Cathrine kørte Danmark rundt i sin van: "Hvorfor ikke nyde vores land, når man kan?"
Foto: Cathrine Cort Koppel/Smutturen.dk
Som 30-årig købte freelancefotograf Cathrine Cort Koppel en stor, rød Ford Transit, der skulle være begyndelsen på en række eventyr i udlandet og i Danmark.
Hun havde i længere tid drømt om vanlife-livsstilen, hvor man er på farten i et rullende hjem.
Det var dog først, da hun landede et job for kampagnen Smutturen, at hun købte "det røde monster", som hun selv kalder bilen.
Cathrine boede på daværende tidspunkt i London, hvor hun arbejdede som fotograf for en række kampagner og brands, hvor fokus primært var på livsstil og rejser.
Her fik hun også tildelt opgaven om at fotografere de 50 smukkeste steder i Danmark.
Derfra tog det fart. Cathrine havde i længere tid gået med tanken om at købe en varevogn og bygge sit eget lille mobile hjem op, men for at komme på farten hurtigst muligt købte hun den første van, hun så.
– Det skete på et splitsekund, i og med at jeg fik et job, hvor det gav god mening at tage rundt. Så tog jeg til Cornwall og købte en bil på stedet uden at prøvekøre den. Den var overhovedet ikke perfekt, men den havde alt, jeg skulle bruge, siger Cathrine.
Der var både et lille bad, toilet, køkken med gaskomfur og køleskab og bord med siddepladser, der kunne laves om til en dobbeltseng. Bilen kaldte hun for Cat Van Damme.
Danmark rundt
I Cat Van Damme kørte hun til Danmark og brugte halvanden måned på at køre Danmark tyndt med gode venner.
Det var vigtigt for hende, at der også var plads til, at to til tre venner kunne komme med undervejs, selv om hun skulle arbejde.
Cathrine Cort Koppel
33 år, bor i København.
Arbejder som freelancefotograf i Danmark og udlandet med fokus på livsstil og rejser. Hun har blandt andet arbejdet for Google Maps og Visit Denmark.
Rejste i 2017 rundt i hele Danmark i sin egen van. Her fotograferede hun de 50 smukkeste steder i Danmark til kampagnen Smutturen.dk.
Med lidt god vilje kunne de også sove tre veninder i dobbeltsengen.
Cathrine beskriver det lidt som "festival style", men hvis man bare er to på tur, ville det være lige så komfortabelt som hvilken som helst anden seng.
– For mig handler det rigtigt meget om det sociale og at være sammen. At kunne stå op og lave morgenkaffe og pandekager eller gå i seng efter en lækker BBQ, siger hun.
Turen gjorde et stort indtryk på Cathrine, der førhen altid havde higet efter udlandet og at komme så langt væk som muligt.
– Jeg skal ikke til Spanien med min nærmeste familie om sommeren længere, nu skal vi til Bornholm. Og hvorfor ikke nyde vores land, når man kan? Danmark har de fedeste måneder over sommeren, så hvorfor er det, at man skal rejse til udlandet?
Canada vs. Rold Skov
På turen rundt i Danmark oplevede hun mange steder for første gang.
Hun havde været på sommerferie i Danmark som barn, men blev overrasket over, hvor meget der var at se.
– Jeg havde aldrig været på Bornholm før, så jeg var fuldstændig målløs, da jeg kom dertil for første gang. Det var jo en total fejl i min opdragelse, at jeg ikke havde været der før. Så siden dengang har jeg holdt ferie på Bornholm hvert år med min familie.
Og det var ikke kun Bornholm, der overraskede Cathrine og vennerne.
Hver gang de kom et nyt sted hen, blev de altid overrasket over naturen, og hvor meget Danmark har at byde på.
– Hvorfor er det, at man rejser til Canada, når man kan tage til Rold Skov og gå blandt kæmpe høje træer? Og når man kommer ud på sådan nogle strandsletter, så ligner det jo den afrikanske savanne, siger hun.
