En miljø-venligere ferie
At flyve er en af absolut mest CO2 belastende transportformer.
Men charterfly er f.eks. i de fleste tilfælde mindre miljøbelastende pr. passager end rutefly, fordi belægningen er højere og sæderne sidder tættere.
Er du tilbøjelig til at vælge fly med mellemlandinger, for at rejse billigst muligt, så overvej det en ekstra gang. At lande og lette er nemlig meget miljøbelastende.
De bedste kvindetips:
- Når du pakker
Rejs let, jo mere du slæber med, desto mere energi kræver det, og desto større bliver CO2 udslippet. - Husk at pakke
Genbrugelig vandflaske, så du kan købe vand i en stor dunk og hælde over, hvis vandhanevandet ikke er godt. Plasticvandflasker er et stort miljøproblem i lande med dårlig affaldsbehandling. - Spar på energien
Sluk for lys og aircondition, når du kan undvære det, og i høj grad, når du forlader værelset. - Genbrug håndklæderne
Hæng dem op, og giv receptionen besked om at stuepigen ikke skal skifte dem, hvis hun alligevel gør det i god mening. - Brug de offentlige
Vælg offentlig transport, cykelleje og fælles busture, frem for at leje bil, og lej en lille miljøvenlig en, om nødvendigt. - Spar brochurer
Tag kun de brochurer, du har brug for, Eller medbring dem evt. digitalt på din mobiltlf. eller bærbar computer. - Brug online kataloger
Læs rejsearrangørernes kataloger på internettet og spar den trykte udgave. - Spørg om miljøholdninger
Hos MyTravel kan du stille spørgsmål eller sende kommentarer til firmaets miljøarbejde på miljo@mytravel.dk. - Lad shampooerne ligge
Hvis du rejser meget, så brug dine egne toiletartikler, og lad de små sæber og shampooer ligge. De er temmelig miljøbelastende at producere. - Tjek dine souvenirs
Køb lokalt producerede genstande og vælg om muligt nogle, der er produceret miljøvenligt. Mange former for tekstilproduktion er enormt miljøbelastende. - Brug turistkontoret
Flere og flere landes turistorganisationer kan på deres danske kontorer og websider hjælpe dig på sporet af miljøvenlige feriemuligheder.
Heldigvis samarbejder mange af de europæiske flyselskaber, fly- og motorproducenter - heriblandt SAS - i et stort forskningsprojekt for effektivt at nedbringe støj- og CO2- samt NO2-, kvælstofdioxid, belastningen fra flyene.
Og winglets på vingespidserne så turbulensen og dermed modstanden og brændstofforbruget mindskes er allerede en realitet på mange fly.
Betal CO2-kompensation
Som ferierejsende er du måske også stødt på invitationen til at betale en kompensation for det CO2-udslip din rejse forårsager.
Ideen med CO2-kompensation er, at man giver et beløb til et projekt, der begrænser udledningen af CO2 på et andet område og - typisk for danskere - et andet sted i verden end herhjemme.
Sådan regnes kompensationen ud
Mange flyselskaber og rejsearrangører har en regnemaskine på deres webside, hvor du kan regne ud, hvor meget CO2 din flyrejse belaster miljøet med.
Hvis du kommer frem til forskellige resultater på forskellige websider, skyldes det som regel, at beregningsmodellerne varierer, og at ikke hele flyrejsens klimapåvirkning altid er medregnet.
Nogle rejsearrangører har som MyTravel (link fjernet) valgt nogle projekter, de gerne vil stå inde for, andre henviser til organisationer, der administrerer donationerne til forskellige projekter.
De mest miljøvenlige valg
Du kan også overveje at gøre det, som batter mest - skære ned på antallet af flyrejser, vælge mere miljøvenlige rejseformer og holde mere ferie i Danmark.
Vi har rigtig mange miljøbevidste hoteller herhjemme.
Den mest miljøvenlige transportform er i langt de fleste tilfælde med turistbusser, fordi de ofte er fyldt op, og det næstmest miljøvenlige at rejse med tog.
På www.eccopassenger.org (link fjernet) kan du sammenligne, hvor miljøbelastende din rejse i Europa vil være afhængigt af, om du rejser med tog, bil eller fly.
Tag med tog og bus
Togferie-mulighederne bliver større og større.
