Chiagrød med smag af æblegrød - og to andre opskrifter på sundere desserter
Foto: Stine Christiansen
Chiagrød a la æblekage
Foto: Stine Christiansen
30 minutter + trækketid
4 personer
4 spsk. chiafrø
2 spsk. havregryn
2 dl havredrik (eller mandelmælk)
1 dl græsk yoghurt 10 %
1 spsk. flydende honning
½ tsk. vaniljepulver
Æblekompot:
4 syrlige æbler
25 g sukker
2 spsk. citronsaft
1 spsk. vand
Topping:
1½ spsk. kokosolie
1 spsk. flydende honning
1 tsk. stødt kanel
1 knsp. salt
100 g havregryn
Evt. rød skovsyre
Rør alle ingredienser til chiagrøden godt sammen i en skål. Læg låg på skålen, og sæt den på køl i mindst 4 timer (gerne til næste dag).
Æblekompot: Skræl æblerne, og skær dem i små tern. Kog æbleternene med sukker, citronsaft og vand i en gryde i ca. 15 minutter, til det har konsistens som grov kompot. Afkøl kompotten, og sæt den på køl til næste dag.
Topping: Smelt kokosolie, honning, kanel og salt på en middelvarm pande. Tilsæt havregryn, og vend rundt i blandingen, til havregrynene er gyldne og sprøde. Hæld havreblandingen ud på et stykke bagepapir, og lad det køle af. Opbevar de ristede havregryn i en lukket beholder.
Servering: Tag chiagrøden ud fra køl, og rør den godt igennem. Anret grøden i 4 portionsglas eller skåle, og top med æblekompot og ristede havregryn. Pynt evt. med skovsyre, og servér straks.
Nicecream med mango, banan og passionsfrugt
Foto: Stine Christiansen
20 minutter
4 personer
3 frosne bananer
500 g frossen mango
3 dl vand
1 dl havredrik
1 limefrugt
Til servering:
50 g mørk chokolade
4 spsk. ristede kokosflager
2 passionsfrugter
Tag frosne bananer og frossen mango ud af fryseren 10 minutter før, du vil servere desserten. Hæld bananer, mango, vand, havredrik og lidt limesaft i en kraftig blender eller foodprocessor, og blend det hele til en lækker og cremet masse.
Hav tålmodighed, det tager lidt tid, inden blenderen får godt fat i den frosne frugt. Tilsæt evt. ½ dl mere væske, hvis den har meget svært ved at få fat.
Servering: Anret isen i skåle, og top hver portion med hakket mørk chokolade, ristede kokosflager og en halv passionsfrugt. Servér straks.
TIP
Isen er frisk og ikke for sød. Ønsker du en mere sød is, kan du tilsætte lidt flydende honning eller agavesirup, når du blender den frosne frugt sammen.
Daddel-mandel-kage med kakao
Foto: Stine Christiansen
25 minutter
6 personer
100 g mandler
225 g bløde friske dadler (udstenede)
2 æg
3 spsk. friskbrygget kaffe
0,25 dl solsikkeolie
2½ spsk. rent kakaopulver
1 tsk. bagepulver
1 tsk. stødt kanel
½ tsk. vaniljepulver
½ tsk. salt
1 lille springform, 18 cm i diameter
Til servering:
100 g blåbær
50 g mørk chokolade
Blend mandlerne til fint mel i en blender eller foodprocessor. Udsten dadlerne, og kassér stenene.
Hæld dadler, æg, kaffe, olie, kakao, bagepulver, kanel, vaniljepulver og salt ned til mandlerne i maskinen, og blend det hele godt sammen til en ensartet masse.
Tænd ovnen på 200°. Læg bagepapir i formen, og smør kanten. Fordél dejen i formen i et jævnt lag, og bag kagen i ovnen i ca. 25 minutter. Tag den ud, og afkøl den på en bagerist.
Servering: Anret kagen på et fad, og pynt med blåbær og grofthakket mørk chokolade.
Denne artikel blev først bragt hos SØNDAG 1/2025, som også ejes af Aller Media. Dette er en redigeret version.