På turen oplevede vennerne ofte, at de havde Danmark helt for sig selv. De var i chok over, at der ikke var flere mennesker midt i sommerferien.
Efter det har Cathrine været fortaler for, at man skal huske at opleve Danmark – og corona-pandemien har dog også helt naturligt været med til at øge interessen for ferier i Danmark.
– Det er meget unikt at få mulighed for at komme 50 steder rundt. Men hvis man kunne tage en sommer og være tre steder, så er det jo allerede en oplevelse. Man kan i hvert fald sagtens arrangere en dansk sommerferie, uden at man føler, at man går på kompromis, siger hun.
Dansk sommeridyl
Hos Cathrine Cort Koppel er det dog de små oplevelser, der bliver husket bedst.
For hende var der en stor frihed i at kunne køre hen, hvor hun ville, og spise frokosten fra den lokale fiskehandler med flot havudsigt.
– Det var også helt fantastisk at komme med færgen til Anholt, og så står folk med dannebrog og tager imod den ene færgeafgang, der er om dagen, siger hun.
– Det hele emmede bare af dansk sommer. Og ja, det var måske lidt koldt nogle gange, men så tog jeg en ekstra sweater på, og så var det glemt, siger hun.
Var der et andet sted end Bornholm, du blev overrasket over på din tur?
– Ja, over Fur i Limfjorden og det landskab, øen har. Jeg har altid sagt til mine venner i udlandet, at Danmark er flad som en pandekage, men det passer bare ikke. Vi har måske ikke skibakker, men jeg kom til Fur og tænkte ”Her er sgu meget cool”, siger hun.
Den ultimative frihed
Turen rundt i Danmark var den første tur i den røde Ford Transit, som for Cathrine kickstartede det at rejse på en ny og anderledes måde.
En livsstil, som ifølge hende giver noget, som et femstjernet hotel ikke kan give.
– Selvfølgelig er det lækkert at tjekke ind på et flot hotel, men efter 24 timer bliver jeg rastløs. Når du har en bil, er du så fleksibel, og du har en helt anden frihed. Jeg vil gerne ud og se og snakke med lokalsamfundet, se smukke byer, jeg aldrig ellers ville komme forbi, hvis jeg ikke havde en bil, siger hun.
Tips til at komme i gang
Ombygning og økonomi
Hvis du vil bygge din egen bil, skal du være opmærksom på, at der i Danmark er en del udgifter med syn og afgifter på en stor bil. Desuden har skat.dk også en række regler for, hvordan du skal indrette bilen, for at den er godkendt til ophold og beboelse.
Udlejning
Hvis du ikke vil kaste dig ud i at købe og renovere din egen van, kan du ’købe dig ind i livsstilen’ og leje en. Det mest udbredte er i dag at leje en autocamper, men hvis du vil leje en ’ægte’ van, kan du lave en efterspørgsel på det i Facebook-gruppen “Vanlife Danmark”.
Læg en rute, men vær åben Cathrine Cort Koppel vil opfordre alle til at kaste sig ud i et eventyr. For hende fungerer det bedst at gøre sig nogle overordnede tanker om, hvor man gerne vil hen, men samtidig skal man ikke låse sig for meget fast.
Overnatning
Husk også, at der er regler for parkering og overnatning i Danmark. Dem kan man finde på naturstyrelsen.dk.
Appen ”Park4Night” giver et overskueligt overblik over campingpladser og parkeringspladser til overnatning. Herudover er Cathrine Cort Koppels bedste tip at bruge sit netværk og ikke være bange for at spørge, om man må overnatte på en privat grund.
Cathrine forbinder også vanlife-livsstilen med en retromåde at rejse på. Da hun var barn, tog de fleste af sted i bil eller campingvogn og oplevede deres eget land.
I dag har livsstilen fået nyt liv på sociale medier, hvor romantiske og eventyrlige billeder bliver lagt op. Selv om billederne virker tillokkende, kommer rejsestilen også med udfordringer. Og motorproblemer.
