Rejser
28. juni 2010

Magiske Anholt

Midt imellem Djursland og den svenske kyst ligger Anholt. En lille perle af en ø og et skønt frirum for os, der holder af utæmmet natur, hvide strande, hede, klitter og hav. Tag med rundt til de bedste steder på Anholt.
Af: Hanne Høiberg
https://imgix.femina.dk/media/5d2485f85a3c4598bca70a571c2086fa.jpg

Foto: Ole Jørgensen, Morten Abildstrøm, Michael Brüel m.fl.

Det var en varm dag i august. Efter en lang travetur langs stranden lokkede det turkisgrønne hav, og jeg hoppede i.

Da jeg efter et par svømmetag kiggede op, så jeg lige ind i et par våde, sorte øjne.

Ganske vist 20-30 meter væk, men jeg havde øjenkontakt med en sæl! Så dykkede den, men kun for at komme op og kigge på mig igen. Og igen. Det gentog sig 4 gange, før den nysgerrige spættede sæl svømmede hen mod sin koloni i det fredede område.

Jeg har været på Anholt flere gange siden og har også forsøgt at gentage min sæl-svømning. Dog uden resultat. Skidt også med det, oplevelsen vil være hos mig for altid.

Anholts utæmmede natur

I det hele taget hører den lille klat af en ø langt ude i Kattegat til i den kategori, der går i blodet på en. Hvis man altså kan lide utæmmet natur i form af lange hvide strande, klitter og hede, friske jomfruhummere og et samfund, der ikke er alt for velfriseret.

Gode adresser på Anholt:

  • Finns Fisk. Der er absolut intet fancy over det lille røde træhus på havnen, som både er fiskeforretning og servering. Men fiskefrikadellerne, serveret på paptallerkener, er djævelsk gode.

  • "Ved vejen" inde i landet på Nordstrandvej 10, serverers god gedigen mad og hyggelig stemning. Igen er der bl.a. himmelske fiskefrikadeller på menuen, men også mormors ditto baseret på kød.

  • Anholt Kro i Anholt By har begge ben på jorden. De 11 værelser og restauranten er åben det meste af året. Kendt for traditionel dansk kromad og et slag skomager i slyngelstuen.

  • Bed&Breakfast ligger i Arnen, en smuk ældre villa i Anholt by. Der er 5 fine værelser, fælles bad og toilet og stor have med gamle frugttræer.

  • Anholt Camping direkte ved Nordstranden udlejer også campingvogne og -hytter. Åben til 19. september.

  • Færgen fra Grenå til Anholt tager knap 3 timer.

  • Copenhagen Air Taxi, daglige ruteflyvninger fra Tune Lufthavn til Anholt.

  • Anholt Taxi, kørsel bestilles dagen i forvejen, udlejer også elbiler. Tlf. 40 18 98 58.

  • Golfvogne kan bestilles på tlf. 86 31 92 65.

  • www.anholt.dk, hele øens portal på nettet. Her finder du alt, hvad der er værd at vide om Anholt, inkl. udlejning af sommerhuse.

Anholt har hverken toppede brosten med romantiske bindingsværkshuse eller andre, mere traditionelle turistaktiviteter.

Byen et par km inde i landet på den 22 kvadratkilometer store ø er mere en tilfældig samling huse omkring brugs, skole og forsamlingshus.

Hertil kommer de omkring 300 eftertragtede sommerhuse, som putter sig nænsomt i landskabet. Og selvfølgelig havnen.

For det er her, det meste foregår i turistsæsonen, der begynder meget småt i maj og ebber ud i slutningen af august. Hvilket er stor skam. For naturen og lyset er mindst lige så magisk forår og efterår.

Brug benene

Anholt er vores mest afsidesliggende ø med 44 km til Djursland, 47 km til den svenske kyst og 73 km til Sjælland.

Der er 3 måder at komme hertil på. I egen båd, hvilket danske, svenske og tyske lystsejlere gør i så høj grad, at havnen i højsæsonen er proppet med omkring 500 både. Med det lille rutefly. Eller med færgen fra Grenå.

