Skønhed
28. april 2025

Jeg implementerede denne kontroversielle vane inden sengetid. Og aldrig har jeg haft lettere ved at falde i søvn

Det er sikkert noget, du aldrig har overvejet kan påvirke din søvn.
Af: Rose Maria Behavý
Aftenbad

Foto: Rose Maria Behavý

Jeg sover ikke dårligt, men jeg er virkelig dårlig til at falde i søvn. Det kan tage timer. Det foregår ganske roligt, og uden stress, men faktum er, at jeg ofte er lysvågen i en lille evighed, inden pæren endelig går ud.

Det er ikke noget, jeg nogensinde har lagt noget særligt i. Det har bare været en stiltiende accept af, at sådan er jeg nu engang. Nuvel, der har da været momentvis irritation, når min mand falder i søvn cirka 26 sekunder efter han lægger hovedet på puden og øjeblikkeligt begynder at snorke som en traktor, der er svær i optrækket. Dog kunne jeg mærke, at tiden fra hoved-på-pude til søvn var blevet længere og længere.

Har det noget at gøre med, at jeg ofte arbejder på en computer lige indtil sengetid og nærmest brænder min retina af med blåt lys? Garanteret. Men det er nu engang sådan, jeg har valgt at tilrettelægge mit arbejdsliv.

Derfor satte jeg mig for at finde ud af, om der var noget jeg kunne gøre for at hjælpe søvnen lidt lettere på vej, trods mine tvivlsomme arbejdsvaner.

Jeg begyndte at gøre noget meget simpelt. Faktisk så simpelt, at det nærmest er et ikke-råd. Men faktum er, at det virker.

Min nye aftenvane - post aftenarbejde, præ sengetid - er et bad. Ja, det er “bare” et bad. Ikke et fancy karbad med epsom salt og Enya, bare et varmt brusebad. Og det virker. Men hvorfor?

Videnskaben siger, at et varmt bad om aftenen kan forbedre evnen til at falde i søvn, fordi det påvirker kroppens temperaturregulering.

Når man tager et varmt bad (typisk typisk 38–40°C), stiger hudens temperatur, men efter badet sker der et hurtigt temperaturfald, især i kernen af kroppen. Denne nedkøling efterligner kroppens naturlige temperaturfald om aftenen, som er et vigtigt biologisk signal til hjernen om, at det er tid til at sove.

Studier viser også, at et varmt bad (gerne 1–2 timer) før sengetid kan:

  • Forkorte tiden, det tager at falde i søvn (søvnlatenstid)
  • Forbedre søvnkvaliteten, især den dybe søvnfase (non-REM søvn)

Jeg ved, at det tidspunkt, man tager et bad på, nærmest er en religion, og dem, der tager bad om morgenen, kunne ikke drømme om at tage et bad om aftenen. Det kan nærmest virke unaturligt.

Jeg har også altid selv været et morgenbademenneske (og jeg afholder mig da stadig ikke fra nogle gange også at hoppe under bruseren om morgenen), men efter jeg er begyndt at bade om aftenen, kan jeg knap forestille mig at gøre andet, inden jeg skal i seng.

Jeg har tilmed lavet et lille ritual ud af det: Jeg slukker lyset på badeværelset (dæmpet belysning om aftenen fremmer produktionen af melatonin – det hormon, der gør en søvnig) for at kompensere for det slemme, slemme blå computerlys og tænder i stedet et par kunstige LED-stearinlys for at skabe en hyggelig, mørk og spa-agtig atmosfære.

Jeg drypper et par dråber æterisk olie i bunden af bruseren (gerne lavendel, ylang-ylang eller bergamot) som kan virke afslappende, men mest fordi det dufter af spa. Jeg tørbørster inden badet (også selvom det ifølge nogle eksperter kan virke energigivende), da det for mig virker beroligende. Og efter badet bruger jeg en kropsolie og foretager min aften-hudpleje i ansigtet.

Ritualet tager måske samlet 20 minutter, men det er nok til at jeg kommer HELT. NED. I. GEAR. Det virker som en lille tur i en luksuriøs spa. Der er ingen, der stresser mig. Ingen der råber “mor”. Ingen der skal ud af døren. Ingen bagkant andet end sengegærdet. Det er et ritual, jeg kun kan anbefale.

Og nå ja, den positive gevinst, og det, det hele begyndte med? Takket være det for nogle kontroversielle aftenbad, falder jeg i søvn på nul-komma-fem.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.