ham i 75 dele, en neglebider uden lige.
Sebastian Richelsen går grundigt og sagligt til værks i den følsomme sag, hvor balancen mellem at gå i en drabsdømt persons ærinde og finde frem til sandheden, bliver forvaltet perfekt.
’Min bror i 75 dele’ af Sebastian Richelsen kan høres hos Mofibo her.
Årets økonomiske livline:
’Overblik: Alt, du skal vide om hverdagsøkonomi’ af Pernille Oldgaard
I takt med, at deadlinen for forskudsopgørelsen nærmer sig med faretruende fart, stod det hurtigt klart for en enig priskomite, at Pernille Oldgaard er årets økonomiske livredder.
Med et øgenavn, der er sejere end de fleste, er Moneymum en kæmpe chef, som elegant gør selv den mest kringlede økonomi letfordøjelig.
Hvert råd er en direkte guide til at undgå at gå på røven og af den slags livsgaver, der bare bliver ved og ved med at give.
Årets duo, vi ikke vidste, vi manglede i vores liv:
Kirsten Jacobsen og Peter Sommer fra ’Faret vild i den samme skov’
Det var nok de færreste, der havde den her kategori, endsige vinderduoen, på deres bingoplader over ting for året, da det startede.
Men journalist Kirsten Jacobsen og musiker Peter Sommer er en uimodståelig og usædvanlig charmerende kombination. I hvert afsnit har de en eller flere gæster, og hvor der imellem snakkene bliver spillet musik, fremført af Peter Sommer.
Det er varmt, spændende og lærerigt at lytte med, og værtmakkernes helt unikke samspil hæver ’Faret vild i den samme skov’ til noget i sandhed helt ekstraordinært.
’Faret vild i den samme skov’ af Kirsten Jacobsen og Peter Sommer kan høres hos Mofibo her.
Årets carpe diem:
’Viljestyrke’ af Emma Østergaard
I priskomiteen gik denne pris også under navnet ’Årets “let røven”’. For det er vitterligt, hvad man får lyst til efter at have lyttet til Emma Østergaards imponerende fortælling.
Måske begiver vi os ikke lige ud i at bestige Mount Everest lige med det samme, men er du sunshine, hvor giver ’Viljestyrke’ bare en lyst til at gribe livet og dagen.
Mens vi venter i spænding på alt vores nye klatregear, bliver Emma Østergaards beretning brugt som en manual til, hvordan man bedst besejrer det umulige med snilde og, ja, viljestyrke.
’Viljestyrke’ af Emma Østergaard kan læses og høres hos Mofibo her.
Årets mest effektive nytårsforsæt:
’Endelig ikke-ryger!’ af Allen Carr
I myriaden af nytårsforsætter, er der en klassisk genganger. Og nej, vi taler ikke om, at nu skal den der træning bare startes og have én over nakken.
Næh, det handler om at kvitte den saglige nikotinfyldte tobak. Allen Carr var en heftig kæderyger igennem 30 år, indtil han sagde ‘nok er nok.’
Hvis Allen kunne gå fra 100 smøger om dagen, så kan alle, og det er derfor, vi i priskomiteen har rygestop som vores nytårsforsæt i år.
’Endelig ikke-ryger!’ af Allen Carr kan læses og høres hos Mofibo her.
Årets selvransagelse:
’Mit had’ af Yaqoub Ali
Det kræver et helt særligt slags mod, at kigge på sit liv og sige ”Hvad fanden laver jeg?,” og så rent faktisk gøre noget ved det.
Yaqoub Ali har gjort det flere gange i sit liv, men ingen gang så vigtig, som den sidste. Dér, hvor han valgte at sige nej til at give efter for det had, der havde ødelagt og forurenet hans liv hidtil.
Det er en af den slags beretninger, hvor man selv får lyst til at tage sit eget liv op til revision og gøre noget ved alle de negative aspekter, store som små, der laver støj i ens liv. ’Mit had’ af Yaqoub Ali kan læses og høres hos Mofibo her.
Årets inspiration:
’Kvinderne bag vesten: I skyggen af en rocker’ af Stine Lukowski og Christina Ehrenskjöld
Vi bliver i de kategorier, hvor vi virkelig beundrer hovedpersonerne for deres mod og viljestyrke til at sige fra.
Og hvis der skal komme noget godt ud af alle de oplevelser, som ’Kvinderne bag vesten’ er blevet udsat for, så skal det være, at vi tager ved lære af deres beretninger. Ellers har det været forgæves.
De modige individer som tør stå frem, fortjener al den hæder og ære, der overhovedet kan tilfalde dem, og herfra lyder der et kæmpe tak for at stå frem og fortælle deres sandhed.
Årets mest fængslende beretning:
’Kvinde værst: Mit liv bag tremmer’ af Maria Hirse
Indrømmet, priskomiteen var i sit kække hjørne, da den kategori skulle navngives. Men i hård kamp med andre tidligere tremmerusker-beretninger, er det alligevel yderst fortjent, at Maria Hirse løber med sejren.
Vi får et sjældent indblik i livet på kvindeafdelinger i danske fængsler og man kan næsten fristes til at tro, at det er herfra, at DR har tyvstjålet idéen til anden sæson af ’Huset’.
Om det er tørre tæsk eller et lille lys i al armoden, er det svært ikke at blive berørt af Maria Hirses beretning. Så ja, det er årets mest fængslende beretning i mere end én forstand.
’Kvinde værst: Mit liv bag tremmer’ af Maria Hirse kan læses og høres hos Mofibo her.
Årets fighter:
’Min kamp for retfærdighed’ af Thea Pedersen og Jane Fisher-Byrialsen
Jane Fisher-Byrialsen leverer gang på gang den ene verbale og juridiske knockout efter hinanden i de amerikanske retssale, hvor hun kæmper for frihed og lighed for alle.
I mange af de mest prominente sager, advokaten har været involveret i, har hun været bagud på point fra start. Men takket være snilde, privatdetektiver og en ekstremt veludviklet retfærdighedssans fik Jane for eksempel hjulpet Malthe Thomsen ud af et grusomt mareridt af en juridisk knibe.
Priskomiteen ved alle, hvem det er vi skal ringe til, hvis vi kommer i problemer, og nej, det er ikke ’Ghostbusters’. Det er den ubestridte juridiske champion og årets fighter, Jane Fisher-Byrialsen!
Mofibo
Mofibo er Danmarks største tjeneste for e- og lydbøger samt podcasts.
Med et bibliotek på over 600.000 titler har Mofibo noget for enhver smag - uanset om du er til krimi, romance, sande historier, selvudvikling eller noget helt andet. Prøv Mofibo Flex gratis - lige når du har lyst. Lyt til de første 10 timer, når du vil - herefter 89 kr./måned. Opsig når som helst. Gælder for nye kunder