Barndommen varer længe, koster mange penge
Børn er dyre, ingen tvivl om det. I forlængelse af det kunne man godt sige, at børn nærmest er statussymboler i dag. Har man mange børn, vidner det om økonomisk overskud og om, at man er godt i vej og har styr på sit liv. Det står i skarp kontrast til, hvordan børn blev betragtet i gamle dage. Godt nok var det dyrt at have børn, for der var mange munde at mætte, men ikke desto mindre kunne børnene jo bidrage til familiens overlevelse ved at hjælpe til i marken, i huset eller ved at komme ud at tjene.
Meget er imidlertid forandret med hensyn til, hvad børn repræsenterer af status og værdi for deres forældre, og, ikke mindst, hvilke økonomiske konsekvenser de har for husholdningsbudgettet. Det ses tydeligt i f.eks. fødselsstatistikkerne, især i Sydeuropa. Både i Spanien, Italien, Grækenland og Frankrig fødes der betydeligt færre børn pr. familie i dag end for bare 50 år siden, hvilket åbenbart er begyndt at bekymre politikere.
I hvert fald har man i den nordlige italienske region Lombardiet besluttet, at man vil betale kvinder for ikke at få abort. Helt præcist vil man give hver kvinde 250 euro hver måned i 18 måneder efter barnets fødsel, hvilket er knap 1.900 danske kroner om måneden! Jeg kan da ikke forestille mig, at det er en kvinde, der har foreslået den lov. Jeg mener, at give et beløb de første 18 måneder af et barns liv, forslår jo som en skrædder i Helvede, om man så må sige, for børn koster en formue hele livet, og hvad så med de sidste 16 år og fire måneder?
I forhold til befolkningstal og motivering, for ikke at snakke om ligestilling, ville jeg mene, at en anden vej at gå, og det gælder såmænd ikke kun i Italien, var at indføre borgerløn for alle kvinder med børn under 18 år. Borgerløn skulle enten finansiere mødre fuldt og helt og sørge for, at der blev betalt ind til pension etc., mens børnene er hjemmeboende, eller supplere et halvdagsjob, når børnene bliver lidt større.
Efter min mening er det på høje tid, vi fra politisk hold tager hånd om vores børn - ikke kun i forhold til at øge befolkningstallet, men også i forhold til ligestillingen. Og skulle nogen være i tvivl, synes jeg selvfølgelig også, borgerløn burde gælde de mænd, der måtte vælge børnene frem for karrieren for en stund, selv om de vistnok ikke er så mange.
Kærlig hilsen
Renée
LÆS OGSÅ:
Camillas hjørne:
Succes eller fiasko? - du bestemmer
Sandheder fra en løgner