Er dine hvidløg begyndt at spire? Så husk dette gode råd
Foto: Colourbox
Der findes næppe nogen, der ikke kan lide hvidløg. Ja, der er dem, der klager over hvidløgsånden, men det kan vi ikke tage hensyn til, når vi ser på de sundhedsmæssige fordele, den lille, hvide krabat giver.
For bortset fra at smage fantastisk og være "meget effektiv mod vampyrer", er den nemlig fyldt med stoffer, der er gode for kroppen.
Vi ved jo, at frugt og grøntsager er gode for os. KK har tidligere skrevet om, at en stor norsk undersøgelse viser, at det at spise kartofler kan føre til lavere dødelighed. Desuden kaldes kålrabi for Nordens appelsin af en god grund.
Men tilbage til hvidløget. NHI (Norsk helseinformatikk) nævner på sin hjemmeside en undersøgelse fra 2012, der har undersøgt den tilgængelige viden om brugen af hvidløg til behandling af forhøjet blodtryk.
Den viser, at 200 milligram hvidløgspulver dagligt reducerer blodtrykket. Forskerne i undersøgelsen mener, at der er tilstrækkelig bevis til at hævde, at hvidløg er effektivt ved behandling af forhøjet blodtryk og kan reducere dødeligheden.
Desuden indeholder hvidløg vitamin C og B6, mangan, selen og andre antioxidanter, og det kan erstatte salt i maden, hvilket giver en sundhedsmæssig fordel i sig selv.
Hvidløget er jo også holdbart, men ikke evigt... eller? For efter at have ligget et stykke tid, vil det begynde at spire. Altså den lysegrønne lille tust, der dukker op i midten af feddene.
Det er blevet sagt, at man skal fjerne denne spire, for ellers vil det give en noget kedelig smag på maden.
Ifølge godt.no er dette korrekt, men det betyder ikke, at man ikke kan bruge spiret hvidløg.
De skriver, at spiret hvidløg ikke smager lige så friskt som uspiret hvidløg, og det kan have en lidt kedelig smag. Derfor kan du for eksempel bruge den i retter, der opvarmes, og som ikke kræver den skarpe rå smag af hvidløg.
Hvis man skal bruge hvidløget i kold mad, som salater eller salsaer, bør man derimod ikke bruge hvidløg, der har spiret.
Hvis hvidløget bliver liggende for længe og begynder at spire, kan man faktisk plante det fem centimeter ned i en potte med jord med den spidse ende opad. På den måde kan man dyrke sine egne nye hvidløgsfed.
Husk bare at vande en gang imellem. Man kan også bruge det græs, der spirer, såkaldt hvidløgsspirer, i madlavningen for en mild hvidløgssmag.
Denne artikel blev først bragt hos KK.no. Dette er en redigeret og oversat version.