Star Tour (link fjernet) har siden 2008 solgt charterferie med tog til Italien og DSBs rejsebureau kan snildt sammensætte en togrejse ud over landets grænser til dig.
Læs også mere om ferier med tog på her.
Her finder du også en artikel om at tage bussen - som pakkerejse eller med rute-bus til et væld af hovedstæder og mindre byer ud over hele Europa, som det er muligt med Eurolines. Er du over 60, vanker der oven i købet rabat.
Flyver du ud til en fjerntliggende destination, og skal rejse rundt, kan du spare flymæssig CO2-belastning ved f.eks. at rejse rundt med bus, som bl.a. TEMA rejser tilbyder det, i stedet for indenrigsfly.
Spørg til landenes egen indsats
Din ferie kan også være mere eller mindre miljøbelastende afhængig af, hvilke lande og hoteller, du sætter dig som rejsemål.
Du bruger ganske givet færre ressourcer, når du bor i en skøn strandhytte under varme himmelstrøg, end når du bor på et stort hotel med alskens faciliteter og en drift, der ikke skænker miljøet særlig omtanke.
Men nogle lande er ikke særligt miljøbevidste, og i de situationer kan du spørge din rejsearrangør, om de har miljøcertificerede hoteller, turoperatører o.s.v. i det land, du vil rejse til.
Vælg miljøvenlige hoteller
Danske rejsearrangører arbejder også på at skabe miljøbevidst hoteldrift på deres rejsemål. Enten bygger de som MyTravel (link fjernet) og Star Tour (link fjernet) deres egne miljøvenlige hoteller, eller også stiller de krav til de hoteller, de samarbejder med som f.eks. Apollo gør det.
Her kan du så vælge at bo på såkaldte Green-hoteller, der opfylder flere kriterier, som du kan læse mere om hos Apollo Rejser.
Miljøvenlig luksus
Nu tror du måske, at miljørigtige hoteller hører i den sparsommeligt kedelige kategori, men det er langt fra tilfældet, afslører bl.a. et hurtigt kig på listen med Apollos Green-hoteller.
Her finder man nemlig også det lækre hotel Evason Hua Hin & Six Senses Spa, der har skønne hoteller i flere verdensdele.
Hoteller med miljøansvar
Hotellet i Hua Hin er ikke kun værd at nævne for sine egne miljøtiltag, men også for miljøindsatsen med at genplante træer på nærliggende områder, der lå brak efter intensiv skovhugst.
En ferie her med Apollo koster under 1000 kr. pr. dag inklusive flyrejse og ophold.
Ansvarlighed finder man også hos hotelkæden Sun International. På f.eks. Sun City bliver organisk affald til grøn energi, en biodieselstation opsamler reststrømmen fra områdets mange installationer, og målet er at blive selvforsynende med grøn energi.
&Beyond er en anden hotel-og resort-kæde, der opererer i mange af de same lande som Sun International, og er nået endnu længere med miljøhensyn og social ansvarlighed.
Danida støtter også rejsen
Det er naturligvis nærliggende, at rejsearrangører, der har naturen som store trækplastre i programmet, tænker på miljø og bæredygtighed.
En af dem er Topas der har fået hjælp fra Danida, til at opbygge såkaldt øko-turisme i både Vietnam og Bolivia.
Miljøsynderne
Der er imidlertid også rejsearrangører, som ikke lægger vægt på at kigge deres udenlandske samarbejdspartnere efter i miljøkortene. Så tjek deres websider eller spørg ind til de kriterier, der er vigtige for dig, før du køber rejsen.
En af de store syndere er krydstogtskibene, hvoraf mange sejler på det billigste og mest beskidte brændstof, der findes, dumper affald og spildevand i havet og bruger store energimængder på de mange faciliteter om bord.
Heldigvis er skibsfarten og især krydstogtskibene begyndt at opføre sig grønnere, så spørg din krydstogtrejsearrangør om vej til de mest miljøvenlige.
Miljø-mærkninger
Der findes flere former for miljømærkninger.
EU's Blomsten og det nordiske Svanen er to af dem.
Se mere på:
www.miljoeogsundhed.dk (link fjernet)
Lær mere om miljøvenlig ferie:
www.icrtourism.org (link fjernet)
www.dengroennenoegle.dk (link fjernet)
www.miljoeogsundhed.dk (link fjernet)