Danske forskere har opdaget noget, der kan være afgørende for din søvn
Foto: Unsplash
Når du sover, får din hjerne en tur i det glymfatiske system, der fungerer som hjernens "vaskemaskine". Det sker ved, at der pumpes en hjernevæske kaldet cerebrospinalvæske rundt, når vi sover.
Det er afgørende, at vi får nok søvn, så hjernen kan blive renset for de affaldsstoffer, der har hobet sig op i løbet af dagen. Ellers kan det påvirke vores hukommelse, indlæringsevne og helbred.
Nu har et nyt studie fra Københavns Universitet fundet ”en slags pumpe til hjernens vaskemaskine,” altså den mekanisme, der driver det glymfatiske system.
– Det er langsomme oscillationer i et signalstof i hjernen, der hedder noradrenalin, som får blodkarrene i hjernen til at trække sig sammen og udvide sig. Dermed fungerer det som en slags pumpe i det glymfatiske system, der renser hjernen for affaldsstoffer, forklarer Natalie Hauglund, i en pressemeddelelse. Hun er postdoc og er førsteforfatter på studiet fra Center for Translational Neuromedicine.
Fundet kalder hun ”virkelig interessant” og påpeger, at det kan hjælpe til en bedre forståelse af, hvilken effekt søvnen har.
Studiet har også undersøgt virkningen, hvis man tager sovemedicin. Det viste sig, at sovemedicin, specifikt virkningsstoffet zolpidem, påvirker det glymfatiske system, så hjernen ikke bliver renset lige så godt.
Derfor vil det give mening at undersøge, om det samme gør sig gældende for andre typer sovemedicin.
For en god nattesøvn, der renser hjernen, kan være med til at forebygge demenssygdomme.
– I lyset af, at en betydelig del af befolkningen lider af søvnforstyrrelser, repræsenterer opdagelsen et vigtigt skridt fremad. Det åbner nye muligheder for at forstå og behandle søvnrelaterede lidelser, og det understreger, hvor vigtig god søvn er,” siger Maiken Nedergaard, der er sidsteforfatter på studiet.