Rejser
21. marts 2025

Er du i tvivl om, hvor din næste ferie går hen? Her er vores bud på den perfekte destination

I den norditalienske by Modena er mad en livsstil – fra boblende lambrusco og parmesan til ægte balsamico. Den smukke, gamle bydel og italiensk elegance, også i sportsvogne, fuldender oplevelsen.
Af: Judith Betak
Modena

Foto: Judith Betak, shutterstock og pr

Omkring pladser og langs de bredere gader i den gamle bydel er skyggefulde arkader, hvor caféborde og -stole er listet ud.

Husene på hver side af den smalle, brostensbelagte gade skifter fra gyldne toner over douche okker til varme terrakottafarver. Det er en fryd for øjet, og der er overraskende stille, selv om vi befinder os midt i Modenas historiske centrum.

Om hjørnet går vi ind i en af de mange arkader, der løber langs de lidt bredere gader og omkring flere af torvene. Et par lokale sidder på høje barstole og nyder en kop kaffe efter dagens indkøb.

Vi er midt i det italienske hverdagsliv. Modena er, selv om byen både har UNESCO World Heritage-status og unikke kulinariske oplevelser, ikke så overrendt af turister som Bologna, der ligger 50 km mod sydøst.

Byen, på størrelse med Odense, rummer alt, hvad man forbinder med en italiensk bykerne: afslappet stemning, duften af mad og gamle bygninger. Vartegnet, katedralen og det 87 meter høje Torre della Ghirlandina, pryder Piazza Grande og blev optaget på UNESCO's World Heritage-liste i 1989 som "suverænt eksempel på tidlig romansk kunst".

https://imgix.femina.dk/2025-03-17/05-Cafe-ved-Palazzo-Ducale-foto-Judith.jpg

Foto: Judith Betak, shutterstock og pr

Fakta om Modena

Bygninger og gader i Modena er i nuancer af gyldent, okker og terrakotta.

En af Salvador Dalis ”smeltende ure”-skulpturer går med ”erindringens bestandighed” godt i spænd med Modenas historiske bydel.

Tortellini – den lille fyldte pasta formet som Afrodites navle – stammer fra Modena.

Modenas katedral og det næsten 90 meter høje klokketårn på Piazza Grande blev i 1997 optaget på UNESCOs World Heritage-liste.

Tårnet tjente både som kirketårn og alarmtårn. Katedralens løvefigurer ved indgangene vækker smil, mens de mere naturtro løver på taget stammer fra den romerske by, der lå her før Modena. Udgravninger fra denne tid kan ses i Parco Archeologico Novi Ark, nord for centrum.

Fra Piazza Grande fører en arkade i rådhusbygningen på pladsens østlige side mod Via Emilia. På hjørnet under portbuen ligger Caffè dell'Orologio – ur-caféen – en af Modenas historiske forretninger, der har været kaffebar siden 1787. Caféen har haft besøg af byens berømtheder, blandt andre Luciano Pavarotti, der blev født og døde i Modena. Hans hjem, et par kilometer uden for byen, er i dag museum.

På den nærliggende Piazza Mazzini finder man en af byens bedste forretninger med balsamico, som er en specialitet fra Modena. Consorteria dell'Aceto Balsamico di Modena sælger den eksklusive Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP. Her kan man smage forskellige varianter og få forklaret forskellen på den traditionelle DOP-balsamico og IGP-hverdagsbalsamico.

Piazza Mazzini byder også på isbutikker. Gioelia Cremeria er en klassiker, mens Bloom, på modsatte side, serverer noget særligt: is med balsamico. En kugle af den mælkecremede is dryppet med den dyre balsamico koster 4,50 euro – og smagen er en oplevelse i sig selv.

Spis godt

Ristorante Uva d'Oro (Piazza Giuseppe Mazzini): Klassiske italienske retter og lokale specialiteter. ristoranteuvadoro.itLa

Chersenta (nær Via Albinelli): Lune Tigelle-brød med fyld.

Lige syd for Piazza Grande ligger Mercato Albinelli, bygget i 1831 og siden 1997 erklæret historisk monument. Hallen er fyldt med liv og stader, der tilbyder alt fra kød og fisk til frugt, grønt, ost og pasta – mange af dem lokale specialiteter.

Parmesanosten, Parmigiano Reggiano, er en ægte specialitet fra området Parma-Modena-Bologna. De store oste på op til 40 kilo lagrer i mindst et år, og på markedet finder man et væld af varianter – med angivelse af både lagringstid og mælketype.

https://imgix.femina.dk/2025-03-17/11-Parmesan-testpakke-foto-Judith.jpg

Foto: Judith Betak, shutterstock og pr

Tortellini er en anden af Modenas stoltheder. Den lille, fyldte pasta sælges både frisk og spiseklar i papbægre med bouillon eller fløde. Ifølge legenden blev den skabt af en kroejer, inspireret af gudinden Afrodites navle.Markedet rummer også historiske marmordiske, der tidligere blev brugt til fisk og nu fungerer som spiseborde. Man kan hente mad fra staderne og nyde den ved baren eller slå sig ned udenfor ved Bar Schiavoni, der serverer byens måske bedste sandwich. Min favorit var med stegt pølse og pesto mellem sprødstegte brød – og den smagte himmelsk.

https://imgix.femina.dk/2025-03-17/13-Tortellino-foto-Modenatur.jpg

Foto: Judith Betak, shutterstock og pr

En pause med et glas kølig, boblende lambrusco på en af Modenas barer eller caféer hører med til oplevelsen. Den mousserende vin er en specialitet fra Emilia-Romagna-regionen og skyldes både jordbunden og de lokale druesorter, der giver en lettere vin end Syditaliens kraftige rødvine. En farverig historie fortæller, at lambrusco opstod, da lokale øldrikkere forsøgte sig med vinproduktion.

Modena er også hjemsted for biler i verdensklasse. Ferrari og Maserati har både hovedkvarter, showroom og museum i byen, mens Lamborghini ligger en kort køretur væk i Sant’Agata Bolognese.

Enzo Ferraris gamle værksted uden for bymidten er nu et museum med racerbiler og et moderne showroom ved siden af, hvor man kan designe sin Ferrari ned til mindste detalje. Farveprøver af læder og lak hænger klar til inspiration. Bag showroomet vises hver time en film om Enzo Ferraris liv, akkompagneret af arier sunget af Modenas egen Luciano Pavarotti.

Praktisk

Byen ligger i Emilia-Romagna-regionen. Flyv til Bologna fra København og tag toget til Modena. visitmodena.it

Bo godt

BW Premier Milano Palace – firestjernet hotel nær centrum. milanopalacehotel.it/en

Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 9/2025, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Læs mere om:

Læs også