Bombay
»Jeg kommer ofte i Indiens storbyer for at vælge stoffer og få produceret meget af mit tøj og min smykkekollektion. Jeg foretrækker Bombay, der er en kosmopolitisk storby med masser af puls, forskelligartede mennesker, en spændende kultur lige fra den oprindelige indiske til påvirkninger fra kolonitiden og et stærkt nutidigt internationalt pust. Og så har byen, der i dag officielt hedder Mumbai, den flotteste, næsten New York-agtige skyline. Her er både fattigdom og styrtende rigdom, og begge dele er meget synligt.
Fattigdommen rammer mig altid, uanset hvor tit man kommer. På den anden side elsker inderne den vildeste, dyreste luksus, og når det gælder glitter og show, kan Hollywood godt gå hjem og lægge sig, for det er helt overdådigt, især her i byen. Et ferieophold i byen, på vej videre ud i landet er en fantastisk oplevelse. Det har jeg selv prøvet på rundrejse i Indien med mine børn, da de var 9 og 11 år. Jeg har fået byen ind under huden nu og føler, at dens varme og kontraster går igen i mit tøj. Ja, i hele mit liv.«
Bedste hotel:
Det historiske Hotel Taj Mahal Palace & Tower på Apollo Bunder ud til vandet er byens fine gamle 'Grand Hotel' i indisk stil. Det bliver ikke lækrere og mere stilfuldt! Selv bor jeg på et mindre hotel, som min guldsmed har fundet til mig: Marine Plaza, Marine Drive 29. Rent og fint med en dejlig beliggenhed.
Bedste restaurant:
På restaurant Vetro på Hotel Oberoi, Nariman Point, spiser man skøn italiensk mad med en fantastisk udsigt over vandet. Ægte indisk mad, når den er allerbedst, findes på Restaurant Masala Kraft på Hotel Taj Mahal. En helt anden grøft er Restaurant Olive, Pali Hill Tourist Hotel, Pali Hill, Bandra West, der er rigtig trendy: Her kommer alle de hypersmarte indere, og det er vildt flippet at se, hvordan de udstiller deres stjernestatus! Maden er internationalt fusionskøkken med indisk twist. Mere rendyrket indisk mad spiser jeg på Indigo Restaurant, 4 Mandlik House, Colaba.
Bedste shopping:
Juhu Beach er desværre er for beskidt at bade fra, men hele promenaden er fyldt med butikker: Sko, tasker, kunsthåndværk, international mode og indiske ting. Bandra Area på vej fra lufthavnen og ind til byen er et hyggeligt og lækkert shoppingområde. I bymidten ligger gaden Kolaba Cource Way i området ved Hotel Taj Mahal. Ganske vist turistet, men rigtig sjovt med boder, ting på gaden, pudsige butikker og masser af liv og farver. De indiske kurtas, en slags løse skjorter, fås overalt i bomuld, silke, hør, alting. Fra de usleste kvaliteter til de allerfineste og smukkest forarbejdede, der så også er tilsvarende dyre.
Henriette Zobel
Henriette Zobel er designer med sin
egen butik Pureheart i Chr. IX's gade
i København.
Hun får produceret alt i Indien og er
inspireret af landets rige farveskala.
Henriette er mor til to sønner og
deler i dag sit liv og sin interesse
for meditation og indisk livsfilosofi
med kæresten, Henning Daverne.
Mit smørhul:
Det overdådigt lækre femstjernede Hotel Oberoi har en speciel plads i min erindring: Her var jeg så heldig at blive indkvarteret i 1988 som husmodel for Pierre Cardin. Det var starten på en turné og mit allerførste møde med Indien.
Hvis der er mere tid:
Det berømte Prince of Wales Museum, M.G. Road, Maharashtra, afspejler Indiens tid som engelsk koloni. Det storslåede bygningsværk i indo-gothic stil, der er en attraktion i sig selv, rummer en overdådighed af kunst- og naturhistorie.
Bedste tip:
Brug et godt bureau til at arrangere rejsen, f.eks. Grace Tours. Tag altid kun en 'prepaid taxa', som man betaler i lufthavnen, ind til byen. Ellers bliver man snydt. Og ellers: fald ind i kulturen, så oplever man mest: Ingen korte skørter eller bare arme. Peg aldrig på andre mennesker, og husk at kvinder giver ikke hånd, men folder hænderne foran brystet til hilsen.