Agenda
14. januar 2025

Nu skal dømte stalkere gå med fodlænke

Justitsministeriet præsenterer onsdag den 15. januar en forsøgsordning, der skal hjælpe ofre for stalking og partnervold. Den vækker dog også bekymring.
Af: Heidi Kirkeby Mogensen
Fodlænke

Foto: Martin Dam Kristensen/NF/Ritzau Scanpix

Vidste du, at cirka 100.000 danskere inden for det seneste år blev udsat for stalking?

Det viser tal fra Justistministeriet, der onsdag den 15. januar præsenterer en ny forsøgsordning.

Forsøgsordningen går ud på, at dømte for stalking og partnervold skal gå med en såkaldt omvendt fodlænke. Det skal beskytte ofrene og lægge byrden over på gerningsmændene, skriver DR.

- Vi vil gerne sørge for, at det er stalkeren, der får fodlænke på, så kvinderne og ofrene kan leve i frihed, siger Peter Hummelgaard (S).

I Norge har de gjort brug af en omvendt fodlænke siden 2013. Her foregår det sådan, at den dømte har en forbudszone, som personen ikke må bevæge sig inden for - det kan være ofrenes arbejdsplads, hjem eller noget tredje.

Hvis den dømte gør det, vil fodlænken bippe og alarmere politiet med det samme.

På nuværende tidspunkt kan ofre for partnervold og stalking i Danmark få et tilhold mod deres overgrebsmand, en overfaldsalarm eller hemmelig adresse. Fodlænken giver politiet mulighed for at nå frem til offeret inden den dømte - det kan de ikke med nuværende muligheder.

Forsøgsordningen starter ud med 15 GPS-fodlænker, der skal fordeles i tre udvalgte politikredse. Efter tre år vil forsøgsordningen blive evalueret.

Både direktør i Danner, Mette Marie Yde, og direktør ved Dansk Stalking Center, Rikke Nue Møller, byder den nye forsøgsordning velkommen.

Dog udtrykker de et ønske om mere udbredelse fra start, da de mener, det er meget få fodlænker og politikredse, der er tale om.

Man forventer, at forsøgsordningen træder i kraft den 1. Juli 2025.

Læs mere om:

Læs også