Sådan tjekker du solcremen for skadelige stoffer
Af redaktionen 06/21/2013 - 07:30
Det kan være lidt af en jungle at skulle købe solcreme på ferien sydpå, for solcremerne bærer ikke de sædvanlige kendte danske mærkningsordninger som Svanemærket eller Astma-Allergi Danmarks mærke. Og hvordan ved man så, at den solcreme, man køber, er uden potentielt farlige indholdsstoffer?
- Grænsen for potentielt skadelige indholdsstoffer i solcremer er anderledes end i Norden. Der er ofte parfumestoffer i, de kendte mærkningsordninger findes ikke, og det er for de fleste uhyre svært at tyde en indholdsdeklaration. Derfor undgår 30 % af danske kvinder helt at købe solcreme i udlandet, siger Connie Mørch, kvalitets- og miljøchef i DermaPharm.
Læs også: Sådan forynger du din hud med over 4 år
SOLCREME-PARLØR
Heldigvis har Derma netop udviklet en ’mini-parlør’ med hjælp og gode råd til sikker sol.
- Rundt om i verden er parfume i solcreme meget populært, men det er uheldigt, for parfumestoffer kan være allergifremkaldende. Vi har derfor samlet en liste over de mest allergene parfumestoffer. Står de på solcremen, skal du vælge en anden, siger Connie Mørch.
Guiden indeholder også en liste over de solfiltre, Derma bruger, og som både Astma-Allergi Danmark og Svanemærket nikker anerkendende til. I guiden finder du også navnet på et solfilter, der er meget udbredt i udlandet, men som herhjemme frarådes til gravide, ammende og børn under 12 år. Solcremer med dette filter skal man altså helst gå uden om.
Solguiden indeholder bl.a. en liste over allergene indholdsstoffer, gode solfiltre, faktorguide samt generelle solråd.
Vidste du, at…
• det primært er mor, der sørger for solcreme til hele familien (64 %). I 18 % af tilfældene er det far.
• 73 % af familier med børn i alderen 0-6 år prioriterer solcreme med mærkningsordninger mod 50 % af familier med teenagebørn.
• uddannelse spiller en rolle for holdningen til mærkede solcremer: 45 % af danskere med grundskole som højest opnåede uddannelse mener, at det er vigtigt, at solcremer er mærkede mod hele 65 % af de med længere videregående uddannelse.
• københavnerne helst vil have mærkede solcremer, og at mærkerne betyder mindst for midtjyderne (68 % vs. 27 %).
• 31 % svarer, at de ved hvilken solfaktor, de bør anvende. 61 % ved det tilnærmelsesvist.
• mændene i højere grad end kvinderne køber solcreme lige før eller på ferien (26 % mod 18 %).
• når solcreme købes i udlandet, er mærkningsordninger er væsentligt vigtigere for småbørnsfamilier end familier med store børn (29 % vs. 22 %). Modsat er prisen vigtigere for teenagefamilier end småbørnsfamilier (26 % vs. 19 %).