Træning og kost
28. februar 2025

Vi ser det alle steder, men det er slet ikke så sundt, som man måske skulle tro

De proteinholdige shakes og det smagfulde proteinpulver er i høj kurs for tiden. Der er blevet en generel opfattelse af, at proteintilskud er noget, man skal bruge for at opbygge muskler, og særligt blandt unge drenge er dette udbredt.
Af: Beth-Kajsa Elveos (KK)
Proteintilskud

Foto: Nature Zen / Unsplash

I en undersøgelse lavet af Forbrugerrådet i Norge viste det sig, at hver fjerde dreng mellem 16-18 år benyttede sig af proteintilskud.

Men hvem har egentlig brug for disse tilskud? Og er det nødvendigt at vælge produkter, der reklamerer for, at de er mere proteinrige?

Ifølge ernæringsekspert Desiree Andersen, har en person, der ikke træner, brug for 0,8 til 1 gram protein per kilo kropsvægt. Mens en person, der træner, kan have brug for så meget som 2 til 2,2 gram per kilo kropsvægt. Det betyder, at hvis man vejer 62 kilo og træner to til tre gange om ugen, så er det fint at sigte mod et indtag på omkring 90 gram protein per dag.

90 gram protein svarer cirka til to varierende middagsmåltider. Så kan man undre sig over, hvorfor man i al verden skal stoppe sig selv med protein dit- og protein dat. Er det nødvendigt med proteinpulver, yoghurt, milkshake, grød og ost? Men måske et endnu vigtigere spørgsmål: Er det skadeligt at få for meget?

- Overskydende protein bruges som energi af kroppen, og den energi, man ikke bruger, lagres som fedt, uanset om den kommer fra protein, fedt eller kulhydrater, siger ernæringsekspert Desiree Andersen og fortsætter.

- Folk skal ikke bekymrer sig om dette. Nogle dage spiser man lidt mere, end man behøver, andre dage lidt mindre.

Hun siger, at kroppen er tilpasningsdygtig og kan udligne det meste af indtaget. Det er desuden ikke nødvendigt at tælle gram og veje maden, mener hun.

- Så længe man ikke træner meget eller har symptomer på proteinmangel, tænker jeg, at det er vigtigst for de fleste at sikre, at man har en proteinkilde til alle hovedmåltider.

Tanja Kalchenko er overlæge og med i den norske læge- og ernæringsforening Mad for Sundhed.

Hun er noget mere skeptisk overfor, hvad et for højt indtag af protein kan betyde for vores sundhed. Hun siger, at det generelt er uhensigtsmæssigt, at de fleste tror, at det at spise protein vil give nogen som helst fordele.

- Hvis man vil have større muskler, kræver det mere træning, altså tungere vægte og flere gentagelser, og hyppigere træningspas. Muskler vokser ikke af protein. Hvis man vil være mæt og holde sig slank, viser al forskning, at det er flere kostfibre og plantebaserede fødevarer, der er gavnlige.

Tanja Kalchenko siger, at de mindste børn kan få nyreskader, hvis de spiser for meget protein, da de ikke har optimal nyrefunktion. Også ældre personer, der har diabetes og højt blodtryk, kan få dårligere nyrefunktion af for meget protein.

- Dette er dokumenteret, siger hun og tilføjer:

- Hvis man vil holde sig sund, er plantekilder til protein – som ærter, bønner, linser og nødder – det klogeste valg. De giver ikke bare protein, men også mange sunde stoffer, der kun findes i planter, og som kan beskytte mod de mest almindelige sygdomme – åreforkalkning, slagtilfælde, hjerteanfald, overvægt og fedme, type 2-diabetes og flere former for kræft.

Langt de fleste danskere får nok protein, undtagelsen kan være ældre og personer, der spiser lidt. Gode kilder til protein er for eksempel fisk, æg, bønner, linser, kød, mælk, nødder og frø. Hvis du følger kostrådene, får du nok protein.

Denne artikel blev først bragt hos kk.no, som også er en del af Aller Media. Dette er en redigeret og oversat version.

Læs mere om:

Læs også