Lær alt om den irske madkultur
Fra jord til bord er måske en ny kulinarisk trend, men i Irland er det en selvfølge. Først for omkring 20 år siden åbnede det første supermarked, og kulturen med at handle i specialforretninger hænger stadig ved.
Mæt & glad
Når du spørger en irer om en beskrivelse af det traditionelle køkken, indgår betegnelsen 'Comfort food' tit i svaret. Frit oversat er det mad, man bliver mæt og glad af, og 'Mæt & glad' virker da også som en helt oplagt overskrift på det irske køkken. Irerne er ikke fedtforskrækkede. Maden skal mætte og smage godt.
En del af at have det godt og spise godt i Irland er det sociale, og det er de gode til. Irerne er afslappede og imødekommende. Det kan du fx opleve, når du tager en Lager eller en Guinness på pubben. Her kan du også spise lammekoteletter, shephards pie eller en langtidssimret gryderet til frokost. Hvad der er på menuen, afhænger af byen. Er du i en havneby, vil der være flere retter med fisk og skaldyr.
Råvarerne krammer
Ballymaloe eller stobhach gaelach, som irsk gryderet hedder på det gamle keltiske sprog gælisk, er måske den mest kendte irske specialitet. Typisk bliver gryden fyldt med lam, kartofler og løg, som simrer længe, så smagen udvikler sig. Slowfood-metoden opstod som et resultat af flere gange hungersnød mellem det 16. og det 18. århundrede.
Kartoflen er konge
Kartofler og andre rodfrugter er en god kilde til både smag og mæthed, især i strenge tider, og dem har Irland haft et par stykker af. Retterne baseret på kød og kartofler er solide og nærende, men gennem de seneste 50 år har mange flere rå og let tilberedte grøntsager sneget sig ind, så husmandsretterne
er blevet forfinet - også til gourmetniveau.
Sodabrød er et irsk brød, der kan bages på en time. Få opskriften lige her!
I galleriet herunder finder du opskrifter med irsk touch!