På nettet: 5 ting du skal tale med din teenager om
Foto: Snapchat
Internettet er en del af hverdagen. Vi shopper, arbejder, søger viden, bliver underholdt og holder kontakten med familie og venner online. Og for vores teenagere er nettet i særdeleshed en uundværlig del af deres sociale liv. Men hvor vi som forældre har lært vores teenagere om sikkerhed, når det kommer til trafikregler og brandøvelser, er færdslen på nettet stadig en jungle for mange.
Hvordan sikrer vi, at vores teenagere navigerer trygt i den digitale verden?
Den 11. februar er det "Safer Internet Day" - en international dag dedikeret til lige præcis det. En oplagt anledning til at tage en vigtig snak om digitale vaner og sikkerhed. Snapchat har udarbejdet en guide med fem afgørende råd til at ruste din teenager til en sikrere online tilværelse, og du bør kende dem.
1. Online opførsel er lige så vigtig som offline
Den gode, gamle regel gælder også på nettet, og den er god at få opfrisket uanset alder: Behandl andre, som du selv vil behandles. Internettet bliver kun et rarere sted, hvis vi alle husker, at der sidder rigtige mennesker bag skærmene. Tal med din teenager om, hvordan man viser respekt online. Også i gruppetråde, anonyme kommentarer og snaps, der forsvinder.
2. Gennemgå sikkerhed sammen, og forklar, hvorfor det betyder noget
Unge er digitale indfødte, men det betyder ikke, at de altid tænker over, hvordan deres online handlinger påvirker virkeligheden. Brug Safer Internet Day som en anledning til at gennemgå sikkerhedsindstillinger og diskutere, hvilke oplysninger der bør (og ikke bør) deles. En god tommelfingerregel? Hvis du ikke ville hænge det op på skolens opslagstavle, bør det heller ikke postes online.
Foto: Stock/snapchat
3. Lær de platforme at kende, som din teenager bruger
Vær nysgerrig og tag ved lære. Snapchat, TikTok, Discord… Din teenager navigerer sandsynligvis i en online verden, du ikke nødvendigvis forstår til fulde. Men jo mere du ved, desto bedre kan du guide. Download de apps, de bruger, og sæt dig ind i funktionerne. Ikke for at overvåge, men for at kunne tage snakken på et oplyst grundlag.
4. Skab en kultur for åben dialog
Den bedste sikkerhed på nettet starter i det virkelige liv. Med tryghed nok til at sige til, hvis noget føles forkert. Spørg nysgerrigt ind til din teenagers oplevelser online. Ikke med løftede pegefingre, men med en oprigtig interesse. Hvis de ved, at de altid kan komme til dig, kan du hjælpe, før problemerne vokser sig store.
5. Brug de værktøjer, der allerede findes
Du behøver ikke opfinde den dybe tallerken. Mange platforme tilbyder allerede funktioner, der gør online oplevelsen sikrere. Snapchats ‘Familiecenter’ lader forældre se, hvem deres børn interagerer med, uden at invadere deres privatliv. Gennemgå sammen, hvordan funktionerne fungerer, og gør det til en fælles opgave at holde sikkerheden i top.
Lad snakken starte nu:
Online sikkerhed skal ikke være en engangssamtale, men en løbende dialog. Brug Safer Internet Day som startskuddet til at skabe gode digitale vaner, der varer ved. For i en tid, hvor internettet fylder mere end nogensinde, er det vigtigere end nogensinde at færdes trygt.
Safer Internet Day 11. februar 2025