Samfund
3. februar 2025

Nyt lovforslag skal slå fast, at stealthing er seksuelt overgreb

”Stealthing er et seksuelt overgreb,” siger ligestillingsminister Magnus Heunicke, i forbindelse med nyt lovforslag.
Af: Sigrid Luna Nielsen
brugt kondom

Foto: AtlasStudio

I aftalte at bruge kondom. Nu har I lige haft sex, og du opdager, at kondomet ligger ved siden af jer.

Han har taget det af undervejs - uden dit samtykke.

Handlingen hedder stealthing, og mandag morgen har regeringen stillet et nyt lovforslag, der skal gøre det strafbart i Danmark.

– Det er vigtigt, fordi stealthing er et seksuelt overgreb. Vi ved, at ofrene for stealthing kan få både fysiske og psykiske reaktioner, ligesom andre former for overgreb, siger ligestillingsminister Magnus Heunicke (S) til femina og tilføjer:

– Derfor er det nødvendigt, at vi også i Danmark gør stealthing ulovligt.

Overgrebet skal kunne straffes med mellem to og fire års fængsel.

De fysiske konsekvenser, Magnus Heunicke taler om, indebærer risikoen for kønssygdomme, graviditet og potentielt en abort.

Men ligesom med andre overgreb følger der også ofte psykiske reaktioner:

– Jeg følte mig til grin, og jeg følte mig også udnyttet. Jeg var vred, men jeg kunne ikke rigtig udtrykke den vrede. På den ene side tænkte jeg, at jeg har jo haft frivillig sex med ham – han har jo ikke voldtaget mig. Men på den anden side følte jeg, at min grænse var overskredet, fortalte en kvinde til femina i 2022.

Magnus Heunicke mener, at det er vigtigt, at stealthing bliver omfattet af straffeloven, da det bryder den seksuelle aftale, der er indgået. Han anerkender dog også, at der kan være nogle udfordringer forbundet med at føre bevisbyrden og fælde dom.

– Det kan være meget vanskeligt at løfte bevisbyrden ved den her slags sager, præcis det samme problem har vi også med voldtægt, med blufærdighedskrænkelse og andre ting. Ikke desto mindre, så er der sager, hvor det lykkes at løfte bevisbyrden, forklarer han.

Han fortæller, at der på nettet findes sider, hvor mænd opfordrer hinanden til at begå det overgreb, som stealthing er. Derfor er det vigtigt, at vi med det nye lovforslag stiller os på ofrenes side, siger han og tilføjer:

– Formålet er at få lavet en holdningsændring hos dem, der mener, at det her er okay, så vi kan få forebygget, at det sker.

Stealthing er allerede ulovligt i lande som Tyskland, England, New Zealand og Australien.

Allerede i 2020 blev det diskuteret, om stealthing skulle være en del af samtykkeloven i Danmark, men det er først nu, at der stilles et reelt lovforslag.

I 2020 sammenlignede straffelovrådet stealthing med at lyve om andre præventionsformer, for eksempel p-piller. Samme tendens viste sig i feminas kommentarspor, da vi satte fokus på stealthing i 2022.

Men det mener Magnus Heunicke ikke bør sidestilles.

– Stealthing er et fysisk overgreb, det er problemet med p-piller ikke, forklarer han.

Der er endnu ikke lavet nogle danske undersøgelser om stealthing, og det er derfor svært at sige noget om omfanget og konsekvenserne heraf.

Men udover at den nye lov vil gøre det strafbart, sender den også et klart signal om, at det ikke blot er noget, man kan trække på smilebåndet over, men at der faktisk er tale om et seksuelt overgreb, slår ministeren fast.

Læs mere om:

Læs også