Hold ferie i det danske sommerland
Staycation kalder nogle det, andre tænker på klimabevidste ferier og impulsive ture. Kun få timer fra hængekøjen gemmer der sig masser af oplevelser, som hverken kræver flybillet eller stor planlægning.
Man siger, at uanset hvor man befinder sig i Danmrak, er der aldrig længere end to timer til vandet. Så på den måde er vi danskere ganske heldige.
Vi har udvalgt 9 danske perler, som kan gøre din danske sommer fortryllende. Læs med her!
Hvide Sande
Der huserer indimellem en hidsig stormvind gennem Hvide Sande. Marehalmen ligger blæst bagover på sandet, mens hybenroserne gør modstand. Det lyder måske ikke ligefrem tillokkende, men det er faktisk enormt storslået at opleve det vilde Vesterhav, når der for alvor er bølgegang og blæst.
Ud over den vilde natur er det en fornøjelse af gå på Hvide Sande Havn, hvor man kan spise gourmet på Kommandobroen. Fortsætter I op langs kysten, ser I skiltene til Anden Verdenskrig-bunkerne, der ligger delvist destrueret som perler på en snor langs vandet. Stop ind forbi et af byens røgerier efter kraftanstrengelserne i klitterne − de sælger alt godt fra Vesterhavet til frokostbordet eller aftensmaden.
Tager I i stedet turen sydpå, bliver natur og arkitektur forenet i Bjarke Ingels’ Tirpitz-museum, der ligger som en usynlig bygning i klitlandskab.
Ærø
Når I kommer ind med færgen i Ærøskøbing fra Svendborg, bliver I mødt af en af Danmarks ældste byer. En lille hyggelig by, der også har navnet eventyrbyen. Byen er som et stort frilandsmuseum med stokroseidyl og lave bindingsværkshuse. Her kan I evt. nyde en is fra øens eget ishus, Aroma, eller gå en tur langs stranden og se de mange farverige strandhuse. Cyklen er en oplagt transportform på Ærø, og I kan nemt cykle rundt til de forskellige småhavne. Især Strandby Havn og Kleven Havn i Ommel er charmerende. I kan sætte jer hos Fru Berg på havnen i skippernes Marstal og nyde et glas kølig hvidvin, mens I ser på gamle træbåde lægge til.
Trænger I til at strække benene, er Voderup Klint et must – hvad enten det er til en gåtur ned ad klinten og op igen, eller blot for at betragte udsigten. Hvis vejret tillader det, er stranden Endeløs med nedkørsel fra Nederste Skovbymark et godt bud. Her finder I øens fineste og mest ugenerte sandstrand.
Desuden har øen trods dens størrelse en del antik- og genbrugsbutikker og sommerlandets obligatoriske vejboder.
Langeland
Lilla purløgsmarker, lyserøde blomstermarker, høje majsplanter og krydrede timianbuske står side om side på den aflange ø, der ‘bugter sig i bakke, dal’. Oehlenschlägers hyldestsang er skrevet ‘nær salten østerstrand’ på Langelands østkyst. På Tranekær Slot kan I se solen gå ned over slotshaven og slottet, hvis røde farve changerer fra knaldrød til terrakotta i det bløde aftenlys. På øens sydspids i Keldsnor går vilde heste med filtrede manker omkring i de grønne bakker.
På tilbagevejen kan I passende køre forbi Keldsnor Fyr og tage en hurtig frokost ved havnen i Bagenkop eller køre helt op til øens hovedby, Rudkøbing.
Sydkysten
I Præstø fejres både Fransk Forår og amerikansk 4th of July, og så er der brostensgader, godser og 1700-talshuse, der trods det velplejede ydre viser, at de har været der i flere hundrede år. I slotshaverne og -parkerne er der oftest fri adgang til at studere floraen. Hotel Frederiksminde ligger ned til Præstø Fjord og har en Michelin-stjerne, og selvom turen hertil i sig selv er turen værd, er maden det i endnu højere grad. Du kan også nøjes med en kop kaffe og udsigt til vandet.
Møn trækker ud over klinten med vandreruten Camønoen, der går forbi laguner og badestrande, og er I til aktiv ferie, kan I nyde madpakken fra vandsiden i en kano langs Susåen.
Samsø
Når færgen går i havn på Samsø, er I på vej til ferie på den milde, frugtbare ø midt i Danmark med flere solskinstimer end resten af landet. Allerede ved ankomst er der farvestrålende boder med frugt og grønt. Omgivet af havet er Samsø begunstiget af et klima med rigtig gode betingelser for danske råvarer, så overalt langs vejene kan du året rundt købe årstidens friske grøntsager og frugt.