– Jeg vidste selvfølgelig godt, at man ikke skal købe en gammel bil, hvis man ikke kan fikse den. Men det gjorde jeg alligevel. Jeg har grædt. Jeg har været frustreret. Og det har været dyrt, siger Cathrine Cort Koppel.
– Mentalt har det bare været hårdt at være primus motor for en motor, der ikke virker.
Men på trods af de små nedture, der følger med, fortryder Cathrine Cort Koppel aldrig at rejse på den måde.
– Alle de gange, vi har haft breakdowns, griner vi af nu. Jeg kan godt forstå, folk synes, det er uoverskueligt med vanlife, for selvfølgelig er der også nogle bump på vejen, men overordnet set synes jeg, det giver den ultimative frihed, siger hun.
Minder med hjem
Efter rejsen i Danmark tog Cathrine den røde van ned gennem Europa og til Marokko. I udlandet har de gode oplevelser også vejet tungere end motorproblemerne.
– Jeg har været på værksteder i alle lande nærmest. Og hold nu op, nogle sindssyge historier man får, når man står der klokken 23 om aftenen på den tyske motorvej og bliver tjekket ind på et lyserødt tysk motel, siger hun og griner.
Cathrines 7 bedste steder til dansk sommerferie
Anholt har et lokalmiljø, en stemning og natur, der skal opleves. Det kræver cirka tre timers sejlads for at nå til ’øen med ørkenen’, men er bestemt sejlturen værd.
Fur byder på smukke naturoplevelser, heriblandt knudeklinterne. Man parkerer ved Fur Bryghus, så man kan afslutte turen med en velfortjent øl. Har man tid, vil det også være oplagt med en sejltur til den nærliggende ø Livø, som byder på absolut ingen trafik, da biler ikke er tilladt.
Langeland kan prale af at have vilde heste. De spreder sig ud på et stort areal, så det kræver måske lidt af en gåtur for at støde på dem. Slut dagen af med solnedgang i den hyggelige havn i Bagenkop.
Gendarmstien er en 84 kilometer afmærket historisk vandrerute i Sønderjylland, som strækker sig langs den dansk-tyske grænse. Hvis man vil kombinere gåtur igennem kuperet kystskov med byvandring, så kan man starte i Sønderborg.
Bornholm gjorde størst indtryk på mig. Har man bilen med, kan man køre op til Egeløkke Lejrplads, som ligger i forbindelse med skoven. Hammershus skal man helst se i solopgang, hvis man kan magte at stå tidligt op, for så har man ruinerne for sig selv.
Råbjerg Mile er Danmarks største vandreklit. Kommer du lige før solnedgang, er mange taget hjem – det føltes, som om vi havde området for os selv, hvilket gjorde oplevelsen endnu mere unik.
De danske heder – Hvis du er på roadtrip, så prøv at undersøge, hvor de danske heder ligger. Jeg kan anbefale at parkere bilen ved Randbøl Hedes naturcenter Kristinelyst, hvorfra du kan vandre ud til den 17 meter høje sandklit Stoltenberg og se solnedgangen fra toppen.
Cathrine havde troet, at en kæreste eller et barn skulle sætte en stopper for rejserne, og blev meget overrasket, da det endte med at være en global pandemi.
I dag står vanen Cat Van Damme i England, hvor en ven passer på den.
Den har ikke været brugt i et lille års tid på grund af corona, men hun kan ikke nænne at sælge bilen.
– Jeg har haft ret svært ved at give slip på den, fordi der er så meget affektionsværdi i den. Nu har jeg den i baghånden, hvis det bliver muligt at køre rundt igen, siger hun.
For hun vil ud igen. Efter et år hjemme, hvor hun kunne trække vejret og få et pusterum, er hun klar til at få flere oplevelser i bagagen.
– Jeg er hamrende nysgerrig. Samtidig er jeg rastløs og får min energi af at møde andre folk, når jeg er ude og opleve. For mig er det så livsbekræftende og giver mig endnu mere blod på tanden efter at opleve endnu mere. Så når man først går i gang, kan man ikke stoppe, siger hun.