Bruger du sidste løsning, kan du roligt lade bilen stå. Dels koster det 2.900 kr. at få den med, dels har du absolut ingen brug for den.

Lej en cykel eller brug benene. Skulle du være dårligt gående, kan du også leje en Anholt Porche alias en benzindrevet golfvogn.

Turismen har været øens hovederhverv, siden øen mistede fiskeriet i 1980'erne.

Så du kan roligt regne med, at de kuttere, du ser i havnen - og måske endda køber en pose jomfruhummere hos, hvis fiskerikontrollen ikke er i nærheden - har andre hjemhavne.

Anholt har sine stamgæster. Ingen tvivl om det. Op mod 60.000 hvert eneste år. Heller ingen tvivl om, at det ikke just vrimler med overnatningsmuligheder. Du kan bo på kroen i byen, på Bed & Breakfast, i lejet sommerhus eller på campingpladsen.

Hvad er det så, der er så tiltrækkende ved Anholt? Jeg kan kun tale for mig selv: Gåtur til fyret

På østspidsen af Anholt ligger det 42 meter høje fyr og sælreservatet Totten. Det er målet for en fantastisk dagsudflugt på omkring 20 km, så husk godt med vand og en madpakke.

Fra bakkerne og skovlandskabet i vest går vi ad Nordstrand langs høje klitter med skrigende måger som eneste selskab.

Efter et par timer når vi ud til fyret, hvor man altså kan være så heldig at få sit eget personlige sælmøde.

Selve spidsen - Totten - er fredet, og der er ikke adgang, men sæler og skarver i reservatet kan fint studeres fra kikkerten i det lille skjul i klitterne.

Tilbageturen til Anholt By går gennem »Ørkenen« ad sandede hjulspor, som snor sig gennem det forunderlige landskab af hede- og lavørken, Nordeuropas største af slagsen, og et af de få steder, jeg har set måger skide blåt. Ja, undskyld udtrykket.


Læs flere rejseguider her

Men når du først har betragtet de store mågeflokke, som lejrer sig for at fouragere i flade tuer af revling, pyntet med saftige sorte bær, og siden har trådt i mågernes efterladenskaber, forstår du, at de ikke lever af fisk alene.

Vesterstrand

Vesterstrand klos op ad lystbådehavnen på Anholt hører helt sikkert til mine top-5 strande i Danmark. Den har alt det, en dansk strand skal have: Høje klitter med gryder, man kan søge læ i, en bred hvid strand, der indbyder til gåture, boldspil, solbadning og sandslotte. Hertil kommer et hav, der på gode dage har præcis den smaragdgrønne farve, der leder tankerne hen på Caribien.

Anholt Gartneri

Besøg en oase af et gartneri

Lotte Wissum og hendes mand Morten Abildstrøm har skabt, på adressen med det pragmatiske navn Gennem Landet. Vejen, den ene af to asfalterede på øen, går jo gennem landet - fra havnen op til byen.

I nr. 48 bor parret med geder, gæs og ænder, et kæmpe drivhus, der bugner af basilikum og chiliplanter, mens haven er én stor frodighed af salater, hvidløg, krydderurter og sommerblomster.

Her skaber Lotte de fine porcelænsskåle med blondemønster og glassene med syltet sødt, surt og stærkt, der også sælges i butikken. Og herfra drives landskabsplejen, træfældningen og alle de andre gøremål.

Hele Molevitten

Den tidligere skibsproviant med det let bulede tag i bølgeeternit med købmand, restaurant og café er omdrejningspunkt på havnen fra midt maj til start september. I det mindste for sejlere, sommerhusfolk og andre turister.

Anholterne holder sig langt væk fra det leben, der lige så godt kunne have udspillet sig på en trendy café på fastlandet.

Fra morgenstunden forsyner købmanden bådfolket med morgenbrød, når klokken nærmer sig frokost, lokker Franks fiskefrikadeller, og om aftenen åbner restauranten med jomfruhummer som trækplaster.

Der er gerne levende musik til langt ud på de sene timer med navne som Viggo Sommer og Funkwizz med Jonas Winge Leisner, Al Agami m.fl. www.hele-molevitten.dk

Læs også