Vil I helt ned i gear, kan I tage på hestevognstur i et sindigt tempo gennem Samsøs grønne natur. I kan nå at handle ved de små boder på ruten og studere idylliske landsbyer. Skal pulsen op, kan I tage forbi det familiedrevne Brundby Hotel, hvor store, danske musikere spiller sommeren igennem. Og så er en tur på havnen i Ballen oplagt, ligesom I kan tage på havkajaktur for at se øen udefra eller bestille en tur med Svends gamle veteranbus kendt fra Dirch Passer-filmen Bussen for en atypisk guidet tur rundt på øen.
Læsø
Øen midt i Kattegat er ikke større, end at den kan opleves på cykel på en dag – ofte med udsigt til græssende får. De gode råvarer og lokale specialiteter er et trækplaster, så det kan være en idé at overnatte et sted med mulighed for selv at lave mad.
Sommeren igennem er der arrangementer og festivaler, hvor I kan købe gourmetsager lige fra fisk, jomfruhummere, lynglam, økologisk svinekød, Galloway-kvæg, hjemmelavede specialpølser, kantareller, lynghonning, krydderurter og økologiske grøntsager. For ikke at tale om det berømte salt, som I selv kan prøve at syde hos Læsø Salt. Hvis I ikke har tålmodighed til det, kan det færdige salt købes i små stofposer i Saltboden, der også sælger chokolade, creme og karameller tilsat det berømte salt.
Læsø rummer også gode restauranter, og på Strandgaarden Badehotel tæt ved færgelejet i Vesterø udlejer de også cykler og kan foreslå smukke ruter.
Fanø
Med sine rå klitter og sandbanker tryllebinder Fanø de fleste. De lange, brede sandstrande indbyder til ræs i strandkanten, og faktisk er det tilladt at køre på øens strande, men der er fartgrænser på alle strækninger. Havet omkring Fanø huser både gråsæler og spættede sæler, og vilde kaniner zigzagger jævnligt mellem krogede buske i det rå landskab.
I Sønderho i syd kan I gå på opdagelse blandt de mange farvestrålende, stråtækte huse og få en eksklusiv frokost på Sønderho Kro eller køre til Nørby og nyde en af de over 2.000 vine fra kælderen under Nørby Kro. For de gourmetinteresserede er der også mikrobryggeriet Fanø Bryghus, som er resultatet af en flok ølentusiasters drøm om at etablere og drive bryggeri på øen. Bryghuset producerer blandt andet specialøllen Vadehavs Østers Stout brygget på øens egne vadehavsøsters. Der er tilknyttet en café til bryggeriet, og året rundt kan man komme forbi til ølsmagninger – eller bare købe sine favoritter med hjem.
Skagen
Skagens lys er særligt, og det er landskabet også. Det er heroppe på toppen af Danmark, mange forestillinger om "ægte" dansk sommer er blevet skabt med klitter, hybenroser, marehalm, solskin og isvafler.
I kan nyde den afslappede feriestemningen i selve Skagen og opleve de klassiske seværdigheder såsom at dyppe fødderne ved Grenen, besøge den Tilsandede Kirke og gå en tur i Råbjerg Mile – gerne på tidspunkter, hvor der ikke er andre.
Nordjylland huser flere kunstmuseer og gallerier som fx Frederikshavn Kunstmuseum & Exlibrissamling, Galleri Tornby og Skagen Museum. Hvis trængslen på havnen og gågaden i Skagen bliver for meget, kan I nyde ro og hjemmebagte kager i den lille oase, der gemmer sig i haven bag museet. Et af Skagens ældste huse fungerer som museumscaféen Brøndums Havehus, der også serverer enkle frokostretter. Ved Tversted ligger Stald Nordkap, hvor I kan ride på heste gennem skov og sand som en anderledes oplevelse.
Lolland
Lolland har de seneste år fokuseret på blandt andet kulinariske tiltag, og for de gourmetinteresserede er der sortbrogede svin, ost i verdensklasse og Frederiksdal Gods, der er Skandinaviens største vineri og producerer anerkendt kirsebærvin fra de lollandske marker. Kan I samle en gruppe, kan I komme på rundvisning og smage vinen samt høre om processen. Og så er øen et pilgrimsmekka, hvor du kan finde ro i Sankt Birgitta Klostret.
Det hvide Fuglsang Kunstmuseum har bådeen imponerende arkitektur af den engelske arkitekt Tony Fretton og en permanent samling af dansk maleri, skulptur og kunst fra 1780 til 1960’erne. Knurrer maven, og tørker ganen, kan en tapasanretning eller kvalitetsøl på gårdspladsen ved Krenkerup Gods, der huser Krenkerup Bryggeri, eller en tapasanretning med lokale pølser, oste, brændenældepesto og nybagt brød serveret omkring langbordet i Sakskøbing Madhus afhjælpe.