Besøg Hamborgs bedste bydele
Foto: Caroline Grønne Wigdal, AOP og Julia Maria Max
Omgivet af Hamborg broer og med udsigt til vand og kanaler, nemlig i det gamle, charmerende Speicherstadt, skal jeg bo for en weekend og finde ud af, hvad storbyen byder på.
Jeg tager på opdagelse i de kreative kvarterer, Karolinenviertel og Schanzenviertel, som viser sig at være Hamborgs svar på Nørrebro i København.
På min tur fra Karolinenplatz mod den indre del af Karolinenviertel går jeg forbi gamle bygninger udstyret med altaner, som alle er pyntet fint med potteplanter, spirende, grønne træer og smukke blomsterkasser.
Den ene flippede og farverige bydel fører mig over til den næste: Schanzenviertel. Det er navnet, som de lokale bruger om kvarteret. Området ligger mellem Schlachthof, Schanzenpark og gaden Schulterblatt.
Som navnet ”Kødbyen” siger, var det engang slagtehaller, men i dag har modedesignere, reklamefolk, kunsterne og designere overtaget lokalerne og skabt et kreativt, ungt og livligt miljø.
Bordene ved de mange fortorvscaféer er fyldte, på trods af at der af og til går hul på en solid regnbyge. Hos konditori og passtiserie ”Herr Max” er der især mange glade mennesker og søde sager, og det kunne tyde på, at det er bydelens populære café.
Deres hjemmelavede is er økologisk og vegansk, ligesom kagerne er det.
Guide til 5 fantastiske storbyer
Spis brød til
Hos ”Altes Mädchen” fornemmer jeg den gå-ud-kultur, som eksisterer i Hamborg. På stedet er en afslappet og cool atmosfære på én gang, og menukortet byder på flere end 60 forskellige slags ”Craft Beer” fra hele verden.
Det hele går op i en højere enhed, da det ikke kun er øllet, der er friskbrygget, brødet er også friskbagt. Der serveres rustikke sandwich af økologisk, solidt landbrød og lyse, lettere burgerboller, og selv om det er øllet, der primært tiltrækker stedets gæster, så er maden også besøget værd.
Bagefter bliver jeg vist rundt på bryggeriet ”Ratsherrn Craft Beer” ved siden af restauranten, og da aftenen er omme, er jeg klogere på, hvordan øl efter gamle traditioner bliver fremstillet, men også klogere på øllets historie i Hamborg.
Hamborgs verdensarv
Bydelen HafenCity er stadig under opbygning, og det er som at gå rundt i en hel anden verden, end da jeg dagen før befandt mig i de mere hyggelige kvarterer.
HafenCity er planlagt til at være fuldendt i 2025, og planen er at der skal være plads til 12.000 indbyggere og 40.000 arbejdspladser, når den er helt færdig. Her er allerede gallerier, butikker og restauranter.
Klos op ad de arkitektoniske bygninger er det gamle, mørke og murstensopbyggede Speicherstadt placeret. Det enestående kompleks af pakhusbygninger er fra begyndelsen af det 20. århundrede, og det er det første sted på det europæiske kontinent, som blev opført som rene kontorhuse.
I Speicherstadt ligger også det berømte ”Chilehaus”, som står på UNESCOSs verdensarvsliste og er en kontorbygning som i mellemkrigstiden blev opført med omkring 8,8 millioner håndstrøgne teglsten.
Du kan rejse til Hamborg med Nilles, som arrangerer busture med dansk rejseleder. (link fjernet)
Læs hele rejsereportagen i SØNDAG, som er på gaden mandag den 10. juli. 2017.